Lecseréli az összes rozoga ovis ágyat a város, de még nem most

2014. december 11. - 19:49 | Régió

DUNASZERDAHELY – Hosszútávú tervnek számít a város által fenntartott kilenc óvoda ágyainak cseréje...

Lecseréli az összes rozoga ovis ágyat a város, de még nem most

A minap a Benedek Elek óvoda a Facebookon tette közzé a szülői szövetség felhívását, melyben az öreg, elhasznált, mindenképpen cserére szoruló ágyak megvásárlásához kérték mindazok segítségét, akik valamekkora összeggel hozzá tudnak ehhez járulni. Amint azt Nagy Attila, a szülői szövetség elnöke a levelében kifejtette, egy novemberi felajánlásnak köszönhetően az ágyak mintegy felét már sikerült lecserélni, és ez adta az ötletet ahhoz, hogy gyűjtést indítsanak az újabb ágycserék érdekében.

Nagy Attila kérdésünkre közölte, hogy az ágyak említett hányadát az önkormányzat, illetve Hodosy Szabolcs képviselő segítségével sikerült lecserélni. Hozzátette, hogy ígéretet kaptak a többi ágy cseréjére is, ám a fenntartó városháza a többi oviban is fennálló hasonló probléma miatt komplexebb megoldást keres.

Nincs rendkívüli költségvetési igény

Önkormányzati fenntartású óvodákról lévén szó a legkézenfekvőbb kérdés, hogy miért csak egyetlen oviban, ráadásul csak az ágyak felének cseréjére akad pénz a városi kasszában. Ezért először a városháza pénzügyi osztályához fordultunk, amelynek vezetője, Pápay Zoltán közölte, hogy az ágyak cseréje az oktatásügyi osztály hatáskörébe tartozik, részükről azonban „nem érkezett renkdívüli költségvetési igény”.

Molnár Tímea oktatásügyi osztályvezetőtől megtudtuk, hogy a fenntartó idén 55 óvodai ágyat tudott lecserélni. Ebből 20 ágyat az Október utcai óvodában helyezték el, ahol egy nyári csőtörés miatt tönkrement ágyakat kellett pótolni. További 35 ágyat pedig az óvodák igazgatóinak megegyezése alapján osztottak szét az egyes intézmények között. Közölte azt is, hogy ez az 55 ágy 2020 euróba került.

Molnár Tímea kifejtette továbbá, hogy az idei év végén a város a szakácsnők munkaruháját biztosította, továbbá a gyerekek számára fejlesztő játékokat és mesekönyveket vásárolt összesen 2400 euró értékben, míg 2015-ben tervezik a takarítónők munkaruházatának, illetve az óvodai számítógépek cseréjét. „Emiatt az óvodai fekhelyek cseréje lassabb ütemben valósul meg, mint azt szerettük volna. A 2015-ös évben tovább folytatjuk a fekvőhelyek cseréjét, terveink azonban hosszútávúak, mivel jelenleg 787 gyermek van a kilenc óvodában” – húzta alá.

A lecserélt ágyakra fordított összeget figyelembe véve az összes ágy cseréje nagyságrendileg 30 ezer eurót tehet ki.

Amire van pénz...

Hatásvadász dolog, de mivel egy napra esik a két cselekmény, érdekességként emlékeztetnénk arra, hogy a Benedek Elek óvoda ugyanazon a napon tette közzé felhívását a Facebookon, amikor az újonnan felállt városi képviselő-testület megszavazta a polgármester, Hájos Zoltán alapfizetésének (2 382 €) 50%-kal történő emelését (3 573 €-ra). A törvény az alapfizetésnél alacsonyabb bér jóváhagyását nem teszi lehetővé, de azt a képviselő-testületre bízza, hogy emeli-e az alapfizetés 70%-áig terjedő mértékben a városvezető bérét. A testület a lehetséges emelés kétharmadát ki is használta, ami havonta mintegy 1200 eurós prémiumot jelent. Ez van.

-para-