Nagy József nem lesz képviselő Dunaszerdahelyen - lemondott a Híd helyi elnöki posztjáról is

2014. november 20. - 17:33 | Régió

A Híd párt európai parlamenti képviselője a Facebookon hozta nyilvánosságra döntését.

Nagy József nem lesz képviselő Dunaszerdahelyen - lemondott a Híd helyi elnöki posztjáról is

Nagy József közölte, hogy a Híd gyenge dunaszerdahelyi választási eredménye miatt lemond a párt helyi szervezetének elnöki posztjáról.

Nagy, aki Dunaszerdahelyen a 2. számú választókörzetből jutott be a képviselő-testületbe, azt is elárulta, hogy visszalép. "A párt klubjának még szeptemberben ígéretet tettem, hogy amennyiben jómagam sikeres leszek és jelöltjeink közül valakinek lehetőséget adhatok az önkormányzati képviselethez, visszalépésemmel átadom a helyemet" - közölte Nagy a Facebookon.

A helyi önkormányzatok esetében egy visszalépő képviselő helyére nem kerül automatikusan ugyanannak a pártnak a képviselője, hanem az adott választókörzetben elért eredmény a döntő. A 2. választókörzetből nyolcan kerültek be a testületbe, Nagy József 642 szavazattal az ötödikként jutott be. Visszalépésével a sorrendben 9. jelölt kapja meg a lehetőséget, hogy elfoglalja helyét az önkormányzatban. Ő pedig a szintén Híd-listás Vangel Ferenc.

"A héten írásban informáltam a városi hivatalt, hogy hivatalosan lemondok az önkormányzati mandátumomról és nem veszek részt az alakulógyűlésen sem" - jelentette ki Nagy.

"Jómagam az adott helyzetben éppen annyit tudok segíteni az önkormányzatnak Brüsszelből és Nagyszombat megyéből, mintha foglalnám a pozíciót a városházán" - tette hozzá.

Felszólította egyúttal Hájos Zoltánt, hogy használja bölcsen a mögötte álló, kétharmados MKP-s többséget.

Csicsai Gábor, a Híd párt polgármester-választáson alulmaradt jelöltje szintén a Facebookon gratulált Hájos Zoltánnal a győzelméhez, majd közölte, "csak merem rémélni, hogy nem fog újra visszaélni pozíciójával". "A független dunaszerdahelyi polgármesterjelölteknek meg külön gratulálok Hájos Zoltán megválasztásához. Remélem, jóleső érzés a győztes oldalán állni" - fűzte hozzá.

A Híd párt listájáról Dunaszerdahelyen mindössze négy képviselő jutott be az önkormányzatba. Négy évvel ezelőtt még 11 képviselőt juttatak be, és a független Antal Ágotával, valamint az MKP-ból kivált, majd függetlenként tevékenykedő Bugár Zoltánnal közösen alkotott frakciójuk többségben volt az önkormányzatban. 2012-ben Nagy József vette át a helyi Híd-klub vezetését, idén pedig különböző belharcok miatt szakadás következett be a Híd dunaszerdahelyi szervezetében. Elhagyta azt a helyi alapszervezet alelnöke, Sebők Pál, majd kilépett a képviselő-testület Híd+függetlenek alkotta frakciójából Ravasz Marián, Dakó Sándor, Benkóczki Vendel, Bachman László, Miroslav Gašpar, Ambrovics Ferenc, és Érsek Rezső is, akik mindannyian Híd-listások voltak 2010-ben, továbbá Antal Ágota és Bugár Zoltán is. Ezt követően jelentette be Dakó Sándor és Sebők Pál is, hogy függetlenként mérettetik meg magukat a polgármester-választáson, miközben a Híd párt Csicsai Gábor parlamenti képviselőt indította.

A szakadást követően a választásokon 16 képviselőt juttatott be a városi parlamentbe az MKP, és Hájos Zoltán a négy évvel korábbi eredményéhez képest mintegy 1 200-zal kevesebb szavazattal (3 194) lett újra polgármester. Csicsai Gábor 800-zal maradt el tőle (2 372), Dakó Sándor 1 086, Sebők Pál pedig 418 szavazatot szerzett. A Híd négy képviselője mellett ugyanakkor függetlenként bejutott a Hídból távozók közül Ravasz Marián, Dakó Sándor, Sebők Pál és Bachman László is.

-para-