Állattemetőt létesítenek Pozsonyban, pedig már az embereket sincs hova temetni

Ivo Nesrovnal főpolgármester még választási programjában ígérte meg választóinak, hogy állattemetőt létesít a fővárosban az elpusztult házi kedvencek számára.

Állattemetőt létesítenek Pozsonyban, pedig már az embereket sincs hova temetni

Szándékát most megerősítette szóvivője, Ivana Skokanová, aki elmondta: már keresik a megfelelő helyet az állattemető létrehozásához. "A háziállatok szinte családtagokká válnak, ezért kéne léteznie egy olyan helynek, ahol bárki végső nyugalomra helyezheti kedvencét, és nyugodt körülmények között emlékezhet meg róla" - jelentette ki Skokanová.

A fővárosi temetők közben helyhiánnyal küzdenek, a jelenlegi állás szerint még négy évig van hova temetni a pozsonyiakat, de azután elfogynak a szabad sírhelyek. A sírhelyhiányt ideiglenesen megoldotta volna a vereknyei (Vrakuňa) temető bővítése, ám azt a polgárok leszavazták, mivel a helyi erdőparkból vettek volna el területet a bővítéshez.

A fővárosi önkormányzat már évek óta keresi a megfelelő helyet egy új - hagyományos - temető létesítésére is. Jelenleg két helyszínen gondolkodnak, a krematóriumnál 26 ezer sírhelyet lehetne létesíteni, Ligetfalun pedig 16 ezret, előbbi 53, míg utóbbi 32 évre oldaná meg a temetkezést Pozsonyban - mivel a város egy év alatt átlagosan 500 sírhelyet "emészt fel".

(tasr/parameter)