Vágtázzon a Felvidéki Vágtán!

2015. június 10. - 08:36 | Régió

Az immár nyolc éve nagy sikerrel futó, az egész magyar lovastársadalmat megmozgató, budapesti Nemzeti Vágtának idén első alkalommal rendeznek felvidéki előfutamot. A versenyről két lovas jut tovább, ők képviselhetik településüket és a Felvidéket a Budapesten szeptember 18-20. között megrendezésre kerülő főversenyen.

A Nemzeti Vágtán a korábbi években is részt vettek felvidéki magyar lovasok, akik vagy az egyes vidéki vágtákon szereztek kvalifikációt a versenyre, vagy magyarországi szervezet nevezte őket. Most viszont, első alkalommal, itt a ragyogó lehetőség, hogy a dél-szlovákiai magyar „nadrágszíjtelken” élő lovasok alanyi jogon szerezzék meg az indulás lehetőségét, szűkebb és tágabb pátriájukat képviselve a nézők tízezreit megmozgató Nemzeti Vágtán, a magyar főváros szívében.

„De magyar vagyok, s a magyar lóra termet, / Magyarnak teremt az isten lovat, nyerget” - írta Petőfi Sándor a János vitézben.

Nyeregbe hát, a Csallóköztől a Bodrogközig!

A gazdag felvidéki lovas hagyományok képviselőit ott láthatjuk a szlovákiai versenysport élvonalában, a pozsonyi lóversenypálya paddockjában és környékén gyakori a magyar szó. A tradicionális, ősmagyar vonalat több lovasíjász törzsünk igyekszik tovább vinni, és szép számban vannak magyar westernlovasaink is. A Felvidéki Vágtán mindenkinek ott a helye, érkezzen bár süvegben, huszárcsákóban, vagy éppen cowboykalapban.

A történelmi futamra a házigazda Dunaszerdahely után elsőként a vágsellyei járásbeli Sókszelőce község képviselője nevezett be, és részvételi szándékát a Komáromi járásból Naszvad nagyközség is jelezte!

A Felvidéki Vágtára nevezni a vagta.sk honlapról letölthető nevezési lappal lehet. Tájékoztatást a Felvidéki Vágtát szervező BONS Promotion képviseletében Bóna Erzsébet ad a 0903 397 063 telefonszámon, a kitöltött és aláírt nevezési lapot pedig a következő címre kell eljuttatni:

postán: BONS Promotion, s.r.o., Kútniky 434, 929 01

e-mailben: bona.e@bonspromotion.sk

A vágtán részt vevő lovasokat és településeiket fokozatosan bemutatják a www.vagta.sk honlapon és a Felvidéki Vágta facebook oldalán.

Találkozzunk augusztus 8-án a Dunaszerdahely határában meghúzódó sikabonyi mezőn, ahol eldől, ki fogja képviselni a Felvidéket a budapesti Hősök terén, a Nemzeti Vágtán!

(PR - aPRimage)