ÚJ SEPRŰ: Szerkezetátalakítás és átszervezés várható Párkányban

2014. december 9. - 15:20 | Régió

Interjú Szabó Jenő  új párkányi polgármesterrel, győzelemről, függetlenségről, tennivalókról.

ÚJ SEPRŰ: Szerkezetátalakítás és átszervezés várható Párkányban

Miként dolgozta fel a győzelmet, számított-e ekkora előnyre? Hogy sikerült az átadás-átvétel, miképp tárgyalt a pártokkal és a függetlenekkel, milyen változásokat tervez és mit tart prioritásnak a jövőre nézve? Milyen feladatok és tennivalók várnak a városra a jövő évben. Erről és még sok minden másról is beszélgettünk Szabó Jenővel, Párkány új polgármesterével.

Számított arra, hogy győzni fog?

A választások éjszakája érzelmileg igen felfokozottan zajlott. Mindenesetre megtörtént az, amit a legjobban kívántam, azaz sikerült győznöm. Mindenesetre már a választások előtt is többféle helyzetet vázoltam fel, a győzelemre is volt egy verzióm. Tehát utána már az első naptól kezdve az számított, hogy milyen munka, milyen feladat vár rám.

Számolt azzal, hogy ilyen komoly előnyre tesz szert, még Ján Oraveccel szemben is?

Az igazság az, hogy nem tartottam reálisnak, hogy ilyen nagy előnnyel sikerül nyernem. A versenytársaim esélyeit latolgatva és a számokat nézve elmondhatom, hogy ezek a számok egy-egy alternatív változatban felmerültek. A különös az, hogy mindhármójuk esetében ezek a „szélsőséges“ számok jelentek meg. Ezzel nem számoltam, hogy ez ilyen nagy különbséggel jön össze.

Ön szerint milyen tényezők és körülmények játszottak közre az eredmény kialakulásában?

A választások logikája különleges és szerintem nincs rá igazán módszer, hogy ezt definiálni tudjuk. Viszont az számít, hogy az ember mennyire ismert a városban, a tevékenysége mennyire ismert. Esetemben nem tudtuk felmérni, hogy a papírgyári múltam szavazatokban mit jelent – de ez most megmutatkozott. Az ismertség tehát mindenképp fontos.

Mit tartott a legnagyobb személyes hátrányának a kampány során ill. a finisben?

A nyilvánosság előtt való fellépést. Ez kezdődött a kerekasztal-beszélgetéssel, és aztán tartott egy hétig. Nagyon komolyan harcoltam magamban, egyfajta lelki terhet éreztem. Egy hét alatt aztán ez elmúlt, kellett ehhez két-három újabb nyilvános fellépés, aztán megszoktam.

A városban arról is hallani lehetett, nem biztos, hogy ön akár fél évvel ezelőtt is polgármester szeretett volna lenni, de a baráti-ismerősi köre úgymond rábeszélte önt, hogy induljon a választásokon...

Ez nem igaz. A baráti körömmel az elképzeléseimet megtárgyaltam ugyan, mert kíváncsi voltam a véleményükre, a különböző szempontokra, ez igaz, de hogy ők beszéltek volna rá, az már nem. Mert a döntéseimet végső soron én, saját belátásom szerint hozom meg.

Mi volt a lényege annak, hogy eldöntötte, mégis indul?

A változtatás igénye. Úgy gondoltam és gondolom, sokkal aktívabban kell nyitni az új lehetőségek, az új megoldások felé. A város szerintem az utóbbi években eléggé beállt egy bizonyos sztenderdre és nem láttam garanciát arra, hogy ebből kimozdulna. Ezért döntöttem úgy, hogy ezen változtatni kell.

A szkeptikusabb polgárok szerint igaz ugyan, hogy Ön függetlenként indult, de három párt is támogatta. Nem vagyunk annyira naivak, hogy azt higgyük, bármilyen párt 2014-ben ingyen adja támogatását egy jelöltnek… Ön sokat tárgyalt a képviselőkkel, miként ők is egymás közt, sokáig zajlottak az egyeztetések. Sikerült és sikerül megőriznie a függetlenségét?

Bízom abban, hogy teljes mértékben tudom tartani ezt a függetlenséget. Erre elköteleztem magam, hogy ez az egyensúly megmaradjon. Igen, féltem a választások utáni két héttől, de az alakuló ülés szerintem megmutatta, hogy ez az egyensúly beállt. Például a bizottságok összetétele is mutatja, hogy az egyensúly és a függetlenség megvan.

Az egyeztető tárgyalások alatt nem voltak izzasztó percei? Nem kellett senkinek sem nemet mondania?

Nem. Tudni kell, hogy a képviselő-testület kompetens a bizottságok összetételében, nem a polgármester. Az én szerepem az volt, hogy tárgyaljanak egymással a frakciók és a függetlenek, és hogy ebből kiegyensúlyozott, pragmatikus megoldás szülessen. Úgy vélem, ez sikerült is.

Miként zajlott a hivatal átadása-átvétele?

