Párkányi zenélő ház: Ravasz József mint roma mediátor dolgozik az ügyön

2015. május 15. - 21:00 | Régió

Semmi sem változott az éneklő ház ügyében, most pedig  beköltözött a telekre egy Luníkról is menesztett roma család....

Párkányi zenélő ház: Ravasz József mint roma mediátor dolgozik az ügyön

A Kossuth utcai zenélő ház tulajdonosa a jelek szerint az új polgármesterrel sem akar együttműködni, és nem hajlandó tárgyalni, noha a választásokkor külön blogbejegyzést szentelt annak, hogy az új polgármesterrel tárgyalni fog, sőt, eladja a városnak az ingatlanát. Ebből mára annyi lett, hogy – mint ezt Szabó Eugen polgármester a városi televízióval is közölte -, ő először privátban megpróbálta vele felvenni a kapcsolatot, ez nem járt eredménnyel, aztán hivatalos levelekben szólította meg a tulajdonost – ez sem sikerült -, utána meg már a polgármester is csak a sajtóból értesült a fejleményekről. Ami azóta történt, vagyis durván április vége óta, az csak az támasztja alá, hogy a tulajdonos végképp nem akar együttműködni a várossal a helyzet megoldása érdekében. A zene továbbra is szól, hirtelen egy fabódé „keletkezett“ a telken, ahová a tulajdonos befogadott egy roma családot. A roma család azóta párkányi lakos – nincs ok ezt elutasítani -, de az alapgond, a borzasztó zene továbbra is szól. Azt még mindenképp szükségesnek tartjuk megemlíteni, hogy a Kossuth utcai tulajdonos, épp, amikor bejelenteni készült a lakóit a városházán, egyáltalán nem volt hajlandó a polgármesterrel tárgyalni, beszélni sem, sőt, kikérte magának, hogy a polgármester tárgyalásra invitálta.

A Kossuth utcai ház tulajdonosa kizárólag romáknak árulta a telkét és a házát és mára oda, a telekre, beköltöztetett egy kassai roma családot. Akik egy új, a telekre helyezett fabódéban laknak, a házba nem léphetnek be. Hogy miképp laknak, milyen körülmények közt, egyáltalán megvan-e minden, emberhez méltó lehetőségük a lakhatásra, arról Ravasz József roma mediátort kérdeztük, aki azért utazott le Párkányba, hogy a városházán és a Kossuth utcai háznál is tájékozódjon az ügy állásáról.

-Ön most közvetít egy ügyben, ami eredetileg nem roma gond volt, ráadásul az alapgond máig nem oldódott meg. Párkányban több forrásból is tájékozódott, hogy látja a helyzetet?

Ravasz József: Már tavalytól, október végétől, az önkormányzati választásoktól figyelem ezt az ügyet, amikor tudomásomra jutott, hogy a tulajdonos árulja a házát. Kimondottan romáknak ill. romák nem meghatározott számú csoportjának árulta. Tudtam a zenélő házról, ez afféle Párkány-szindróma, sajnos, azt kell, mondjam, én magam fizikailag tíz-tizenöt percig sem bírom ott a komolyzenét. Felhívtam a hölgyet telefonon, nem vette. Utána a névjegyemet hagytam a postaládájában. Utána a tulajdonos keresett meg telefonon, és többször is beszélgettünk arról, hogy a romológiai kutatóközpont milyen lehetőségekkel és feltételekkel tudna Párkányban egy kihelyezett művelődési-tudományos részleget létrehozni, ami a Duna-menti régió romáit szolgálná az integráció és a művelődés szempontjából. Oktatásra gondoltunk, kultúrára, munkahelyteremtésre- maga a központ akadémiai terület lenne. A hölgy ezt el is fogadta volna, azzal a kimondott kikötéssel, hogy a kutató stáb, azaz a felsőbb végzettségű romák legyenek majd a telken, de az ingatlanért 150 ezer eurót kért- ami viszont szerintünk magas összeg. Ám ő nyilván felmérte a piacot és nem engedett az árból. Állítása szerint két községi hivatallal is tárgyalásokat folytatott, hogy az ott élő és már ott is súlyos beilleszkedési, szociális gondokkal küszködő, konfliktusokat gerjesztő romákat-ill. azok bizonyos csoportjait, akik még az ott élő romákhoz sem tudtak alkalmazkodni-, azokat Párkányba hozza. Én már akkor azt mondtam, hogy ez nem jó megoldás, mert így csak a gondokat és a problémákat exportáljuk. Aztán jöttek a választások és a hölggyel megszakadt a kommunikáció.

