Idén a pozsonyeperjesi diákok a királyok az elsősegélynyújtásban

2015. június 11. - 20:10 | Régió

DUNASZERDAHELY – Hagyományosan júniusban rendezi meg a Szlovák Vöröskereszt dunaszerdahelyi területi szervezete a fiatal életmentők versenyét.

Idén a pozsonyeperjesi diákok a királyok az elsősegélynyújtásban

Az idei megmérettetésre csütörtökön került sor a Max bevásárlóközpontban. 13 járásbeli iskola nevezett diákcsapatokat a versenyre, amelyen a fiatalok az elsősegélynyújtás területén szerzett elméleti és gyakorlati ismereteiket tesztelhetik.

A fiatal életmentők versenyén az I. kategóriában az alapiskolák 3-5. évfolyamai, míg a II. kategóriában a felső tagozatosok, illetve a nyolc osztályos gimnáziumok első négy évfolyamának diákjai vehetnek részt. Az idei résztvevők: a nagymegyeri Bartók B. Alapiskola, a dióspatonyi Móricz Zs. Alapiskola, a pozsonyeperjesi alapiskola, az ekecsi egyesített iskola, a dunaszerdahelyi Smetana ligeti, Vámbéry Á., Szabó Gy. és Jilemnický utcai alapiskola, a somorjai Korvin Mátyás és a tejfalui alapiskola, a felbári Batthyány-Strattmann Alapiskola, az alistáli Korvin Mátyás Alapiskola, illetve a somorjai M. R. Štefánik Gimnázium. Az alsó tagozatosok között 5 csapat (25 diák), míg az idősebbek között 15 csapat (75) versenyzett.

A csapatoknak évről évre a verseny négy állomását kell eredményesen teljesíteniük. Az első kettőnél elméleti ismereteikre kíváncsiak a vöröskereszt munkatársai, mégpedig az egészségügyet, valamint a Vöröskeresztet és a Vörös Félholdet, továbbá a Szlovák Vöröskeresztet illetően. A harmadik állomáson már konkrét, imitált sérülések kapcsán kell bemutatniuk az ellátás folyamatát. Idén a láb, a vádli erős vérzését, alkoholmérgezésben szenvedő, nem reagáló fiatalt kellett ellátniuk, továbbá be kellett mutatniuk, mi a teendő nyílt lábtörésnél és vállficamnál, belső vérzésnél, illetve a kéz másodfokú égési sérülésénél. Az utolsó feladat pedig minden évben a mesterséges lélegeztetés bemutatása egy arra szolgáló próbababán.

A fiatalabb diákok között végül az eperjesi alapiskola D jelű csapata végzett az első, míg az E jelű csapatuk a második helyen, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a somorjai-tejfalui alapiskola diákjai (C csapat) állhattak fel.

Paraméter-felvétel

Az idősebb diákok közt is a pozsonyeperjesiek (F csapat) nyújtották a legkiemelkedőbb teljesítményt. A II. kategória ezüst- és bronzérmei pedig a somorjai Korvin Mátyás Alapiskola N és M jelű ötös csapatait illették meg.

Nagy Dagmar, a verseny igazgatója közölte, hogy a diákok mindegyike az anyanyelvén teljesíthette a versenyszámokat. „A versenyző csapatok fegyelmezetten viselkedtek és az egyes stációkon képességeiknek és ismereteiknek megfelelően abszolválták a feladatokat, illetve mutatták be a mesterséges lélegeztetést. Elméleti és gyakorlati ismereteik is magas szintet képviselnek, amiért tolmácsoltuk Renáta Zmajkovičová parlamenti képviselő köszönetnyilvánítását is” – fogalmazott.

A verseny elnöke Eva Königsmarková doktornő volt, míg a főbíró Jana Major.

-para-