Felállt a nagyudvarnoki képviselő-testület

 A december közepén történt huzavona után még az év vége előtt letették az esküt a nagyudvarnoki képviselők.

Felállt a nagyudvarnoki képviselő-testület

Mint ismert, a novemberi önkormányzati választásokon a függetlenként induló Ürögi János szerezte meg a legtöbb szavazatot, megelőzve Tóth Ernőt (MKP), aki 20 évig állt a falu élén. A leköszönő polgármester még összehívta az önkormányzat alakuló ülését december 15-re, nem sokkal később azonban annak terminusát elhalasztotta január 2-re, hat, meg nem nevezett képviselő kérelmére hivatkozva. Csakhogy ez a vonatkozó törvények szerint törvénysértő. Hogy miért, arról ITT írtunk bővebben.

December 15-én végül Ürögi János polgármester, és a testület néhány képviselője letette az esküt. A Járási Hivatal elöljárója, Richard Kmeť szerint az alakuló ülést a községekről szóló 369/1990-es törvény szerint nem lehet elhalasztani, így az új polgármester letehette az esküt anélkül is, hogy egy határozatképes testület felállt volna.

Ürögi végül december 29-re hívta össze a következő testületi ülést. Megkeresésünkre elmondta, hogy ezen az ülésen már egy képviselő kivételével, aki betegsége miatt nem tudott jelen lenni, mindenki letette az esküt, így határozatképessé vált az önkormányzat.

A választások eredményével kapcsolatban Tóth Ernő panaszt tett az Alkotmánybíróságon, amely pedig december 17-i ülésén döntött arról, hogy megtárgyalják a beadványt. Ürögi ennek kapcsán elmondta, hogy már kikérték az állásfoglalásukat ennek kapcsán, amit jogi képviselőivel egyeztetve dolgoznak ki, majd nyújtanak be.

-para-