Kaliňák és Bugár tűzoltókocsival érkeztek Hodosba

2015. március 20. - 06:44 | Régió

Négy település önkéntes tűzoltó szervezete kapott egy-egy új, többféle éles helyzetben is használható kisebb tűzoltókocsit.

Kaliňák és Bugár tűzoltókocsival érkeztek Hodosba

Csütörtökön először Boldogfa, majd Fél községben (Szenci járás), Csallóközcsütörtökben, végül Hodosban (mindkettő Dunaszerdahelyi járás) is átadtak egy tűzoltó felszereléssel ellátott, egyenként 117 ezer euróba kerülő, Iveco Daily típusú járművet. A „turné” hodosi végállomásán jártunk. A helyi művelődési központ elé bekanyarodó tűzoltókocsi volánja mögött pedig nem más ült, mint Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter, aki Bugár Béla (Híd) parlamenti képviselővel, továbbá Alexander Nejedlývel, az Országos Tűzoltó-parancsnokság elnökével érkezett. A vendégeket ünnepélyes keretek között Balódi László, a község polgármestere, Szabó Ferenc, a helyi önkéntes tűzoltó szervezet elnöke, valamint Szabó Lajos parancsnok fogadta.

Robert Kaliňák előtt tiszteleg Szabó Lajos parancsnok

Az átadón megjelent még Ladislav Pethö, a szlovákiai önkéntes tűzvédelmi szervezet elnöke, Vendelín Horváth, a szervezet főtitkára, Vojtech Valkovič, a Nagyszombati Kerületi Tűzoltó-parancsnokság, illetve Nagy Béla, a Dunaszerdahelyei Járási Tűzoltóság igazgatója, valamint Richard Kmeť, a járási hivatal elöljárója.

Balódi üdvözlő beszédében azt mondta, úgy érzi magát, mint 15 évesen, amikor a Slunce, seno, jahody c. cseh filmet nézte, amelynek története szerint a prágai politikai elit jelent meg egy faluban, és mindenki egész nap a háza körül sertepertélt, készülődött. „Ma ugyanezt élhette meg községünk, és reménykedem benne, hogy vendégeink jó emlékeket őriznek majd meg rólunk” – szögezte le. Köszönetet mondott mindenekelőtt Szabó Katalinnak, aki 2011-ben felélesztette az önkéntes tűzoltó szervezet tevékenységét Hodosban, továbbá azoknak, akik hétről hétre részt vesznek a szervezet működésében, továbbá Kaliňáknak, Bugárnak és Vendelín Horváthnak. „Nem akarok a politikáról beszélni, amitől az emberek már megcsömörlöttek, de az embereknek nem nagy szavakra van szüksége, hanem olyan konkrét dolgokra, amelyet itt látunk, amelyek hasznot jelentenek számukra, és a céljaik beteljesülését jelenthetik” – folytatta, utalva az előttük álló új tűzoltókocsira. Végezetül reményét fejezte ki, hogy az újonnan kapott ajándékot nem kell majd igénybe venniük.

„Jó estét kívánok, kedves polgárok” – hízelgett kissé tört magyarsággal a falu nagy számban megjelent lakosságának Kaliňák. Aztán hangsúlyozta, hogy az önkénteseknek adományozott tűzoltókocsikat illetően „nem is ajándékról, mint inkább egy adósság törlesztéséről van szó mindazért, amit a hodosi önkéntes tűzoltók elvégeztek a falu életkörülményeinek javításáért”. Emlékeztetett, hogy az önkéntes tűzoltóság hagyománya a közép-európai régióban hosszú múltra tekint vissza, és hogy az önkéntesek szabadidejüket áldozzák azért, hogy másokon segítsenek, jutalmat nem várva érte. Köszönetet mondott Bugár Bélának is. „Talán különbözőek a nézeteink bizonyos dolgokról, de ha az emberek segítéséről van szó, akkor a tapasztalt politikusoknak össze kell fogniuk” – szögezte le.

Bugár Béla ezt követően Kaliňáknak mondott köszönetet és azoknak, akik „sokat áldoznak azért, hogy megvédjék mások életét és vagyonát, és hogy sok hasznos dolgot tegyenek a falujuk érdekében”. „Úgy gondolom, hogy eljött az idő, amikor el lehet mondani, hogy a politikusok végre gondolnak önökre is. Önök tudják, mi az az összetartás, együttműködés” – húzta alá.

Balról Bugár Béla, középen Balódi László és Robert Kaliňák

Rampaskó Viktor, a helyi önkéntes tűzoltó testület titkára kifejtette, hogy az a jármű elsősorban majd az önkénteseik szállítására szolgál, tartalmaz egy kisebb kapacitású víztartályt és vízpumpát is. „Az önkéntesek elsősorban a professzionális tűzoltókat segítik és szolgálják ki árvizek és belvizek esetén” – szögezte le. Elmondta azt is, hogy tagjaik tavaly egy 40 órás képzésen vettek részt, ami az egyik feltétele volt, hogy megkaphassák az új tűzoltókocsit. A hodosi önkéntes szervezetnek 41 tagja van, közülük 20-22-en aktívak, nyolcan alkotják a versenyeken résztvevő csapatukat.

-para-