Híd: Az egészségügy szolgálja a polgárokat!

2015. április 27. - 08:22 | Régió

Sárközy Irén, a Híd egészségügyi szakértője szerint az utóbbi években mintha feledésbe merült volna: az egészségügy célja az kell, hogy legyen, hogy szolgálja a polgárokat és segítsen feljavítani azok egészségügyi állapotát. Éppen ezért szerinte az egészségügy eredményességét pont az alapján kellene kiértékelni, hogy mennyire teljesíti a fenti célokat.

„Az egészségügyben ma olyan átgondolatlan megoldások kerülnek bevezetésre, amelyek nincsenek tekintettel a páciens érdekére. A polgárokat főleg az érdekli, hogy milyen eredményeket képes szolgáltatni az egészségügy. Hogy meggyógyulnak-e, vagy a krónikus betegek esetében, hogy elérhető-e az állapotuk stabilizálása, hogy mennyi ideig tart a helyes diagnózis felállítása, hogy számolniuk kell-e tartós következményekkel vagy pedig teljes lesz a gyógyulás. Ez az oka annak, hogy a polgároktól minden felől azt halljuk: a rendszer ma szerintük rosszabbul működik a korábbiaknál is, a nekik nyújtott szolgáltatás színvonala nemcsak hogy nem javul, hanem még romlik is,” fejtette ki a problémát Sárközy.

További problémát jelent, hogy a legtöbb polgár számára ma az egészségügyi rendszer bonyolult és átláthatatlan. Nem tudja, hová kell fordulnia problémáival – az egyik helyről a másikra küldik, onnan pedig vissza. Mindenhol túl sokat vár a diagnózisra, műtétre, kezelésre. Sok kivizsgálást duplán is elvégeznek. Az egész olyannyira bonyolult, hogy a páciens gyakran menet közben feladja, hogy megoldást találjon a problémájára.

„A Híd párt Polgári Víziója megoldást kínál ezekre a problémákra. A legfontosabb ezek közül a páciensközpontú egészségügy, azaz a gyógyítás eredményességének folyamatos ellenőrzése és kiértékelése. Az orvosokat az elért eredmények alapján kell jutalmazni. Nem abban kell érdekeltté tenni, hogy a beteget minél tovább a rendszerben tartsa, hanem hogy minél gyorsabban meggyógyítsa. Fontos még az egészségügyi ellátásban részt vevők közötti együttműködés hatékonyabbá tétele, hiszen csak így kerülhető el a felesleges várakozás, a folyamat túlkomplikálása, a páciens ide-oda küldözgetése. Harmadrészt pedig véget kell vetni annak a szemléletnek, amely a költségek csökkentését éves szinten, a hosszú távú hatások figyelembe vétele nélkül szemléli,” fejtette ki Sárközy Irén.

„Összességében tehát elmondható, hogy ahhoz, hogy a páciensek is úgy érezzék, egyre jobb szolgáltatást kapnak, elkerülhetetlen néhány fontos lépés. Az egészségügyi ellátás eredményességét folyamatosan értékelni kell. A rendszer elemei között lehetővé kell tenni a jobb információcserét. A gazdasági folyamatokat pedig hosszú távon kell kézben tartani. Ezzel, és persze még sok más intézkedéssel, amelyek a Polgári Vízió egészségügyi részében is olvashatóak, elérhető, hogy meggyőzzük az embereket arról, hogy még akkor vegyék igénybe az egészségügyi ellátást, amikor a helyzet kezelhető, amikor még valós esély van a teljes gyógyulásra. Ez mindannyiunk érdeke,” zárta Sárközy Irén, a Híd egészségügyi szakértője.www.polgarivizio.sk

(PR)

Címkék: Híd- Most, PR-cikk