Dunaszerdahelyi járás: 29 településen nem tudták legyőzni a régi polgármestert

2014. november 17. - 06:30 | Régió

14 településen ellenfele, 29-ben pedig legyőzője nem akadt az eddigi polgármesternek. Korábban már hírt adtunk arról, ki lett a polgármester az egyes településeken, most az eredményeket boncolgatjuk.

Dunaszerdahelyi járás: 29 településen nem tudták legyőzni a régi polgármestert

Tizennégy olyan település volt a Dunaszerdahelyi járásban, ahol a polgármesteri posztot illetően nem volt miért izgulni, mivel a település eddigi vezetője egyedüliként indult a választáson. Ezek a települések a következők: Albár (Bereczk Árpád – Híd, MKP, Smer), Balony (Matus Frigyes - MKP), Dunatőkés (Csiba Mária – MK, Híd), Egyházkarcsa (Gódány László - Híd), Ekecs (Polák László – MKP, Híd), Felsőpatony (Sidó Tivadar - független), Hodos (Balódi László – Híd, MKP), Lég (Szitási Ferenc - független), Mad (László Gábor – Híd, Smer, MKP), Medve (Morva László - MKP), Padány (Szabó Zoltán – Híd, MKP), Pozsonyeperjes (Csiba Jarmila - független), Pódafa (Csóka Sándor - független), Somorja (Bárdos Gábor – MKP).

Patonyréten Rostás Alajos (MKP) idén már nem indult a kis község polgármesteri címéért, a megüresedő posztra pedig az egyedüli pályázó Varga László (MKP) volt, így itt is egyértelmű volt a választás végkimenetele.

A települések, ahol az ellenfelek nem tudták felülmúlni a regnáló polgármestert

Bacsfa – A független Vonyik Ilona 212 szavazatot gyűjtve múlta felül ellenfelét, Kulcsár Lászlót (122)

Bodak – Az eddigi polgármester, Soós Róbert (MKP) esélyt sem adott független ellenfelének, Soos Zoltánnak (23)

Bögellő – Kázmér Mária (MKP) 135 szavazattal őrizte meg polgármesteri címét két kihívójával, Sípos István (független – 66), és Kossár Hajnalkával (független – 23) szemben.

Bős – Különösebben Fenes Ivánnak (MKP) sem kellett izgulnia, hiszen több szavazatot gyűjtött (1 306), mint két ellenfele, Fekete Tímea (Híd – 729) és Dömény Nikolas (független – 515) együttvéve. Fenes ugyanakkor mintegy 250 szavazattal kapott kevesebbet, mint négy éve.

Csallóközcsütörtök – Őry Pétert (MKP) idén keményebben megszorongatták, mint 2010-ben. A Híd párt jelöltje, Józan Horváth Gabriella azonban 116 szavazattal mögötte maradt (479 : 363).

Csallóközkürt – Kubik József (független) eredményét (589) meg sem tudta közelíteni ellenfele, a függetlenként induló maratonfutó, Hodossy Péter (147).

Csákány – Négy éve ellenfél nélkül lett polgármester Bugár Lívia a felső-csallóközi kis községben, idén egy ellenfele akadt Kiss Dezső személyében, de 289 szavazattal, 124 ellenében ő maradt a polgármester.

Csenke – Karika József függetlenként négy éve Kvarda Józsefet (MKP) váltotta a polgármesteri székben, és az MKP sem akkor, sem most nem tudott elég erős ellenfelet állítani vele szemben. A Karikára leadott 499 szavazat mellett eltörpül a Nagy Judit által begyűjtött 70 voks.

Dercsika – Ahogy 2010-ben, úgy idén is Ábrahám Piroska (független) indult Matuška Lászlóval (Híd, MKP) szemben Dercsikán. Legutóbb 19 szavazattal veszített, most 180-nal (268 : 87)

Dióspatony – Gálffy Szilárd (független) idén is elmozdíthatatlan volt. Két ellenfele, Füzék Antal (185) és Horváth Lajos (149) együtt sem tudott annyi szavazatot összegyűjteni, mint ő egyedül (548)

Doborgaz – Boráros Józsefnek négy éve nem volt ellenfele, idén pedig nem volt elég erős kihívója. A megszerzett 191 szavazata elegendő volt számára Juhos Anikó 97 voksával szemben.

Dunaszerdahely – Hájos Zoltán harmadik ciklusát kezdi meg a város élén egy csonka és egy teljes után. Az általa megszerzett 3194 szavazat 1200-zal kevesebb, mint amennyien 2010-ben szavaztak rá, de még így is elegendő volt számára a győzelemhez. A dunaszerdahelyi Hídon belüli szakadást követően a három, nagyrészt azonos tábort megszólító jelölt, Csicsai Gábor (Híd), Dakó Sándor (független) és Sebők Pál (független) együtt pedig hiába gyűjtött együtt (2372 + 1086 + 418) többet Hájosnál. Kulcsár Lajos Jednota-igazgató az ötödik lett 308 vokssal.

