„Nem akarjuk ezt, nem akarunk Dubajt Albáron!”

2015. február 2. - 21:54 | Régió

Heves vita alakult ki az Albár határába tervezett műanyag-feldolgozó üzem környezeti hatástanulmányát bemutató lakógyűlésen.

„Nem akarjuk ezt, nem akarunk Dubajt Albáron!”

A lakók közül többen nehezményezték a lakógyűlés időpontját (hétfő délután 14 óra), mivelhogy az miatt a dolgozni járók nem tudnak részt venni. Bereczk Oszkár polgármester erre úgy reagált, hogy most volt alkalmas az időpont.

A feldolgozó üzemet tervező vágújhelyi (Nové Mesto nad Váhom) Detech s.r.o. társaság képviseletében annak ügyvezetője, Michal Veselý jelent meg, a projekt környezeti hatástanulmányát készítő pozsonyi Enviro System társaságot Milan Vydarený képviselte.

A projekt hatástanulmánya szerint annak lényege, hogy polietilént és polipropilént termokatalitikus hőbontással feldolgozó üzemet hoznának létre, mely során a műanyagot egy zárt rendszerben, reaktorban hevítenék kb. 400 Celsius fokig, eközben pedig legnagyobbrészt kőolajszármazék, fűtőolaj keletkezne. A társaságok képviselői kifejtették, hogy az olajon kívül kis mennyiségű szén, illetve gáz keletkezik, ezek mindegyike azonban felhasználható – előbbi fűtőanyagként, utóbbi pedig a reaktor hevítéséhez – legalábbis a hatástanulmány szerint.

Bereczk Oszkár, Albár polgármestere (Fotó: Paraméter)

A hatástanulmány szerint több variáns létezik, melyek közül jelenleg azzal már nem számolnak, hogy elektromos- vagy hőenergiát állítanának elő a kitermelt olajból. A két másik variáns közül az egyik, hogy a fűtőolajból egy további eljárással gázolajat (nafta) állítanának elő, a másik, a cég képviselői szerint jelen pillanatban a legvalószínűbb variáns pedig az, hogy már magát a fűtőolajat értékesítenék.

Michal Veselý, a DETECH ügyvezetője és résztulajdonosa (Fotó: Paraméter)

__________________________________________

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk a technológia bemutatásával is:

Nem gumit, és nem égetni készülnek Albáron. De akkor mégis mi lesz itt?

__________________________________________

A gyűlésen megjelent kb. 60-70 lakos jelentős része tiltakozott a projekt ellen. Már a projekt bemutatását is néhány bekiabálás kísérte, míg azt követően időről időre parttalan vitába, esetenként indulatos tiltakozásba fordult az esemény.

Alább megpróbáljuk összegezni a lakosok kérdéseit, érveit, illetve az arra adott válaszokat:

Feldolgozható-e az említett technológiával gumi?

Igen.

Égetnek-e majd itt gumit?

A társaság képviselője, Michal Veselý többször is elismételte és nyomatékosította, hogy nem, és azt is, hogy nem égetésről van szó. A tervezet – hangsúlyozzuk, a TERVEZET – arról szól, hogy műanyagot, azon belül is polipropilént és polietilént (reklámtáskák, műanyag-csomagolások, flakonok, játékok vagy akár lökhárítók, stb.) dolgoznak majd fel. Veselý emellett azt is leszögezte, hogy a cég érdeke a lehető legértékesebb végtermék, a tiszta fűtőolaj előállítása, ezzel indokolva a PP és PE feldolgozását, mivel azokból nyerhető ki ez a legnagyobb arányban, ellentétben a gumival.

Tartalmazta-e a tervezet (zámer) a gumit?

Igen.

Miért?

Veselý szerint gumiról az előzetesen benyújtott tervezetben volt szó, ám a folyamat jelenlegi szakaszában a környezeti hatástanulmány a gumi feldolgozásával már nem számol.

Honnan jön a szemét?

Az erre adott válasz nem épp egyértelmű. Veselý azt mondta, nemcsak az Albár mellett meglévő szeméttárolóból tervezik ellátni, mivel azt idővel rekultiválják. A gyűlésen a társaságot képviselő tolmácstól elhangzott a következő mondat is: Nem kell azzal számolni, hogy például vegyszerekkel szennyezett műanyag palackokat hasznosítanak újra, mert pont ezért fognak hozni Németországból tisztított, felaprított műanyagot. A projekt ehhez képest azt tartalmazza, hogy a műanyagot a tervezett albári üzemben aprítják majd a reaktorbeli hevítés előtt. Veselý a gyűlés végén riporterünk megkérdezésére pedig azt válaszolta, hogy egyelőre nincsen szerződése konkrét beszállítókkal, így nem lehet tudni azt, hogy és milyen arányban és honnan érkezik majd a műanyag hulladék az üzembe.

Lesz-e zaj, bűz, víz- vagy légszennyezés?

A tervezet (!) szerint nem.

Egyéb hozzáfűznivalók, érvek:

Cég: Az EU által certifikált, az egész világon alkalmazott technológiáról van szó. Szemetet akarunk feldolgozni, tehermentesíteni a környezetet.

Lakosok: Nem akarjuk ezt, nem akarunk Dubajt, és kőolajtermékek feldolgozását a házunk mögött. Petíciót indítunk, és bárki aláírhatja.

Hidegzuhany (?)

A lakógyűlésen – mint az a legeslegvégén kiderült, részt vett a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP – Slovenský Vodohospodársky Podnik) két képviselője is, akik a projekt megvalósítása ellen a vízügyi törvény januárban hatályba lépett módosításával érveltek. Egyelőre nem világos az sem, mi történhet, ha az üzem tervezett helyszíne közvetlen közelében kanyargó vízelvezető csatorna kilép a medréből, vagy ha az egyébként is magasan lévő talajvízszint nagy mennyiségű csapadék lehullásakor megemelkedik.

A projekt jelenleg nincs engedélyezve, a végső szó a környezetvédelmi minisztériumé. A környezeti hatástanulmány, mint a neve is tartalmazza, az adott projekt környezetre gyakorolt hatásait foglalja magába, illetőleg azt tárgyalja, hogyan valósítható meg úgy, hogy a lehető legkisebb mértékben befolyásolja a környezetet. Ehhez még számos állami vagy önkormányzati szerv (a körny. minisztérium és az alá tartozó környezetvédelmi ügynökség, a járási hivatal egyes főosztályai, a közegészségügyi hivatal, Nagyszombat megye) nyújt be állásfoglalást. A szükséges engedélyek megadása esetén azonban, mint arról Bereczk Oszkár polgármester legutóbb tájékoztatott bennünket, már az idén felépülhet az üzem.

-para-