Újabb négy csallóközi falu önkénteseinek hozott Kaliňák és Bugár egy-egy tűzoltókocsit

2015. március 28. - 09:14 | Régió

Pénteken Kisudvarnokba, Madba, Nyékvárkonyba és Egyházkarcsára vitt egy-egy modern tűzoltókocsit Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter, és Bugár Béla (Híd) parlamenti képviselő.

Újabb négy csallóközi falu önkénteseinek hozott Kaliňák és Bugár egy-egy tűzoltókocsit

Egy 2008-as törvénymódosítás nyomán több mint száz település önkéntes tűzoltó szervezetét segíti a belügyminisztérium egy-egy Iveco Daily típusú, tűzoltókocsivá átalakított és éles bevetéseken is alkalmazható modern technikai segédeszközökkel ellátott járművel. A múlt héten Kaliňák és Bugár a szenci járásbeli Boldogfára és Fél községbe, továbbá a dunaszerdahelyi járásbeli Csallóközcsütörtökbe és Hodosba szállított egy-egy ilyen, egyenként kb. 117 ezer euróba kerülő kocsit. Ezen a héten a turné első állomásán jártunk.

Kisudvarnokban Marczell Zoltán polgármester üdvözölte a belügyminisztert, a parlamenti képviselőt és Alexander Nejedlýt, az Országos Tűzoltó-parancsnokság elnökét, majd elmondta, hogy Kisudvarnok nevében ugyan a „kis” szó szerepel, de lakosainak nagy szíve van, dolgosak és mindent megtesznek falujuk jólétéért.

Kifejtette, hogy Kisudvarnokban az önkéntes tűzoltóság története 1927-ig nyúlik vissza, és mindig is stabil taglétszámmal rendelkezett. Jelenleg 28-an tagjai a testületnek.

A kisudvarnoki önkéntesek nevében Kiss Tamás üdvözölte Robert Kaliňákot

Kaliňák leszögezte, hogy fontos megtartani az önkéntes tűzoltóság hagyományát, éppen ezért szükséges, hogy az egyes szervezeteket technikailag is megerősítsék. Bugár Béla a polgármester munkáját méltatta, mondván, a semmiből építették olyanná Kisudvarnokot, amilyen ma. „Ezzel leginkább faluja lakosainak életét tette jobbá“ – jegyezte meg.

Marczell Zoltán kérdésünkre még kifejtette, hogy a modern felszereltségű tűzoltóautóval az önkéntes tűzoltók bármikor bizonyíthatják talpraesettségüket, tenni akarásukat, éles bevetéseken elsősorban a hivatásos tűzoltók támogatásával, segítésével. „Reméljük, minél kevesebbszer lesz rá szükség, de ha szükség lesz rá, akkor be tudjuk vetni. Hozzáértő srácokról van szó, akik meg fogják találni a módját annak, hogy nemcsak vészhelyzetben, de a faluban bármilyen más, karbantartási célra is igénybe vehessük a járművet” – szögezte le. Elárulta, hogy a szervezetüknek korábban nem volt semmilyen járműve.

Felavatás Madban (Lelkes Vince felvételei)

A nyékvárkonyi csapat

A végállomáson, Egyházkarcsán

-para-