Elfogadták az idei, 19 millió eurós költségvetést – 33%-os a város eladósodottsága

2015. február 10. - 23:23 | Régió

DUNASZERDAHELY – A város költségvetési provizóriummal kezdte az idei évet, a képviselő-testület most hagyta csak jóvá a 2015-öst.

Elfogadták az idei, 19 millió eurós költségvetést – 33%-os a város eladósodottsága

A 2015-ös kiegyenlített költségvetés tervezete 18 996 027 millió euró bevétellel és ugyanennyi kiadással számol. A folyó költségvetés 837 ezer eurós többletet tartalmaz 16,1 milliós folyó bevétel és 15,2 milliós folyó kiadás mellett. A tőkeköltségvetés ezzel szemben 1,94 milliós hiánnyal számol, 3,12 milliós bevétel és 1,18 milliós kiadás mellett. Végezetül a költségvetés pénzügyi műveleteket tartalmazó részénél ismét többletet találunk, 1,1 millió euró értékben (1,74 millió eurós bevétel, 636 ezer eurós kiadás).

A költségvetés tervezetében annak összeállítója, Pápay Zoltán pénzügyi osztályvezető kifejtette, hogy számolnak az oktatásügyi alkalmazottak 5%-os béremelésével.

BEVÉTELEK

A legfőbb kockázatok között említette az államtól visszatérítendő részadók mértékét. A törvény szerint az állam a beszedett személyi jövedelemadók 65,7%-át téríti vissza az önkormányzatoknak, ugyanakkor folynak tárgyalások a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségével ennek az aránynak az emeléséről. A pénzügyminisztérium 2014 decemberében közzétett prognózisa szerint Dunaszerdahely városa 2015-ben 6 024 887 euró visszatérített adóval számolhat, ami 11%-kal magasabb, mint az ezt megelőző évben (5 418 320). Mint azt Pápay a plénumon is megjegyezte, a prognózisok rendszerint magasabbak, mint a teljesítés.

Az ingatlanadókat illetően nem terveznek emelést, a költségvetésbe 1,79 millió euró tervezett bevétel került. Ez az összeg 40 ezer euróval magasabb, mint a 2014-es. Néhány helyi adó- és illetékfajtát még felsorolunk a tervezett bevételeikkel: ebadó – 17 ezer euró, szállásadó – 30 ezer, közterületi illeték – 42 ezer, vásár – 65 ezer, szemétdíj – 1 millió.

A város a Southerm Správa és a Thermalpark DS esetében számolhatna osztalékfizetéssel, a költségvetés tervezetében viszont az áll, hogy a pénzügyi válság miatt ez nem kerül be a költségvetésbe, csak abban az esetben, ha az említett cégek döntenek az osztalékfizetésről.

A költségvetés folyó bevételi oldalának második legnagyobb tétele az oktatásügyi intézmények fenntartására folyósított támogatás. E téren idén 4,04 millió euróval számolnak, szemben a tavalyi 3,83 millióval, amit lényegében az 5%-os béremelés indokol.

A tőkebevételek közt, amely a teljes bevételek kevesebb mint 10%-át teszi ki, szerepelnek többek között a város által értékesített ingatlanok. Ezek közé sorolták az Észak II-es lakótelepen egy nyilvános árverés során eladni kívánt 2134-es lakótömb, amely tranzakciótól minimálisan 200 ezer eurós bevételt várnak. A tőkebevételek közé tartozik emellett a Southerm lakáskezelő városi résztulajdonának eladásából származó törlesztőrészlet, valamint ide sorolják az EU-s alapokból származó pénzeszközöket is. Ez utóbbiak esetében a jóváhagyott dotáció a Szabó Gyula Alapiskola felújítására fordítandó, közel 900 ezer eurós összeg, amit szintén tartalmaz a költségvetés.

A költségvetés bevételi oldalának harmadik része a bevételi pénzügyi műveleteket tartalmazza. Ez számol azzal, hogy a városi tartalékalapból 144 ezer euró felhasználására lesz szükség, továbbá a stadionprogram keretén belül a DAC-aréna felújítására fordítandó 1,6 millió eurós, hitelfelvételből származó összeggel.

KIADÁSOK

A költségvetés a kiadásokat kilenc fő programba sorolja. Ezek közül a legnagyobb tétel az oktatásügy, amelyre 7,43 millió eurót szánnak 2015-ben. A városi közigazgatás működtetésére 2,2 millió eurót terveznek.

Lakossági szolgáltatásokra pedig 1,28 milliót (folyó). Ez magába foglalja többek között az idősek otthonát (1,06 millió), a nyilvános WC-t (7 300) és a Csallóközi Vásárt (50 ezer) is.

