Kisudvarnokról és az R7-es gyorsforgalmiról is beszámoltak

2015. április 15. - 08:15 | Régió

A Híd párt dunaszerdahelyi járási szervezete által a polgármestereknek szervezett találkozón, Kisudvarnokban, Marczell Zoltán polgármester arról tartott beszámolót, miként jutott el a település az Év faluja kitüntetésig, Érsek Árpád parlamenti képviselő, a Híd járási elnöke pedig az R7-es gyorsforgalmi úttal kapcsolatos fejleményekről.

Kisudvarnokról és az R7-es gyorsforgalmiról is beszámoltak

Marczell Zoltán kifejtette, a falu fejlődését az önkormányzattal közösen három alappillérre helyezték, ezek pedig a közlekedés és infrastruktúra, a középületek megépítése és felújítása, valamint a környezetvédelmi beruházások, az energetikai önállóság elérése. Mindegyik pillér esetében fontosnak nevezte a kistérségi és nemzetközi, regionális partnerségi projekteket. Az első pillér esetében kiemelte a kerékpárút megépítését mintegy tíz évvel ezelőtt Dunaszerdahely és Kisudvarnok között, amely alapot szolgáltatott ahhoz, hogy a régió kerékpárhálózatát bővíteni tudják. hangsúlyozta a falu melletti ipari park létrehozását, amely az odatelepült vállalatokon keresztül ma csaknem négyszáz ember számára biztosít munkát. Szót ejtett a bérlakások építéséről, amelyeket szinte kizárólag falubeliek foglaltak el az elmúlt években.

A polgármester úgy vélte, a faluban leginkább 1998-tól, 2000-től vehető észre a változás, amikor is megépült az új faluház, „ami egy olyan közösségi térként lett kialakítva, amely később nagyon sok építő gondolat megvalósítását segítette”. A sportolás terén kiemelte a focipálya létrehozását, valamint a műfüves sportpályát. Hangsúlyozta a partnerségi program keretén belül létrehozott gyermekjátszóterek, illetve az oktatási és információs központ jelentőségét.

A harmadik pillérhez sorolta, hogy a Tőkési Ág Kistérséggel valamint a magyarországi Téti Kistérséggel közösen pályáztak napkollektorokra, és ezek kihelyezését követően biztosítani tudták a középületek, iskola, sportpálya meleg vízzel történő ellátását. Ezt követően egy újabb projekt keretén belül elhelyezett napkollektorok segítségével a falu közvilágításához és a középületek áramellátásához is hozzájárultak, ami jelentős megtakarítást eredményezett.

„Az elvégzett munkánknak köszönhető, hogy 2013-ban Szlovákiában elnyertük az Év faluja címet, és 2014-ben pedig az országot képviselhettük az európai versenyen a svájci Vals településen. Úgy gondolom, méltóképpen képviseltük az országot és elsősorban önmagunkat. Mindebben elsősorban az vezérelt, hogy lelket adjunk a településünknek, hiszen így tudunk fennmaradni, és továbbvinni azt, ahogyan élünk” – fogalmazott Marczell Zoltán.

Ezt követően Érsek Árpád az R7-es gyorsforgalmi út és a pozsonyi D4-es körgyűrűről a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) megbízásából készített vizualizációs videón keresztül bemutatta, hogyan zajlik majd az egyes útszakaszok megépítése.

Az R7-est illetően idén, illetve a jövő évben a Pozsonytól Egyházgelléig húzódó szakasz építkezési munkálatainak megkezdése az aktuális. Az R7-es Pozsonyból lényegében a Slovnaft területétől nyugatra haladna, majd Dénesdnél (Dunajská Lužná) keresztezné először a 63-as főutat, majd Somorja és Úszor között haladna a 63-astól immár keletre egészen Egyházgelléig.

Érsek Árpád

Ezen az útszakaszon is épülne ún. ekodukt, azaz egy zöld híd a vadállatok vándorlását biztosítandó. Érsek elmondta, hogy Egyházgellénél nagyobb befektetésre lehet számítani, ugyanis az útkarbantartó vállalat létesítene egy kisebb székhelyet, továbbá kamionparkoló építését is tervezik a falu közelébe.

Végezetül Csicsai Gábor parlamenti képviselő is bemutatta részletesebben A mi falunk elnevezésű projektet.

-para-