Híd: Itt a lehetőség, hogy magunk döntsünk kultúránkról

2015. június 16. - 08:01 | Régió

Az elmúlt hetekben a Solymos László parlamenti képviselő, a Híd alelnöke által vezetett munkacsoport számos találkozón vett részt a kisebbségi kultúrák területén tevékenykedő szakemberekkel. A magyar és egyéb kisebbségekhez tartozó szakértőkkel való egyeztetés célja a Híd a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvényének finomhangolása, a szakma reakcióinak meghallgatása és konstruktív ötleteik beépítése a koncepcióba.

„Nagyon elégedett vagyok a találkozók eddigi menetével, szakértők tucatjai tiszteltek meg munkatársaimat és engem azzal, hogy hajlandóak voltak eljönni és elbeszélgetni velünk törvénytervezetünkről. Az eddigi találkozókon számos olyan ötlet fogalmazódott meg, amellyel még jobbá, még rugalmasabbá tehetjük a koncepciónkat. Aminek különösen örülök az az, hogy az alapötlet, amelyre az általunk kidolgozott modell épül, az általunk megkérdezett szakértők zömének számára elfogadhatónak tűnik, előnyei az ő számukra is láthatóak,” értékelte a találkozók eddigi eredményét Solymos László. A következő hetekben újabb konzultációs találkozókra kerül sor, többek között a legkisebb kisebbségek képviselőivel és közép-kelet-szlovákiai szakértőkkel is.

A törvénytervezet egy ún. Kisebbségi Kulturális Alap létrehozásával számol, és ezen belül kerülnek egymástól elkülönítésre az egyes kisebbségek. A döntéshozatal legfontosabb szintjét a szakmai tanácsok jelentik, az ő kezükben van a végső döntés lehetősége. Tagjaikat részben a kollégiumok választják meg, részben pedig a kollégiumokon kívüli független kisebbségi kulturális szakértők alkotják, akik arra ügyelnek, hogy a döntéshozatal átlátható, szakmailag megalapozott és indokolt legyen.

„A szakmai tanácsok a kisebbségek kulturális önkormányzatiságának megtestesítői. Tagjai között a kisebbségek erős többségben vannak, döntéseiket pedig már senki nem tudná felülbírálni. Leegyszerűsítve úgy is mondhatnám, hogy az így létrehozott Szlovákiai Magyar Kulturális Tanács az itteni magyar kultúra mini-parlamentje lenne, ahol a delegátusok autonóm döntéseket hozhatnának a legfontosabb kisebbségi kulturális kérdésekben. Mivel a tanácsok birtokolják a kulturális területek közötti pénzügyi elosztásról való döntés jogát, illetve a pályázatok végső kiértékelését is, okkal mondhatjuk, hogy lehetőségük van kulturális politikai irány meghatározására, a kisebbségi kulturális élet valódi befolyásolására. Ez egy olyan lehetőség, amivel a kisebbségek ma nem rendelkeznek, ezért fel kell nőni a feladathoz, olyan embereket kell megválasztani a tanácsok tagjaivá, akik valóban kompetens döntéseket tudnak hozni. Bízunk benne, hogy a kollégiumokba tömörülő szakmai tudás erre képes lesz,” részletezte a Híd kulturális önkormányzati modelljét Solymos László, a tervezetet kidolgozó szakmai csapat vezetője. www.polgarivizio.sk

Solymos László, a Híd alelnöke

(PR)

Címkék: Híd- Most, PR-cikk