Nehéz szülés: Elfogadták a nyitvatartási rendeletet, de már megy is az ügyészségre

2014. december 9. - 20:30 | Régió

DUNASZERDAHELY – Az újonnan felállt képviselő-testület jóváhagyta a többek között a vendéglátó-ipari egységek nyitva tartását taglaló általánosan kötelező érvényű rendeletet, mégpedig gyakorlatilag abban a formájában, amelyet az előző képviselő-testület tagjai, illetve a vendéglátósok közül is sokan kifogásoltak.

Nehéz szülés: Elfogadták a nyitvatartási rendeletet, de már megy is az ügyészségre

A sztori

A jelenleg hatályban lévő rendeletet 2009-ben hagyta jóvá a testület, amit 2012-ben azonban a járási ügyészség óvást nyújtott be az ellen. A rendelet ugyanis egyénileg, önkényesen határozta meg a vendéglátóipari egységek nyitvatartási idejét, az ügyészség szerint viszont ezt nem lehet, csakis zónánként, vagy az egész városra nézve. Ezt követően 2013 februárjában már egy olyan rendelet került a testület elé egy lakossági fórumot követően, amely négy zónát alakít ki a városban, akkor azonban elnapolták a döntést. Tavaly április elején újabb lakossági fórum következett, majd néhány héttel később az indítványt a testület többsége elvetette.

2013 októberében lakossági kérésére került ismét a testület elé a nyitvatartási rendelet, ám az elfogadását ismét elnapolták. Ravasz Marián (akkor Híd-, jelenleg független) képviselő akkor tett javaslatot három körülhatárolható zóna kialakítására, ám ezt még a szakbizottságoknak meg kellett tárgyalniuk, ezért is napolták el a döntést. A szappanopera idén februárban folytatódott, amikor is Pápay Zoltán, a városháza pénzügyi osztályának vezetője néhány apróbb módosítással, de ismét az eredeti javaslatot terjesztette a testület elé. Ekkor Bindics Zsolt (akkor Híd-képviselő, most már nincs a testületben) hangsúlyozta, hogy bármilyen javaslattal egy meglévő vendéglátóipari struktúrára kell ráhúzni egy „kényszerzubbonyt”, de mint fogalmazott, azt szeretnék elérni, hogy ha valaki beruházott a vállalkozásába, és a város engedélyezte számára a működést, akkor utólag egy ilyen kényszerzubbonnyal a város ne vigye csődbe a vállalkozást.” Benyújtott egy módosító javaslatot is, hogy a Galántai utat ne szakítsák meg indokolatlanul a körforgalomtól a bevásárlóközpontokig, és sorolják be annak egészét a hajnalig történő nyitva tartást lehetővé tevő zónába. A módosítványt a Híd+független frakció jóváhagyta, viszont az egész rendeletet más nem támogatta, így nem volt meg az elfogadásához szükséges 3/5-ös többség.

Az említett Galántai úti szakaszon működő bár vezetője, Soňa Reťkovská a kezdetektől tiltakozik a rendelet ellen, és tulajdonképpen az ő panaszukat követően nyújtott be óvást a meglévő rendeletre vonatkozóan az ügyészség is. A bár ellen az amögött lévő utca néhány lakosa tett panaszt, Reťkovská szerint azonban a zajszintmérés és egyéb dokumentumok is őket igazolják. Gyanakszanak arra, hogy a panaszkodók bizonyos városvezetési ismeretségeinek eredménye, hogy az érintett szakaszon egyedüli szórakozóhelyként nem tarthatnak nyitva hajnalig, holott a vonatkozó engedélyt arra korábban megkapták, mivelhogy a városfejlesztési terv szerint polifunkciós zónáról van szó.

Nyitvatartási időhöz rendelik az utcákat

A zónásítást sokan meglehetősen zavarosnak tartották már az elejétől, mégpedig amiatt, hogy tulajdonképpen egy adott nyitvatartási időhöz rendel bizonyos utcákat, és bár a zónák némelyikére próbálják „ráhúzni” az idegenforgalmi vagy kereskedelmi megnevezést, többségében ez inkább erőltetett.

Az I., talán leginkább körülhatárolhatatlan zónába tartoznak azok az utcák, ahol a vendéglátó-ipari egységek hétfőtől csütörtökig, valamint vasárnap éjfélig, pénteken és szombaton pedig hajnali háromig tarthatnak nyitva. Ebbe a „zónába” esett például a Vásártér, az Erzsébet tér, a Pozsonyi út az Október utcai letérőtől, a Jesenský utca, a Fő utca a Galántai úti körforgalomig, a Sport utca egy része, a Gyurcsó István utca egy része, és még néhány. A II. zóna a termálfürdő területét és az azt övező utcák közül foglal magába néhányat, itt a nyári fürdő szezonban az I. zónáéval megegyező a nyitva tartás, míg azon kívül hétközben 22 óráig, hétvégén 23 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek. A III. zónába a bevásárlóközpontokat sorolták a Galántai útról, illetve a Tescót, amelyek esetében engedélyezett a 24 órás nyitva tartás a hét minden napján. A IV. „zóna” pedig tulajdonképpen az egyéb utcákra vonatkozik, amelyek más zónába nem kerültek be. Ezek esetében a vendéglátóhelyeknek hétközben 22 órakor, hétvégén 23 órakor kell bezárni. Mivel máshova nem sorolták be, ide kerül a Galántai út fent említett szakasza is.

Diszkriminatív? Majd az ügyészség megmondja

A keddi képviselő-testületi ülésen két független képviselő is módosító javaslattal élt. Ravasz Marián és Sebők Pál is egy-egy utcát helyezett volna át másik zónába, azonban a javaslatukat nem támogatták. Sebők egyúttal azt kérte, hogy a beterjesztő, aki nem más, mint a polgármester, garantálja, hogy a rendelet miatt nem érheti kár a várost. Hájos Zoltán erre úgy reagált, hogy zónásító rendeletet már más városokban is elfogadtak, és a dunaszerdahelyi is „a lakossági igényeket és a hatályos törvényeket figyelembe véve” jött létre.

Csicsai Gábor (Híd) azt kifogásolta, hogy nincs egy egységes rendszer, amely alapján az egyes zónákat kialakították, és szerinte emiatt a diszkrimináció veszélye is fennáll.

Felszólalt a képviselő-testület ülésén Reťkovský úr a Galántai úti bár képviseletében is, aki szerint a rendelet szubjektív és diszkriminatív, „ és a testület törvénytelen rendeletet akar elfogadni”.

Az általános rendeletet végül 23 képviselőből 15 támogatta (ennyien voltak jelen az MKP-sok), ami éppen elég volt a jóváhagyásához. Január 1-jén lép hatályba. Ezzel tulajdonképpen a nyitvatartási szappanopera egy hosszú fejezete véget ért, ám az ülést követően Reťkovský úr kérdésünkre elmondta, hogy a rendeletet megtámadják az ügyészségen.

-para-