Felvidéki Vágta lesz Dunaszerdahelyen, ki tudja mennyiért...?!

2015. március 18. - 11:05 | Régió

Kedden helyi vállalkozók előtt mutatta be a budapesti Nemzeti Vágta egyik előfutamaként meghirdetett Felvidéki Vágta tervét a dunaszerdahelyi polgármester, Hájos Zoltán.

Felvidéki Vágta lesz Dunaszerdahelyen, ki tudja mennyiért...?!

Június 6-án a sikabonyi repülőtér területén társszervezésben tervezi a város megrendezni a Felvidéki Vágtát. Hájos Zoltán elmondta, hogy a dunaszerdahelyi előfutamról két ló juthat tovább, egy további pedig a város képviseletében szerepelhet majd a szeptember 18. és 20. között a budapesti Hősök terén megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtán.

Az előfutam kapcsán kifejtette, hogy több helyszín is felmerült, de a főszervezők a helyszínen tett látogatásuk után döntöttek a reptér mellett. A polgármester kérdésünkre kifejtette, hogy a döntő szempont volt a helyszín nagysága és a talaj minősége. Azt nem árulta el, milyen egyéb helyszínek megültek fel.

A terv az volna, hogy június 6-án négy selejtező futamon egyenként 3-6 ló indulna egy erre a célra kialakított, kb. 550-600 méteres versenypályán, és ezek győztesei kerülhetnének be a dunaszerdahelyi előfutam döntőjébe. Hájos hangsúlyozta, hogy reményeik szerint 16-18 ló indulhat a versenyen, de a végleges létszámuk a következő időszakban fog eldőlni. A vágtán nem indulhatnak angol és arab telivérek, angol és arab félvérek, akhal teke lovak és argentin póni póló lovak.

„Történelmi esemény”

A vállalkozókkal való találkozó célja az volt, hogy szponzorokat szerezzenek a Felvidéki Vágta egész napos, szórakozással és vásárral egybekötött rendezvényéhez. Elhangzott, hogy azok a vállalkozók, akik támogatóként hozzájárulnak a vágta megrendezéséhez, a hozzájárulásukkal „adekvát” ellenszolgáltatást, reklámhelyet, prezentációs vagy termékbemutatási helyszínt kapnak. Szó esett egyéb előnyökről is a Csallóközi Vásárt és magát Nemzeti Vágtát illetően, ahol Dunaszerdahely saját sátorral rendelkezik majd.

„A Felvidéki Vágta nemcsak Dunaszerdahelyi hírnevét tudja öregbíteni és a régiót jobban bemutatni, hanem egy lehetőség egyes vállalkozásoknak, hogy bemutatkozhassanak, akár Budapesten is” – fejtette ki Hájos Zoltán.

Néveri Varagya Szilvia, az esemény szervezésében résztvevő PR-ügynökség képviselője hangsúlyozta, hogy a maga nemében történelmi eseményről van szó.

Kritika: A huzatos helyszín hőségben árthat a lónak...

Az eseményen felszólalt az egyik helyi vállalkozó, Kulcsár Béla is, aki elsősorban a helyszínt bírálta. Véleménye szerint Dunaszerdahely leghuzatosabb pontjáról van szó, „éppen ezért került oda a reptér”, ami a hőséggel egybekötve egészségügyi szempontból jelentős mértékben is árthat a lovaknak.

Hájos Zoltán erre úgy reagált, „bízzuk ezt a szakemberekre, hogyan oldják meg, mi azzal törődjünk elsősorban, hogy egy jó rendezvényt tudjunk rendezni”. Hozzátette, hogy egészségügyi igazolást is kérnek a lóról, és a helyszínen egy állatorvos is megvizsgálja majd az indulókat.

Az eseményen részt vett Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa is, aki aláhúzta, hogy az esemény megszólíthatja az egész szlovákiai magyarlakta régiót. Kifejtette, hogy a Nemzeti Vágta főszervezőinek nem ez az első próbálkozása a „felvidéki vágtára”, de eddig nem akadt ehhez megfelelő szintű partner.

Mennyi az annyi?

Hájos Zoltán elmondta, hogy a városi költségvetésben nincsen elkülönített tétel a Felvidéki Vágtára. Azt viszont nem tudtuk meg, hogy mennyibe kerülhet mindez. Külön kérdésünkre sem árulta el, hogy mekkora költségvetéssel számol a város a vágtát illetően. „Attól függ, hogy milyen színvonalon képzeljük el ennek a megszervezését. Van egy alapverzió, egy magasabb de akár gyönyörűséget is ide lehet varázsolni, attól függően, hogyan fogják támogatni. A vállalkozóktól természetesen nem azt várjuk el, hogy versenyezzenek, ki fog többet adni, ez elsősorban reklám. Próbáljuk őket bevonni, de nem öncélúan, mert cserébe lehetőséget kínálunk számukra” – fejtette ki bővebben.

Utána megkérdeztük, hogy mennyi volna ez a bizonyos alapverzió, tehát a minimális ráfordítás, illetve hogy 10 vagy 100 ezer eurós nagyságrendekben kell-e gondolkodnunk, de kérdésünkre kitérő választ kaptunk. „Lesz egy sajtótájékoztató, ahol a támogatóinkat is tartalmazó bannerrel jelenünk meg, és ezt is elmondjuk” – mondta. Nem árulta el azt sem, mekkora lesz a nevezési díj, csak azt, hogy ha nulla lenne, akkor bizonyára ezer ló indulna...

-para-