NYITVA TARTÁS: Harmadszor nyújtott be óvást az ügyészség ugyanazért, Hájos szerint ez már hagyomány...

2015. június 11. - 17:11 | Régió

DUNASZERDAHELY – Folytatódik az évek óta tartó nyitvatartási szappanopera. Ismét óvás érkezett az ügyészségről.

NYITVA TARTÁS: Harmadszor nyújtott be óvást az ügyészség ugyanazért, Hájos szerint ez már hagyomány...

Először 2012-ben támadta meg az ügyészség a nyitva tartásról szóló városi kötelező érvényű rendeletet, amiért az egyénileg szabta meg a vendéglátóipari egységek nyitva tartását. Ezt követően azonban egészen tavaly decemberig, az önkormányzati választások után felálló, háromötödös MKP-s többséggel rendelkező városi képviselő-testület felállásáig nem tudtak elfogadni új rendeletet. Ekkor azonban sikerült keresztülvinni a korábban többször is beterjesztett, zónák és azokhoz rendelt nyitvatartási idő meghatározását magába foglaló rendeletet.

Februárban jött az ügyészség válasza egy újabb óvás formájában, amelyben Marián Zvoda járási ügyész azt is megindokolta, miért tartja törvénytelennek a zónásítást. Zvoda aláhúzta, hogy a városi rendelettel ugyanolyan feltételeket kell biztosítani minden vállalkozó számára.

"Az általánosan kötelező érvényű rendelet, mint a neve is fogalmaz, általánosan kötelező érvényű. „Absztrakt szabályokat fogalmaz meg, de nem előre ismert szubjektumok számára, hanem mindenki számára, akit érint. A határozat 3. paragrafusának inkriminált pontja azért törvénytelen, mert azonos típusú vendéglátó egységek számára szab meg különböző feltételeket, különböző nyitvatartási időt” – áll az ügyészi óvásban. A különböző zónákban eltérő feltételeket biztosít a vendéglátók számára, ami az ügyész értelmezésében törvénytelen, mert nem felel meg annak a törvényi előírásnak, hogy mindenhol azonos feltételeket biztosítson." - írtuk akkor.

A városi képviselő-testület áprilisi végi ülésén aztán a városi képviselő-testület elfogadott egy újabb nyitvatartási rendeletet, de a zónásításon lényegileg nem változtattak. A múlt héten aztán már ezt óvta meg az ügyészség. A panasz egyetlen pontja most már kizárólag az, hogy a rendelet "azonos típusú vendéglátó egységek számára szab meg különböző feltételeket, különböző nyitvatartási időt".

Érdeklődtünk az ügyben Hájos Zoltán polgármesternél, hogy mit lép a városvezetés az ügyben. Mint mondta, az óvást a testület elé terjesztik a legközelebbi, június 23-i plénumon, és a képviselők majd állást foglalnak. "Az ügyészség folklórt csinál ebből a kérdésből. "Azt hiszem, vannak olyan kérdések, amelyeket hogyha országosan törvényileg kezelnének, akkor a járási ügyészségeknek kevesebb dolga lenne azzal, hogy miként próbálják regulázni az önkormányzatokat" - húzta alá.

Kifejtette, hogy az önkormányzat a lakosok érdekében fogad el rendeleteket olyan kérdésekben, amit a törvény nem szabályoz, és ha a törvényi szabályozás nem egyértelmű, akkor mindig is lesznek ehhez hasonló esetek.

Az ügyészi óvás ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy az inkriminált városi rendelet a törvény hatálya fölé emelkedik azzal, ahogy különböző feltételeket szab meg, ráadásul már harmadszor támadja meg lényegében ugyanazt a pontot. Hájos szerint ez viszont csak az ügyész véleménye, és érdekesnek találja, hogy más városokban hasonló szabályozást nem támadtak meg. "Az ügyészségnek pártatlannak kellene lennie" - hangsúlyozta. Leszögezte, hogy a képviselő-testület határoz az ügyben, annak döntését pedig - mint mondta - nem tudja előre jelezni.

-para-