Nem elég, ha csak azt mondjuk a gyereknek, hogy ne álljon szóba idegenekkel

2015. május 31. - 22:30 | Régió

A hivatalos adatok szerint Szlovákiában évente 800 gyermek tűnik el otthonról, de a szülők nem minden esetet jelentenek, így számuk elérheti az 1500-at is. Az Eltűnt Gyermekek Világnapja alkalmából Belkovics Judit pszichológust kérdeztük, de megszólítottuk a rendőrkapitányt, és elbeszélgettünk az édesanyákkal is. VIDEÓ

Az Európai Bizottság 2007-ben hozta létre a 116 000-ás segélyhívószámot, hogy az Európai Unió tagországaiban elősegítse az eltűnt gyermekek felkutatását. Szükség esetén a szám az EU 29 tagországából, köztük Szlovákiából és Magyarországról is hívható.

2014-ben európai szinten több mint 268 ezer hívást fogadtak a központban.

A gyermekek eltűnésekor elsősorban egyáltalán nem emberrablásra kell gondolni. A rendelkezésre álló statisztikák szerint az esetek 51 százalékában a gyerekek önszántukból szöktek el otthonról, ezek hátterében általában súlyos családi konfliktusok, bántalmazás vagy szexuális zaklatás áll, és később a felszívódó tinédzserek ilyenkor szándékosan nem adnak magukról életjelet.

Az esetek 37 százalékban a két szülő egyike szöktette meg vagy rabolta el a közös gyermeket. Mivel az EU-ban évente egymillió válás történik, és a házaspárok 13 százaléka nemzetközi, ez a kategória nagy problémát jelent. A gyermek határokon túli, szülő általi jogellenes elviteléről az Európai Bizottság egy évvel ezelőtt készített egy felvilágosító kisfilmet.

Az eltűnések 10 százalékban a szülők veszítették el csemetéjüket - ez többnyire nagyvárosokban fordult elő. A regisztrált esetek 1 százalékában volt szó konkrétan egy idegen fél által elkövetett gyermekrablásról, és ugyanilyen arányban regisztráltak eltűnt vagy magukra hagyott bevándorló gyermekeket.

Az Eltűnt Gyermekek világnapja

Az eltűnt gyerekek világnapja május 25-e, az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és társaira emlékezve. A kisfiút akkor engedték el egyedül hazulról iskolába a szülei, de az iskolabusz megállójához soha nem érkezett meg. Azóta a hiába keresett gyerekeké közül az ő esete vált a legismertebbé New Yorkban. Etant 2001-ben holtnak nyilvánította a bíróság. A fiú megölését 2012-ben beismerte egy férfi, ám a gyerek holtteste nem került elő.

(parameter/wikipedia)