ELPUSZTÍTOTT MADARAK: Valaki(k) mérgezik a balonyi vadászszervezetet és a körzetük élővilágát!

2015. május 12. - 15:52 | Régió

BALONY – A rendőrségnek jelenleg egy gyanúsítottja van a megmérgezett ragadozó madarak ügyével összefüggésben, de a helyzet a falu vadászai, lakosai közt kezd „elmérgesedni”.

ELPUSZTÍTOTT MADARAK: Valaki(k) mérgezik a balonyi vadászszervezetet és a körzetük élővilágát!

A vadászszervezet környezetéből származó, neve elhallgatását kérő informátorunk arról számolt be, hogy a mérgezett csalik, amelyek miatt sasok, sólymok, egerészölyvek, héja, kánya de pl. róka is elpusztult, a vadászszervezet bizonyos tagjaihoz köthetők, akik ezáltal szeretnék elérni, hogy az apróvadállomány magasabb legyen. Elmondása szerint azzal érvelnek, hogy a ragadozó madarak túl sok nyulat, fácánt ejtenek el, és erre reagáltak ilyen brutális módon. Hangsúlyozta, hogy ez egyrészt nem igaz, másrészt a ragadozó madarak haszna sokkal nagyobb, mint amekkora kárt okoznak esetleg azzal, ha néhány apróvadat megfognak.

Márciusban a Szlovák Ragadozómadár-védelmi Intézet munkatársai találtak Balony vadászkörzetében elpusztult madarakat, valamint karbofurán elnevezésű, ma már betiltott mérgező vegyi anyaggal szennyezett sertéstüdőre. Jozef Chauko zoológus akkor el is mondta, hogy „ez a kristályos halmazállapotú egyértelműen kimutatható a megtalált csali felületén”. Ő is kiemelte, hogy a tudományos ismereteknek ellentmond, hogy az említett ragadozó madarak nagyobb mennyiségben ejtenének el fácánt vagy nyulat.

A ragadozó madarak szörnyű kínok közt pusztulhattak el, amikor ezt a mérget elfogyasztották. Informátorunk elmondása szerint nem egyszeri és nem is csak a közelmúltban elharapódzó cselekményről an szó, hanem ez már több mint tíz éve zajlik, és nemcsak Balonyban, de országszerte is.

A kihelyezett mérgezett csali

Mérget foglaltak le a rendőrök a házkutatás során

A szóban forgó ügy kapcsán a rendőrség is nyomozást rendelt el, és több házkutatást is tartottak Balonyban, melyek egyike során 12,4 kg karbofuránt találtak és foglaltak le. Erről már Both Péter járási rendőrkapitány tájékoztatott bennünket. Elmondta azt is, hogy jelenleg egy személyt kezelnek első számú gyanúsítottként, mégpedig a vadászszervezet gazdasági beosztottját, akinél megtalálták a vegyi anyagot. Hozzátette, hogy két szálon is vizsgálatot folytatnak, ezek egyike a rendkívüli kockázattal járó vegyi anyag birtoklása, amiért egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, ennek a gyanúsítottja az említett személy. A másik szál pedig az orvvadászat, ami pedig a madarak ilyen módszerekkel történt elejtésével függ össze. „Folyamatban van a bizonyítási eljárás, a bizonyítékok kiértékelése, valamint szakértői jelentések készítése” – fejtette ki.

Megkerestük az ügyben a balonyi vadászszervezet elnökét, Dr. Fegyveres Ödönt, aki úgy nyilatkozott, hogy meg kell várni a rendőrségi vizsgálat végét, mielőtt elhamarkodott következtetéseket vonnánk le. „Meg vagyok győződve róla, hogy a vadászaink ilyesmiben nem vesznek részt, mivel ők a vadakat védik, a káros vadakat is” – mondta.

A Járási Vadászkamara elnöke, Figura Árpád nem kívánt nyilatkozni, mondván, számukra nem ismertek az ügy részletei.

Felhívtuk telefonon a balonyi vadászszervezet vadászgazdáját, Cs. M-t, aki a rendőrségi vizsgálat gyanúsítottja. „Valaki éhes a területre. Megvan az ok, az indíték” – reagált kérdésünkre, hogy hogyan keveredett bele az ügybe. Hozzátette, hogy a házkutatás során nem karbofuránt találtak, hanem egy Furadan nevű anyagot, amely ugyan tartalmaz karbofuránt, de a tartása állítása szerint nem tiltott. A mérgezésekkel kapcsolatos kérdésünkre a következőképp válaszolt: „Megtörtént, ez tény, de hogy ki tette, azt majd a rendőrség kideríti.”

Verekedés, fenyegetőzés

Neve elhallgatását kérő informátorunk arról is beszélt, hogy a vadászszervezet egy tagja a mérgezésekre és a felelősökre hívta fel a figyelmet az egyik gyűlésre érkezve, mire egy személy a vadászok közül rátámadt és bántalmazta őt. Ez ügyben feljelentést tettek.

Both Péter megerősítette, hogy a nagymegyeri rendőrőrsön tettlegesség ügyében is folyik eljárás. Hozzátette, hogy a gyanúsított személy pedig veszélyes fenyegetés ügyében tett feljelentést, ami ugyancsak vizsgálat tárgyát képezi.

-para-

Címkék: rendőrség, mérgezés