Önkéntes tűzoltókat képeztek a profik!

DUNATŐKÉS – Háromnapos képzést tartott a Járási Tűzoltó- és Műszaki Mentőszolgálat, valamint az önkéntes tűzoltó testületek járási bizottsága.

Önkéntes tűzoltókat képeztek a profik!

Nagy Béla, a járási tűzoltóság igazgatója a helyszínen elmondta, hogy az önkéntes tűzoltó testület tisztségviselőinek éves kötelező ellenőrzése zajlott az elmúlt napokban. „Kedden és szerdán a járásból 47 parancsnok vett részt a képzésen, ami 12-12 óra szakmai előadást jelentett, elmélettel és gyakorlattal összekötve. A hivatásos tűzoltóink bemutatták azt is, hogyan kell az egyes gépjárműveket és azok műszaki eszközeit megfelelően használni. Nyolc új parancsnok tette le a szakvizsgát, hatan pedig öt év után megújították. Csütörtökön a községi tűzmegelőzők és gépészek számára zajlottak előadások, amelyeken mintegy 120-an vettek részt” – fejtette ki.

Czajlik Jenő, az önkéntes tűzoltóság járási elnöke emlékeztetett, hogy a járás hét tűzvédelmi körzetében ezt megelőzően már megtartották a körzeti gyűléseket. „Megmutatkozott, hogy van kivel dolgozni, és az előttünk álló feladatokat lesz kivel elvégezni. A részvétel a korábbi éveket is felülmúlta. A tűzoltóság szakelőadóitól az önkéntesek első kézből tudhatják meg azt, hogyan kell cselekedni tűzeseteknél, mentéseknél, árvízvédelmi vagy preventív intézkedéseknél. Fokozatosan pedig a technika is megújul” – jegyezte meg.

Az elmúlt hetekben Robert Kaliňák belügyminiszter hat dunaszerdahelyi járásbeli községben (Csallóközcsütörtök, Hodos, Kisudvarnok, Mad, Nyékvárkony, Egyházkarcsa) adott át egy modern eszközökkel felszerelt, Iveco Daily típusú tűzoltókocsit.

A résztvevők egy része (a tűzoltóság felvétele)

Nagy Béla kérdésünkre elárulta, hogy mára gyakorlatilag minden területen együtt tudnak működni a hivatásos és az önkéntes tűzoltók. „Olyan esetekhez, ahol légzőkészülékekre vagy rádióállomásra van szükség, inkább a professzionális tűzoltók mennek, de a háttértevékenységek elvégzésénél ezek során is be tudnak segíteni az önkéntesek. Egyetlen hátrány, hogy a bevetéseiket egyelőre nem tudjuk bevinni a rendszerünkbe. A központi mentőszolgálat munkatársai is tartottak előadást a riasztási rendszerről, majd feljegyezték az egyes testületek, parancsnokok, polgármesterek adatait, hogy minél hatékonyabban tudják riasztani a bevetési körzeteket” – húzta alá.

Kiemelte, hogy vannak olyan esetek, ahol hatékony riasztásuk esetén az önkéntesek maguk is el tudják végezni a feladatokat, például eltávolítani egy kidőlt fát, vizet szivattyúzni, vagy kisebb tarló- és szeméttüzeket eloltani. Czajlik Jenő ehhez hozzátette, hogy az önkéntes testületek parancsnokainak feladata eldönteni, hogy egy-egy esethez riasztják-e a professzionális társaikat is. Fordított esetben, egy nagyobb bevetéskor pedig szükség esetén a hivatásosok riasztják a tűzvédelmi körzetben elérhető legközelebbi önkéntes testületeket.

A Dunaszerdahelyi járásban 76 önkéntes tűzoltó testület működik mintegy 3 ezer taggal. Mindegyik testület rendelkezik legalább egy 7-8 tagú bevetési rajjal, szakképzett önkéntessel.

-para-