Íme, a vietnami Red Bull - Közel 4 ezer dobozzal foglaltak le belőle a galántai vámosok!

2015. április 2. - 16:03 | Régió

A Nagyszombati Vámhivatal tájékoztatott arról, hogy közel 4 ezer hamisított Red Bull energiaitalt foglaltak le a vámosaik.

Íme, a vietnami Red Bull - Közel 4 ezer dobozzal foglaltak le belőle a galántai vámosok!

Iveta Švárna szóvivő kifejtette, hogy a vámosok Vietnamból a szlovákiai piacra érkező árut ellenőriztek, amikor felfigyeltek arra, hogy az áruk között olyan is volt, amely nem szerepelt a vámügyi iratokon.

Felmerült a gyanú, hogy a világhírű energiaital-márka hamisított verziójáról van szó, ezért lefoglalták a 3768 doboznyi energiaitalt. Jelezték ezt a Red Bull képviselőinek, és visszaigazolták, hogy nem az ő eredeti termékükről van szó.

Švárna közölte, hogy ugyan némely ázsiai országban ez "eredetinek" tekinthető, de a lefoglalt áru gyártója nem jogosult a márkanév használatára az EU-ban és azon belül Szlovákiában is. Az importőr cég nem egyezett bele az áru megsemmisítésébe, a védjegy birtokosa pedig emiatt a bírósághoz fordult a hamisítás megállapítása céljából. Amennyiben ez megtörténik, az áru importőrét 67 ezer euróig terjedő bírsággal büntethetik. A lefoglalt áru viszont ehhez képest kb. 5600 eurót érhetett.

A vámhivatal szóvivője figyelmeztetett arra, hogy az energiaitalok károsak lehetnek a gyerekek, a magas vérnyomással és a szívbetegségekkel küzdők számára is, míg ezek hamisítványai még veszélyesebbek lehetnek. Éppen ezért felhívták a figyelmet arra, hogy senki ne fogyasszon ehhez hasonló, ismeretlen forásból származó italokat.

TASR/para

Címkék: hamis áru, Red Bull