Ha idén kitör a háború, akkor a mai nap az utolsó, amikor még megúszhatod

2015. január 30. - 13:48 | Régió

A vonatkozó törvény egyébként nem újdonság.

Ha idén kitör a háború, akkor a mai nap az utolsó, amikor még megúszhatod

Az elmúlt napokban számos helyen jelentek meg riogató felhívások egy esetleges háború kitörésével kapcsolatban, amire a felhívást terjesztők szerint a kelet-ukrajnai események miatt régen nem volt nagyobb esély, mint most. A katonai szolgálatra való behívást azonban meg lehet előzni egy lelkiismereti nyilatkozattal, ám ezt minden évben csak januárban lehet benyújtani.

„A 2006-ban hatályba lépett 569/2005-ös és 570/2005, azaz a honvédelmi kötelezettségről, illetve az alternatív szolgálatról szóló törvény szerint minden, szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező férfi hadkötelessé válik abban az évben, amikor betölti 19. életévét” – tudtuk meg Richard Kmeťtől, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárójától. Ez a kötelezettség 55 éves korban megszűnik.

A honvédelmi kötelezettség keletkezésének évében, tehát 19 évesen, vagy amikor szlovák állampolgár lesz vagy állandó lakhelyét ide helyezi át, és 19 évnél idősebb, bármikor benyújthatja az illető a rendkívüli szolgálat megtagadásáról szóló nyilatkozatot az illetékes járási hivatalhoz, azt követően pedig minden év januárjában a kötelezettség megszűnéséig. Ebben a személyi adatok mellett fel kell tüntetni a katonai szolgálat megtagadásának indokát is, ami történhet például lelkiismereti okokból, amikor valaki semmilyen esetben sem volna képes fegyverrel ártani másoknak.

Azokat a nyilatkozatokat, amelyeket e határidő után vagy háború, hadiállapot alatt nyújtanak be, nem veszik figyelembe.

Hadiállapot kihirdetésekor a behívót ettől függetlenül is kiküldik, csak az alternatív/civil szolgálatra szól mentési munkálatoknál balesetek, környezeti katasztrófák vagy egyéb rendkívüli események esetén, továbbá egészségügyi vagy szociális szolgálatra, illetve a szlovák hadsereget támogató tevékenységekre. Ha a nyilvántartott, hadköteles állampolgár elutasítja a behívó átvételét, akkor annak kézbesítési időpontjaként erre a dátumra tekintenek.

Aki nyilatkozatot tenne, csatolásunkból letöltheti, aztán irány a posta.

-para-