Meteorológusok: A 2014-es volt a legmelegebb év Szlovákiában a mérések kezdete óta

2015. március 27. - 13:35 | Régió

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet szakemberei pénteki sajtótájékoztatójukon közölték, hogy amióta Szlovákiában elkezdték a meteorológiai méréseket, egészét tekintve a tavalyi év volt a legmelegebb.

Meteorológusok: A 2014-es volt a legmelegebb év Szlovákiában a mérések kezdete óta

A tavalyi átlaghőmérséklet elérte a 10 Celsius fokot, ami 2,6 fokkal magasabb az 1961 és 1990 közti átlagnál. Eközben a meteorológusok szerint az átlagtól való félfokos eltérés is már a normálistól eltérőnek mondható.

A magas átlaghőmérséklet elmondásuk szerint annak eredménye, hogy csak nagyon ritkán tudtak betörni a hidegebb északi légáramlatok Közép-Európába, és ennek következménye volt a 2013-2014-es, meglehetősen enyhe téli időszak is.

"Abban a téli időszakban némely régiókban, például az Erdőháton vagy a Duna menti alföldön egyáltalán nem alakult ki összefüggő hóréteg" - jegyezte meg Pavol Faško meteorológus.

Az elmúlt év ugyanakkor gazdag volt csapadékban. Összesen 934 milliméter csapadék esett, ami a hosszú éves átlagnál 22%-kal magasabb.

Faško hangsúlyozta, hogy a tavalyi év volt a 2010-essel és a 2005-össel együtt a három legcsapadékosabb év az elmúlt 34 évben.

A meteorológusok várakozásai szerint az elkövetkezendő években a klímaváltozás eredményeképpen újabb rekordok dőlhetnek meg.

SME/para