FAKIVÁGÁS – Szociális biztosító: „Nem vagyunk a zöld övezetek ellenségei...”

2015. június 18. - 06:57 | Régió

DUNASZERDAHELY – A Szociális biztosító szóvivője, Peter Višváder reagált kérdéseinkre a dunaszerdahelyi kirendeltségük mellett folyó munkálatokkal kapcsolatban.

FAKIVÁGÁS – Szociális biztosító: „Nem vagyunk a zöld övezetek ellenségei...”

Mint arról korábban írtunk, múlt héten földmunkával és egy nyírfa eltávolításával kezdődtek meg a munkálatok a Szociális biztosító dunaszerdahelyi épülete mellett. A parkolóba való behajtó mellett kb. egy áras területet fű borított, melynek közepén egy nyírfa állt. Hétfőig. Ekkor ugyanis megjelent egy munkagép, és nekilátott, hogy ezt az apró zöld oázist felszámolja – írtuk akkor.

Banák Beáta, a biztosító dunaszerdahelyi igazgatónője megerősítette, hogy a fát eltávolítják, mivel veszélyessé vált a gyökérzete miatt.

Peter Višváder, a biztosító szóvivője e-mailben reagált feltett kérdéseinkre, illetve a korábban megírt cikkre. Közölte, hogy a munkálatok elsősorban az épület parkoló felőli oldalának szigetelését érintik, ennek felújítását kezdték meg, mivel a parkoló és az épület fala között beszivárgott a víz a biztosító alagsorába. Ennek javítása érdekében a parkoló egy részét, az épület mellett mintegy háromméteres sávban felszedték. Višváder közölte, hogy minderre közbeszerzést írtak ki, melynek győztese a nagyudvarnoki székhelyű Stav Team lett. A megrendelés értéke közel 7 ezer euró.

Paraméter-felvétel

A szóvivő kifejtette, hogy a parkoló túloldalán lévő zöld saroknál a kerítés szintén repedezni kezdett, míg a füves terület közepén álló nyírfa dőlésnek indult. „Gyakran parkoltak a fa alá autóval. Nem tudtuk, hogy valaki nekihajthatott vagy a kerítés miatt nem volt helye a fának a terjeszkedésre, de a kivitelező céggel abban egyeztünk meg, hogy megvizsgálják ezt is” – húzta alá Višváder, hozzátéve, hogy a törvénnyel összhangban a városi hivatalnál bejelentették a fa eltávolítását, mindazonáltal nem volt szükség a kivágására, mivel az – némi segítséggel – kidőlt magától...

Hangsúlyozta, a földmunkák közben kiderült, hogy a fa gyökerei valóban elszáradtak, és az ötméteres magasságához képest a gyökerei csak vízszintesen, 40 cm mélyen tudtak terjeszkedni.

„Elhatárolódunk attól, hogy a korábbi cikk arról szólt, hogy a zöldövezetet eltávolítva építünk parkolót“ – figyelmeztetett. Kiemelte, hogy a Galántai út és az épület közti zöld sávban valamint az épület közvetlen előterében is fákat, bokrokat ültettek, amiket gondoznak is. „Nem vagyunk a zöldövezetek ellenségei, éppen ellenkezőleg” – jegyezte meg.

A magánterületen történő javítási munkálatokat illetően elmondása szerint építkezési eljárásra nem volt szükség, mivel nem építkezésről van szó.

Aki arra jár, valóban láthatja, hogy az épület falánál a szigeteléssel dolgoznak egy sávban, a korábbi zöld sarok egy részét azonban szerdán lebetonozták.

-para-