Dél-Szlovákia nem fejlődhet utak nélkül

2015. április 7. - 10:50 | Régió

Érsek Árpád, a Híd parlamenti képviselője szerint az R7-es gyorsforgalmi szakasz építése, és a Pozsonyt Komárommal összekötő 63-as út helyzetének enyhítése nem tűr halasztást. 

A mellébeszélések ideje lejárt. Az R7-es és a D4-es munkálatai 2016-ban kezdődnek, arra viszont érdemes lesz odafigyelni, hogy a kormánypárt ne ütközzön problémába az árak terén. „A kormányok jönnek-mennek, de az utak mindig megmaradnak. Örülök, hogy a felesleges politizálás helyett elkezdtek az ügyben végre tenni is valamit. Az eddigi intézkedések, a Rovinka (Csölle) és Pozsonypüspöki közötti szakasz bővítése, valamint Počiatek miniszter úr, jómagam és a polgármesterek intenzív kommunikációja nagyban segített abban, hogy az építési folyamatok beinduljanak. Az R7-es gyorsforgalmi út megvalósítása egyértelműen megkönnyítené a dél-szlovákiai lakosok életét, sőt mi több, a munkanélküliséget is csökkentené. Azok a téveszmék, miszerint az új út építése segíti az asszimilációt, teljesen feleslegesek és csak a feszültséget szítják. Dél-Szlovákia lakosainak igenis szükségük van az R7-es gyorsforgalmi útra, hiszen ez sokat segítene a régió gazdasági lehetőségein. Nem várhatunk újabb tíz évet,” nyilatkozta Érsek.

„Mindannyian tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy ott, ahol autópálya húzódik, ott a gazdasági mutatók is felfele ívelnek. A befektetők egyik legfontosabb szempontja a logisztika és az elérhetőség, márpedig ahhoz megfelelő úthálózat szükséges. Nem beszélve a munkanélküliségi arány csökkenéséről. Minden egyes új befektető arányosan munkahelyeket hoz létre, amelyekre Dél-Szlovákia lakosainak nagy szüksége van,” folytatta Érsek.

Az R7-es kiépítésével párhuzamosan figyelmet érdemel a délkeleti R2-es gyorsforgalmi út kiépítése is, amelynek érdekében épp most indít petíciót Burdiga Pál, Rozsnyó hidas polgármestere. „A járás mind a 62 falujának polgármestere a támogatásáról biztosított minket, ami erőt ad az ügynek. Azt szeretnénk, ha a kormány a 2016-os évben a legfőbb prioritásai között tartaná számon az R2-est és az ahhoz kapcsolódó Szoroskő-alagutat. Aki sokat utazik, az országon belül tudja, hogy a gyorsforgalmi utak fejlesztése egész Dél-Szlovákiában fontos, legyen az a nyugati, a középső vagy a keleti rész, hiszen délen sokkal rosszabbak a közlekedési állapotok, mint az ország északabb részein,” nyilatkozta Burdiga Pál.

Érsek Árpád úgy véli, hogy addig, amíg Pozsonynál nem épül ki a D4-es körgyűrű és az R7-es gyorsforgalmi út, okvetlenül növelni kell az I/63-as út Csölle, Dunajská Lužná és Somorja közti szakaszának biztonságát. „Ezen az úton naponta 25 ezer autó megy keresztül. Mi, akik Somorjáról, Dunaszerdahelyről és a környező falvakból járunk be mindennap Pozsonyba, pontosan tudjuk, mennyire frusztráló tud lenni a reggeli helyzet. Ez nemsokára enyhülni fog. Már idén tavasszal elkezdődnek a munkálatok. A legnagyobb sürgés-forgás az építkezés körül nyárra van tervezve, ugyanis ekkor a legkevésbé frekventáltak az utak. Ugyanakkor azt is kérvényeztem, hogy a RegioJet útvonala mentén lévő községekben a megállók előtti területeken legyenek biztosítva parkolóhelyek a polgárok számára. Az érintett falvaknak ezt mielőbb kezdeményezniük kellene,” tájékoztatott Érsek. www.polgarivizio.sk

(PR)

Címkék: Híd-Most, PR-cikk