MŰANYAG-FELDOLGOZÓ: Nagy valószínűséggel nem épül meg az üzem - végleges döntés heteken belül

2015. június 16. - 10:20 | Régió

ALBÁR – Hamarosan pont kerülhet az Albár határába tervezett műanyag-feldolgozó üzem projektjének végére.

MŰANYAG-FELDOLGOZÓ: Nagy valószínűséggel nem épül meg az üzem - végleges döntés heteken belül

Amint arról januárban és februárban tudósítottunk, egy vágújhelyi székhelyű cég, a Detech s.r.o. kb. 8 millió eurós beruházásból húzna fel egy műanyag-feldolgozó üzemet a község határába, a szemétdomb közelébe. Itt a tervezetük szerint naponta kb. 20, éves szinten 6000-6500 tonna műanyag hulladékot dolgoznának fel termokatalitikus hőbontással, mely során a műanyagot egy zárt rendszerben, reaktorban hevítenék kb. 400 Celsius fokig, eközben pedig legnagyobbrészt kőolajszármazék, fűtőolaj keletkezne.

Február elején a faluban megtartott nyilvános lakógyűlésen, ahol a cég képviselői is részt vettek, éles tiltakozást váltott ki a tervezet. Napokkal később pedig egy több száz aláírást tartalmazó petíciót nyújtottak be a községházára.

Mi kikértük a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) előzetes állásfoglalását, illetve a Járási Hivatal környezetvédelmi főosztálya álláspontját a község határába tervezett műanyag-újrahasznosító üzemmel kapcsolatosan. Az SVP a műanyag-feldolgozó üzem megépítésének tervezett helyszíne melletti Bős-Nyárasd csatorna kezelője, és egy 16 észrevételt tartalmazó levelet nyújtott be. Ebben figyelmeztettek többek között arra, hogy a vízügyi törvény januárban hatályba lépett módosítása következtében olyan új ipari üzemeket, amelyekben környezetkárosító anyagokat állítanak elő, vagy használnak fel a gyártáshoz, nem építhetőek meg védett vízgazdálkodási övezetben, ergo a Csallóközben sem. Az észrevételeikről részletesebben ITT írtunk. A Járási Hivatal környezetvédelmi főosztályának álláspontjáról pedig ITT.

Érdeklődtünk az illetékeseknél, hogy azóta milyen előrelépések történtek az ügyben. Maroš Stano, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a projekttel összefüggésben egy megbízott szakértő szakvéleményt dolgoz ki. Ennek múlt héten járt le a határideje, és amint azt Stano kifejtette, a kézbesítését követően a minisztériumnak 20 napja van arra, hogy kidolgozza a végleges állásfoglalást.

Albár polgármestere, Bereczk Oszkár megkeresésünkre elmondta, hogy a faluban szintén várják a végleges döntést. „A legnagyobb valószínűséggel nem épül meg az üzem” – fogalmazott. Mint mondta, ennek több oka is van, de elsősorban az, hogy a falu lakosai elutasították a feldolgozó tervét. Hozzátette, sajnálja, hogy nem sikerül ezáltal munkahelyeket teremteni a faluban.

-para-