-Ez most egy eléggé furcsa helyzet, mert ezek szerint az eredeti megegyezés másról szólt, ráadásul ez a roma család mintha akaratlanul is túsza lenne ennek a helyzetnek. Mit lehet tudni erről a családról? Kassán mennyire tudtak beilleszkedni, hogy éltek?

Ravasz József: Erre azt kell mondjam, a polgármesterrel és a főosztályvezetőkkel folytatott tárgyalásaim konstruktívak voltak és Borovič képviselő úrnak is igaza van, mármint nem Luník kettőt kell csinálni Párkányban – ezt ő sem diszkriminatív alapon mondta, arról van inkább szó, hogy ezt miképp lehetne megelőzni. Másrészt pedig kint voltam a háznál és beszéltem azokkal a romákkal, akik ebben a telken álló bódéban laknak. Meg kell mondjam, ez a bódé inkább kertészeti szerszámok tárolására alkalmas, nem arra, hogy emberek lakjanak benne. Pláne egy hattagú, iskolaköteles gyerekekkel alkalmas családnak. Szociális, higiéniai körülményeket is figyelembe véve. Tehát továbbra is azt mondom, szeretnék találkozni Nothart Évával a romológiai központ ügyében. Ezek az emberek, aki most oda beköltöztek, a Luníkon laktak, aztán zömük erdőben lakott. Arra a kérdésemre, hogy mit ígért a hölgy a számukra, azt válaszolták, hogy a lakhatásukat megoldja más körülmények közt, rendezni fogja, csak még egy kis idő múlva. Én mint mediátor továbbra is várom, hogy Nothart Évával tudjunk komoly és korrekt tárgyalásokat folytatni a romológiai központ kihelyezett részlege és ennek kapcsán az ingatlan megvásárlása ügyében, az ott lakó romák érdekeit pedig képviselem, ill. közvetítek a városháza felé. Az ingatlan tulajdonosával viszont tényleg komoly és korrekt tárgyalásokra számítok, azaz, ki kell derüljön, mennyire komoly az eladási ajánlat, vagy ez csak afféle színjáték, de akkor ez végtelenített gond és nem oldódna meg semmi…. Tehát remélem, tudunk majd szavahihetően arra építeni, amit ő ajánl az önkormányzat és a romológiai központ felé.

-Ön szerint ez a roma család, aki a bódéba költözött, hosszú távon tud így élni? Plusz őket nem zavarja a zene?

Ravasz József: Ott jártam, ezek az emberek nem mondhatóak ágrólszakadt embereknek, hosszú távon nyilván nem lakhatnak így. Emögött, a telekre költözés mögött még lehetnek titkok, erre fényt kell deríteni. Ami a zenét illeti, nekem nem panaszkodtak a zenére. De szerintem ez tudatos. Szerintem a tulajdonos asszony beígérésére építik a jövőjüket. Akkor nem panaszkodunk… Az az érzésem, hogy azért nem.

-Lehet-e azt tudni, hogy mit ígérhetett nekik a tulajdonos?

Ravasz József: Ha valóban következetesek akarunk lenni, akkor a jelen helyzet logikája azt mondja, hogy nem ígérhetett mást, mint hogy abból a tíz szobából (a házban- a szerk megj.) az egyik szoba az övéké lesz….

-Mint romológus és mediátor mire jutott a városi hivatallal lezajlott tárgyalásokon?

Ravasz József: Ismételten felmérem a terepet és azokat a financiális lehetőségeket, amelyek részünkről és a párkányi önkormányzat részéről a rendelkezésünkre fog állni. Ha a képviselő-testület konszenzusra jutna abban, hogy megvásárolódjon az ingatlan és ebben partner legyen a romológiai központ, akkor megoldható lenne a zenélő ház ügye. Másképp szerintem megint csak egy végeláthatatlan bonyodalom folyik tovább, ami senkinek sem jó. Ekképp meg lehetne állítani ezt a folyamatot, ami mindenkinek rossz, és amitől mindenki fél, még jómagam is.

(Ravasz József egyébként interjúnk készítésekor elmondta, hogy – bár e-mailt is küldött a párkányi látogatása előtt a Kossuth utcai ház tulajdonosának-, a hölgy nem reagált és eszerint nem akart személyesen találkozni vele. )

A további fejleményekről szintén beszámolunk olvasóinknak.

-br-

Címkék: zenélő ház