1,43 millió eurót tesz ki a környezetvédelmi programra fordítandó kiadások összege, ami tartalmazza a szemételhordást és a város takarítását mintegy 1 millió euró értékben, a zöldövezetek karbantartását 400 ezer euró értékben, és a patkányirtás 10 ezer euró értékben.

A közbiztonsági program leglényegesebb tétele a városi rendőrség működtetése, amire a városi költségvetésből 361 ezer eurót szánnak.

A közterületek programponthoz tartozik, hogy 2015-ben útjavításokra, -építésre és karbantartásra 275 ezer euró a tervezett összeg, a Jesenský utcában sor kerülhet egy új játszótér építésére 12 500 euróból, míg 20 ezer eurót fordíthatnak a többi játszótér karbantartására, 258 ezer euró megy el a közvilágításra és annak javításaira, éves átlagban 33 ezer euró a hóeltakarításra, 20 ezer euró pedig a karácsonyi városi díszítésre. 80 ezer euró szerepel az óvodák javítási munkálataira és további 80 ezer egyéb javításokra.

A dotációk programpont alatt található az 1,6 millió eurós hitel folyósítása a stadion felújítására, 353 ezer euró a DAC futballklub, 97,5 ezer pedig egyéb sporttevékenységek támogatására. 168 ezer eurót kap dotációként a városi művelődési központ, 40 ezret az amatőr művészeti csoportok. 191 ezer eurós kiadással számolnak a szociális szférában.

211 ezer eurós városi dotációt kap a televíziót működtető és a Dunaszerdahelyi Hírnököt kiadó városi Perfects társaság, 340 ezret pedig a városi szupercég, a Municipal.

KIFOGÁSOK

Dakó Sándor (független) képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a szabadidőközpontok működése a hatályos törvénykezés és a városi költségvetésből nyújtandó támogatás miatt veszélybe kerül. „Ha fennáll a veszélye, hogy a szabadidőközpontokban leépítések lesznek, akkor az oda járó gyerekek hosszabb távon majd máshol töltik a szabadidejüket” – jegyezte meg. Hájos Zoltán (MKP) polgármester erre úgy reagált, hogy a sportdotációk keretén belül van még mód arra, hogy pályázzanak a normatív támogatást kiegészítő pénzeszközökre.

Jarábik Gabriella (Híd) a szociális szférára fordítandó összeg rendkívül alacsony mértékére figyelmeztetett. „Antiszociálisnak tartom mindezt” – szögezte le. Hájos közölte, hogy évközben eddig még mindig találtak forrást a szociális szolgáltatások fedezésére, Jarábik viszont azzal érvelt, hogy ami ilyen téren nem kerül be a költségvetésbe az elején, az rendszerint már később sem.

Csicsai Gábor (Híd) a koncepciót hiányolja a költségvetésből, és azt, hogy annak bizottságokon belüli megvitatásáról hiányoznak az illetékesek, akik érdemben hozzászólhatnának. A költségvetés adóbevételeivel kapcsolatban viszont szerinte el lehetne gondolkodni azon, hogyan volnának megadóztathatóak „a városban működő multicégek”.

Ravasz Marián (független) úgy látja, hogy a képviselők a költségvetés tárgyalásakor kész tények elé vannak állítva, és nem látni, hogy a meghatározott pénzösszegek mire mennek el. Kiemelte, hogy a költségvetésben 400 ezer euró szerepel a zöldövezetek karbantartására, és emlékeztetett arra, hogy néhány éve összevetette az erre a célra fordított pénzösszeget több városéval, és a legtöbb esetben nagyságrendekkel alacsonyabb összegek jöttek ki. Úgy véli, hogy ez alapján a harmadába, tehát 133 ezer euróba kellene kerülnie a zöldövezetek karbantartásának Dunaszerdahelyen.

Ravasz módosító javaslattal is élt: a Municipal esetében 30 ezer euróval megemelte volna a cégtől a városkasszába folyósítandó bevételt, amely összeg az automaták bérleti díja, és korábban a várható cseréjük miatt csökkentették. A korábbi évek szintjén (157 ezer euró) hagyta volna a Perfectsnek nyújtandó dotációt a jelenlegi tervezetben szereplő 211 ezer helyett, 340 ezerre csökkentette volna a zöldövezetek rendben tartására fordítandó összeget, 20 ezerrel emelte volna a szociális kiadásokat, míg 125 ezer eurót folyósított volna a városi tartalékalapba. A módosító javaslatát azonban gyakorlatilag csak a független és a Híd képviselői támogatták.

A 2015-ös évre vonatkozó városi költségvetést viszont a jelenlévő 22 képviselőből 15-en hagyták jóvá.

-para-