ELKÉPESZTŐ: Gátlástalan hülye mérgezheti a sasokat, sólymokat meg az egerészölyveket!

2015. március 17. - 15:21 | Régió

BALONY - Sasok, sólymok és egerészölyvek tucatjai pusztulnak el a Csallóközben, megeszik a mérgezett csalit.

ELKÉPESZTŐ: Gátlástalan hülye mérgezheti a sasokat, sólymokat meg az egerészölyveket!

Az ismeretelen tettes főként a vadászrevírekben rakja ki a mérgező táplálékot. Míg a természetvédők orvvadászatnak tartják a cselekményt, addig a rendőrség védett állatok pusztításának gyanúja miatt nyomoz.

Az utóbbi időben számos mérgezett madár tetemére leltek a Csallóközben. Legutóbb a dunaszerdahelyi járásbeli Balony kataszterében találtak három egerészölyvet a természetvédők. A tetemek mellett megtalálták a mérgezett csalit is.

„Valaki vagy valakik azért gyűlölik az egerészölyvet, mert azt hiszik, hogy nyulakra meg fácánokra vadászik. Ami természetesen ellentmond tudományos ismereteinknek” – állítja Jozef Chauko zoológus. „A mérgező anyag karbofuran, az a kristályos halmazállapotú méreg, amely egyértelműen kimutatható a megtalált csali felületén” – teszi hozzá.

A karbofuran a központi idegrendszert támadja meg, a madarak szörnyű kínok közepette múlnak ki tőle.

„Az ölyvek tetemein jól látható, hogy görcsbe rándultak, a méreg okozta vesztüket” – húzza alá a zoológus.

Bűncselekmény

Általában így végeznek a ragadozó madarakkal a vadászok. Most viszont állítólag ők is meglepődtek, amikor a rendőrök a helyi vadászgazdát is kirendelték a helyszínre.

„Meg volt lepve, ráadásul azt állította, hogy a mezőt, ahol a tetemeket megtaláltuk, a helyi vadásztáraság a kutyák képzésére használja” – számolt be Ervín Hapl, az állatvédő szakember, miután találkozott a helyi vadászgazdával.

Az egerészölyv eszmei értéke egyébként 1400 euró, ám ebben az esetben a kár meghaladja a 4 000 eurót is.

A szóban forgó ügy kapcsán az élővilág veszélyeztetése alapos gyanúja miatt vizsgálódik a rendőrség – tájékoztatott a nagyszombati rendőrségi szóvivő, Mária Linkešová.

A zoológus ezt nem helyesli, szerinte ugyanis orvvadászatról van szó inkább, ami súlyos bűncselekménynek minősül.

noviny.sk/para