Egyházgelle – Vajas Imre (MKP) éve magabiztos eredménnyel váltotta a polgármesteri székben ellenfelét, Ravasz Bélát (Híd). Idén szorosabb eredmény született (507 : 425), de továbbra is Vajas marad a község első embere. A harmadik induló, Menyhárt Blanka (független) 151 szavazatot gyűjtött.

Felbár – Bodó István 411 szavazatot gyűjtve maradt a polgármester a 223 voksot szerző Nagy Tiborral szemben.

Hegyéte – A független Bokros Ferenc polgármester ellen idén ketten is indultak, közülük Pintér Ambrus kezdett szélesebb körű kampányba, de ez sem volt elegendő, hogy legyőzze a falut hosszú ideje irányító Bokrost. A szavazatok a harmadik jelölttel, Alföldi Péterrel együtt így oszlottak meg köztük – 467 : 254 : 67.

Illésháza – 2010 után újabb Híd-jelölt vérzett el az MKP-s Fehér Tibor ellen Illésházán. Fehér 569 szavazatát meg sem tudta közelíteni Nyársik János (Híd – 242) és Katona Katalin (független – 235).

Jányok – Vélhetően országosan is az egyik legszorosabb eredmény született Jányokon, ahol a választásokat megelőzően kirobbanthatatlannak tűnő Berner Lajostól (255) csak kilenc szavazattal maradt el az egyetlen ellenjelölt, Farkas Péter (független – 246).

Királyfiakarcsa – Gányovics Janát (független) is sikerült megszorítania a Híd színeiben induló Kiss Mártának – 333 : 294.

Kisudvarnok – Marczell Zoltán (Híd) pozíciója betonbiztosnak tűnt, az is volt. 580 szavazattal lett ismét polgármester, ellenfele, Szabó Marcela 54 személy bizalmát tudta elnyerni.

Lúcs – Érdekes, hogy Kiss László polgármester négy éve a Híd jelöltjeként induló addigi faluvezetőt, Rabay Eduardot győzte le, idén pedig Kiss indult a Híd jelöltjeként. A rá leadott 272 szavazat elegendő volt számára az MKP által idén is indított Ábrahám Piroskával (208) szemben.

Macháza – A fele-fele arányban szlovákok és magyarok lakta 230 lakosú kis községben Ľudmila Láníková (Smer-SD) volt a befutó ismét. Őrá 90-en voksoltak, míg a függetlenként induló Matej Turňára 61-en.

Nagyabony – Kifejezetten szoros eredmény született Nagyabonyban is, ahol Bödők Mária (független) 11 szavazattal előzte meg az idén függetlenként induló Matejčík Rudolfot (454 : 443). A SaS által indított Milan Lörincre csak 12-en szavaztak.

Nagyszarva – Horváth Jenő (független) polgármesternek idén, az előző választásokkal ellentétben akadt ellenfele. A Kovačič Tiborra leadott 100 szavazat azonban meg sem közelítette Horváth 420 voksát.

Nyárasd – Harmadik ciklusát kezdheti meg Nyárasd polgármestereként Bacsó László (MKP), aki 1165 szavazatával esély sem adott kihívóinak, Ágh Szilveszternek (független – 395), és Mária Rabinának (KSS – 23).

Olgya – A felső-csallóközi községben ismét Mészáros Tibort (MKP) választották polgármesternek. 144-en választották őt, szemben Gyurcsi Ildikóval (független), akire 98-an adták le voksukat.

Sárosfa – Földváry Terézia (független) szavazótábora stabilnak tűnik, ugyanis nagyságrendileg ugyanannyi szavazattal (243) győzött, mint 2010-ben (250), míg az MKP jelöltjére, Janik Pálra 171-en voksoltak.

Úszor – Sojka Zoltán idén függetlenként indult, és a Híd a Sieť párttal közös jelöltet állított vele szemben. Sojka azonban csaknem kétszer annyi szavazatot (360) gyűjtött, mint ellenfele, Ladislav Maczala (185).

Vajka – Álló Donát (független) helye is biztos a falu élén. Idén 202 begyűjtött szavazatával éppen kétszeresét szerezte kihívója Oross Sándor voksainak (101).

Vásárút – Zsoldos Roland (független) polgármester jócskán megerősítette pozícióját a falu élén az idén. Négy évvel ezelőtti eredményéhez képest ugyanis ezúttal mintegy 400-zal több szavazatot szerzett (1046), amit távolról sem tudott megközelíteni az MKP jelöltjeként induló Paksi Tibor (171), és az MKDSZ által indított Szabó Lajos (47).

-para-