Hájos: "Érdekes módon Dunaszerdahelyen van gond a nyitvatartási rendelettel, máshol nem..."

2015. március 10. - 19:16 | Régió

DUNASZERDAHELY - Soron kívüli testületi ülésen tárgyalták a képviselők a decemberben jóváhagyott városi nyitvatartási rendelet ellen februárban benyújtott ügyészségi óvást.

Hájos: "Érdekes módon Dunaszerdahelyen van gond a nyitvatartási rendelettel, máshol nem..."

A városi önkormányzat december 9-én elfogadott rendelete zónákat állapít meg a városban, és az egyes zónákhoz rendel nyitvatartási időt. A rendeletet akkor mindössze 15 képviselő támogatta, éppen annyian, amennyien az MKP frakciójából jelen voltak, míg a Híd képviselői és a függetlenek közül is bírálták.

Az ügyészség korábban már törvénytelennek ítélte, hogy a város korábbi rendelete szerint egyénileg szabta meg a városban működő vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét, februárban pedig a zónásításról is hasonlóképpen vélekedett.

AZ ÜGYÉSZI ÓVÁS INDOKLÁSÁRÓL BŐVEBBEN ITT ÍRTUNK

A törvény szerint 30 napon belül döntenie kell a városi képviselő-testületnek kell az óvásról. A rendkívüli ülés programpontjai közé emiatt is került fel az ügyészi óvás megtárgyalására irányuló javaslat.

Hájos Zoltán polgármester a városi képviselő-testület ülésén kifejtette, hogy "vannak valóban olyan jogtechnikai kérdések, amiket meg lehet oldani, de a fő kifogás a zónásítás ellen irányul". Emlékeztetett arra, hogy a városi rendelet több éve tárgyát képezi a képviselői üléseknek. 2012-ben támadta meg az ügyészség az előző rendeletet, azóta pedig több kísérletet követően csak tavaly decemberben sikerült elfogadni az újabbat, amely ellen viszont ismét óvás érkezett az ügyészségről.

Hájos hangsúlyozta, hogy az elfogadott rendelet "több javaslat összegyúrásával, finomításával született". „Az ügyészség érdekes módon Dunaszerdahely városában óvta ezt meg. Hasonló rendeletek más járási és kerületi városokban is hatályban vannak. Azokat a járási ügyészségek viszont érdekes módon nem támadták meg. Vagy szándék, vagy – akár azt is meg merem kockáztatni, hogy – a politikai akarat nem volt meg rá” - jelentette ki a polgármester.

Paraméter-felvétel

Csicsai Gábor (Paraméter-felvétel)

Csicsai Gáboron (Híd) kívül az öttagú városi tanács többsége az ügyészi óvás tudomásul vételét javasolta azzal, hogy annak csak részben tegyenek eleget. A javaslat indoklásában szerepel az is, hogy a rendelet "a polgárok és a vállakozók közti bizonyos fokú kompromisszum eredménye". Hozzáteszik, hogy a közérdek azt kívánja, hogy lakott területen máshogy határozzák meg a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét, az éjszakai nyugalom megőrzése érdekében. A városi hivatal szerint "a különböző típusú vendéglátóhelyek szerinti zónásítás nem törvénysértő és nem sérti a vállalkozók alkotmányos jogait sem.

Csicsai a képviselő-testület ülésén kifejtette, hogy véleménye szerint az ügyészség nem tendenciózusan döntött, hanem a zónásítás rendeletben elfogadott formáját támadta meg.

Csicsai a rendelettel kapcsolatban a hozzánk eljuttatott nyilatkozatában leszögezte, hogy nem a nyitvatartási időpontok meghatározásával van gond, hanem a direktív döntéssel. "Ez nem más, mint a jelenlegi többségi városvezetés arroganciája. A rendelet nem eredményezhet alkotmányellenes diszkriminációt önkényesen" - szögezte le. Hozzátette, a zónásítás nem feltétlenül rossz, de az övezeti határokat egyértelműen kell megjelölni. Aláhúzta, a rendelet ilyen formában nem más, mint "a vállalkozói szabadság korlátozása a vállalkozáshoz való jog megsértése".

Az ügyészségről szóló, 153/2001-es törvény 25. paragrafusának 4. bekezdése szerint a főügyész az alkotmánybíróságon kezdeményezhet eljárást a rendelet törvényességének vizsgálatára.

-para-