Kaliňákék meghozták a tűzoltókocsit Nagyudvarnokba is

A belügyminiszter az elmúlt két hónapban negyedik alkalommal látogatott meg csallóközi falvakat, most sem jött üres kézzel.

Kaliňákék meghozták a tűzoltókocsit Nagyudvarnokba is

Márciusban először Csallóközcsütörtök és Hodos, egy héttel később Kisudvarnok, Mad, Nyékvárkony és Egyházkarcsa, április közepén Alsójányok, Gomba, Szentmihályfa, Királyfiakarcsa és Keszölcés falvak önkéntes tűzoltótestülete kapott egy-egy modern felszereléssel ellátott Iveco Daily típusú tűzoltóautót.

Emellett márciusban a szomszédos, szenci járásbeli Boldogfa és Fél, áprilisban Éberhard, Magyarbél és Tőkésisziget (Zálesie), május elején pedig a galántai járásbeli Ábrahám, Feketenyék, Alsószeli és Vezekény települések is ugyanilyen, tűzeseteknél és árvizeknél is bevethető járművel gazdagodott.

Ürögi János üdvözölte a belügyminisztert

A következő fordulóban, pénteken Nagyudvarnok, Alistál, Bögellő és Csallóköznádasd következett. Nagyudvarnokba Robert Kaliňákot ismét elkísérte Bugár Béla, a Híd elnöke, Alexander Nejedlý, az Országos Tűzoltó-parancsnokság elnöke, Vojtech Valkovič, a Nagzsyombati Kerületi Tűzoltóság igazgatója is. Őket fogadta Ürögi János, Nagyudvarnok polgármester, Richard Kmeť, a Járási Hivatal elöljárója, Nagy Béla, a járási tűzoltóság igazgatója, valamint Czajlik Jenő, az önkéntes tűzoltóság járási elnöke és mások.

Ürögi beszédében elmondta, hogy manapság a tűzoltókra nem kis feladat hárul, és keresni kell annak módját, miként lehet ezt segíteni. Kifejtette, hogy az 50 tagú helyi önkéntes tűzoltó testület munkája során eddig hiányzott az autó és a megfelelő technika, ám a most megérkezett autó ezt a hiányt kellő mértékben pótolja. Ürögi emlékeztetett a kormány által a héten jóváhagyott támogatásra is, melyet a község célirányosan, a tó körüli pihenő övezet kiépítésére használhat fel.

Kaliňák hangsúlyozta, hogy az önkéntes tűzoltók a szabadidejüket áldozzák fel, hogy segítsenek szomszédjaiknak és más települések lakóinak is. „Az országosan 100 ezer önkéntes tűzoltónk hatalmas kincs, és a kötelességünk, hogy egyszerűbbé tegyük a munkájukat. Az utóbbi években számos katasztrófahelyzet alakult ki az időjárás miatt, és muszáj olyan feltételeket kialakítanunk, hogy könnyebbé tegyük ezek elhárítását” – fogalmazott. Ahogy a korábbi alkalmakkor, úgy ezúttal is köszönetet mondott Bugár Bélának, mondván, hogy  ugyan a tévéken keresztül azt láthatják az emberek, ahogy a politikusok a sarat dobálják egymásra, de „ha az emberek megsegítéséről van szó, össze tudunk fogni”.

Mandák János vette át a kocsi kulcsait

A belügyminisztérium Kaliňák elmondása szerint 800 tűzoltókocsit oszt szét országszerte, 600 település pedig egyéb árvízvédelmi technikai eszközzel gazdagodik. Egy-egy ilyen tűzoltóautó a felszerelésével együtt 117 ezer euróba kerül.

Bugár Béla aláhúzta, nem lehet kellő mértékben köszönetet mondani az önkéntes tűzoltók által folytatott munkáért.

Kaliňák Mandák Jánosnak, a helyi önkéntes testület elnökének adta át a tűzoltókocsi kulcsait. Nagyudvarnokból Alistálra vette az irányt, onnét Bögellőre, és a tűzoltóturné Nádasdon zárult péntek este.

Végh Roland tűzoltóparancsnok és Robert Kaliňák belügyminiszter Bögellőn (Lelkes Vince felvétele)

Bögellőn a régi technikát is felvonultatták (Lelkes Vince felvétele)

-para-