Dunaszerdahelyen és Somorján tett látogatást a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága elnöke

2014. december 5. - 07:00 | Régió

Pánczél Károlyt a Duray Miklós által vezetett Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) nevű szervezet invitálta Szlovákiába.

Dunaszerdahelyen és Somorján tett látogatást a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága elnöke

Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága elnöke szerdán járt Somorján, ahol Bárdos Gábor (MKP) polgármesterrel, Myjavec Pál plébánossal és Duray Miklóssal találkozott. Koszorút helyeztek el a Nagyboldogasszony plébánia-templomban Esterházy János emléktáblájánál.

Csütörtökön Dunaszerdahelyen a SZAKC irodájában a szervezet nevében Pogány Erzsébet, illetve Farkas Iván (MKP) fogadták, utóbbi a Baross Gábor Terv megvalósításának lehetőségeiről tájékoztatta őt.

Ezt követően a városházán Horváth Zoltán (MKP) alpolgármester fogadta őt, aki többek között bemutatta számára Dunaszerdahely városát. „Mindig megtisztelő számunkra, ha olyan érdekek mellé sorakozhatunk fel, amelyek a felvidéki magyarság nemzeti identitását és összetartozását segítik” – jelentette ki.

Pánczél Károly beszámolt a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) budapesti üléséről, majd a második Orbán-kormány által elfogadott intézkedésekről és törvényekről, amelyek a határon túli magyarokat is érintik (Alkotmány, Nemzeti összetartozás napja, állampolgársági törvény, választási törvény). Aztán elmondta, hogy bár ismerik az állampolgársági törvényt illetően a szlovák politika válasz reakcióját, pozitív példaként e tekintetben Szerbiát említette, ahol szerinte a gazdasági sikerek eredményeként három magyarlakta falut kivontak a kollektív bűnösség alól.

Beszélt ezt követően arról, hogy az oktatás, a kultúra, a hagyományőrzés és a magyar nyelvoktatás mellett a határon túli magyarok megmaradásának legfontosabb feltétele a gazdasági kérdés megoldása. „Ha a szülőföldön nem lehet megmaradni a megélhetés hiánya miatt, akkor felesleges óvodáról, iskoláról, kulturális egyesületekről beszélni. Az a cél, hogy a határokon átívelően olyan gazdasági kapcsolatok jöjjenek létre, amelyek segítik a megmaradást” – fejtette ki. Közölte, hogy ennek érdekében a Kárpát Régió Üzleti Hálózat meglévő dunaszerdahelyi és kassai irodája mellett 2015-ben újabb üzletfejlesztési irodája nyílik, mégpedig Királyhelmecen, Rimaszombatban, Ipolyságon, Érsekújvárban és Párkányban. Ennek legfőbb céljaként a kis- és középvállalkozások EU-s forrásokból történő támogatását, és az üzleti kapcsolatok fejlesztését nevezte meg.

A találkozó után Dunaszerdahelyen megkoszorúzták Esterházy János emléktáblát.

-para-