Kezdetben eléggé kritikus volt ez Oravec úr részéről, egy pillanatig meg is ijedtem, hogy ez nem fog könnyen menni, de aztán ez teljesen megváltozott, jó volt az együttműködés. Még jegyzőkönyv is készült – pedig ez nem kötelező törvényileg, ezt közösen alá is írtuk. A hivatal dolgozóival is, már az első naptól kezdve jó az együttműködés, Ján Oraveccel és velük is áttekintettünk minden fontos területet. A költségvetés már majdnem kész, miként a különböző rendelkezések is. Bízom benne, hogy az együttműködés továbbra is ilyen jó lesz.

Polgármester-helyettes viszont még nincs, kinevezése kizárólag a polgármester hatásköre. Ön azt mondta, még nem nevezi meg, de a törvény által szabott 60 napon belül erre sor kerül. Van különösebb oka rá, hogy még nem nevezte ki a helyettesét?

Csak annyi, hogy nem akartam befolyásolni az alakuló ülés előtti egyeztetéseket, tehát, hogy bármiféle politikai biznisz vagy háttérszétosztás alakuljon ki. Még ha van is – nem tudom, ehhez nem akartam hozzájárulni.

Tehát nem akarta, hogy még akár a látszata is felmerüljön annak, hogy ön bárkinek is asszisztálna?

Igen. Nem voltam elhatározva kezdettől, hogy ez így lesz, de az első két egyeztetés után azt mondtam, ezt most rendezzék le a képviselők. Ez nem jelenti azt, hogy most hatvan napig fogok várni a helyettes személyével. Szerintem először fussuk le a kötelező köröket és kezdjünk dolgozni. Ugyanakkor nem akarok, már emiatt is hatvan napot elvenni a munkaidőből, tehát az év végéig biztos megnevezem az alpolgármester személyét.

Melyek most a legfontosabb teendők?

Szeretném, ha mihamarább alkotnánk. Viszont házat építeni az alapoktól kell. Először is fel szeretném mérni az igazán fontos tevékenységi köröket, az ezekhez tartozó személyi és műszaki erőforrásokat, állományokat. A szervezési struktúra átértékeléséhez kell jutnunk. Lesznek átszervezések, új posztok, esetleg osztályok szétbontása- de ehhez megalapozott, komoly értékelés kell. Az első értekezleten erre az osztályvezetők már kaptak feladatokat. Ez a folyamat legalább két hónapig tart.

Lesznek személyi változások a városi cégeknél és a városházán belül?

Ez nagyon korai kérdés. A városi cégekkel már tárgyaltam. Ezeknél is új felügyelőbizottsági tagok vannak, ráadásul ugye most legiszlatív folyamatoknak is végbe kell menniük. Épp ezért erre most nem lehet válaszolni. A másik fontos dolog a szakmaiság. Aki éveket tölt el egy cégnél, arra előbb-utóbb ráragad valami szakmai is, minimum. A helyére tehát nem lehet azonnal az utcáról berakni valakit. Ez a kérdés tehát most nem aktuális, ez hónapok kérdése – mindenesetre az össszes változást megalapozott elemzésnek kell megelőznie.

Ön a választások előtt úgy nyilatkozott, addig lehet nyújtózkodni, ameddig a takaró ér. Milyen pénzügyi kondíciókkal rendelkezik a város 2015-re és miképp körvonalazódik a jövő évi gazdálkodás?

A költségek nem lehetnek magasabbak jövőre, mint amilyenek idén voltak. Fájó pontja a költségvetésnek, hogy a beruházások minimálisak lesznek. A város alapvető funkcióit mindenképp biztosítani kell, ez a fontos.

A Vadas szolgáltatásainak egész évessé tétele a kampány visszatérő eleme volt, minden jelöltnél. Ön miképp szeretné ezt megvalósítani?

Alapos elemzés után ki kell majd alakítani egy távlati koncepciót a fejlesztésre, és mérlegelni kell az idegen tőke bevonását is.

Idegen tőke esetén sokan attól tartanak, ha idejönne egy komoly befektető, akkor úgymond eladnánk neki Párkány „családi ezüstjét“, és akkor már a városnak nem lenne ráhatása a fürdő jövőjére…

Nem, azt egyáltalán nem gondolom, hogy komoly nagybefektető idejön és megveszi a Vadast, ez szerintem nem járható út. Inkább arra látok lehetőséget, hogy kiegészítő szolgáltatásokat magánvállalkozók üzemeltessenek – bővítve a kínálatot és a komfort fejlesztését.

Zenélő ház? Milyen megoldás körvonalazódik?

Ez különösen érzékeny ügy. Az érintettek és a lakosság türelmét is kérem, hogy a konfliktus érdemben megoldódjon. Nem szeretném ugyanis, ha úgy jönne le, hogy ez csak a személyes szempontjaim szerint alakul. Épp azért, mert kényes ügy, az érintettek bizalmát nem szabad elveszteni, ha le akarjuk zárni. Amennyiben lesz pozitív előbbre lépés, arról tájékoztatni fogom a lakosságot.

-br-