A friss Pro Urbe-jelölt, Pázmány Péter társadalmi élet területén elért eredményei

2015. június 23. - 21:49 | Régió

Összeszedtünk pár adatot arról, mit is kell tudnunk Dunaszerdahely egyik következő Pro Urbe-díjasáról.

A friss Pro Urbe-jelölt, Pázmány Péter társadalmi élet területén elért eredményei

Pázmány Péter Dunaszerdahely polgármestere volt 2009-ig. A Paraméteren addig is írtunk róla néhány alkalommal. Egy korábbi összefoglalónkból és más, vele kapcsolatos cikkeinkből is szemezgettünk:

2007 októberében a képviselő-testület megszavazta a város Southerm lakáskezelő cégben birtokolt üzletrészének eladását, bár független képviselők kifogásolták, hogy egy nyereséges társaságban birtokolt résztulajdontól akarnak megválni. A Southerm tulajdonosai közt volt Hulkó Gábor (MKP) akkori városi képviselő is. Néhány hónappal később, februárban visszavonták az eladásról szóló döntést, a hercehurca következő fordulójában azonban Ivan Kmotrík ismert szlovákiai vállalkozó érdekeltségébe került Tokovics Vilmos és Hulkó Gábor tulajdonrésze 63 millió koronáért. A városnak elővásárlási joga volt erre a részre, ám Pázmány nem vitte a képviselő-testület elé, mondván, úgysincs rá pénzük. Tokovics később az Új Szónak kitálalt Pázmány és Hulkó Southermnél folytatott meggazdagodási praktikáiról. Pázmány tagadott, Tokovics pedig arra is reagált.

2008 májusában kapott felhatalmazást Pázmány Péter, hogy tárgyaljon az FC Senec bécsi székhelyű tulajdonosával, Khashayar Mohsenivel és a DAC-tól a Patassy Ferenc fémjelezte vezetőség által eltanácsolt Antal Barnabással a szenci és a dunaszerdahelyi csapat fúziójáról. Az eredmény ismert, a későbbi polgármester, Hájos Zoltán ügyvédi irodája állította ki azt a szerződést. Az az éra a DAC-nál akkor ért véget, amikor Világi Oszkár nagyvállalkozó 2014-ben megvásárolta a klub többségi részvénycsomagját Mohsenitől.

2008 októberében az önkormányzat kézhez kapta az Állami Számvevőszék elmarasztaló jelentését, amelyben törvénytelenségeket állapított meg a város gazdálkodásával kapcsolatban. Itt megtalálható a számvevőszék jelentése.

2009 novemberében az Alkotmánybíróság döntése értelmében Pázmány Péter mandátuma a város polgármestereként megszűnt, amiért ahhoz törvénytelen módon, szavazatszámlálási manipuláció során jutott. Pázmány kijelentette, lelkiismerete tiszta, a városháza akkori hivatalvezetője véleménye szerint pedig továbbra is hivatalában maradhat a polgármester, míg az időközi választások le nem zajlanak. Eztán jött a belügyminisztérium és az Alkotmánybíróság pingpongozása arról, hogy akkor Pázmány mégis maradhat-e, vagy sem.

Pázmány a decemberi képviselő-testületi ülésen még mindig a várost képviselte, amikor is 100 millió koronás (3,3 millió eurós) hitelt készültek felvenni, a függetlenek által bírált részletesebb indoklás nélkül. Megszavazták ugyanekkor a zöldövezet-karbantartó cégnek, amit köztudottan Pázmány fia vezet, a 10 millió koronás (330 ezer eurós) költségvetés-kiegészítést.

Pázmány ugyanakkor még a következő, februári (2009) plénumon is jelen volt, és botrányt csapott. Pázmány néhány nappal később személyes okok miatt (!!!) "lemondott" mandátumáról, amit lényegében meg sem kapott...

2013 májusáig a város Pázmány Péter fiának cégeit, a Flóra B&P-t és a Flóra Novát bízta meg a város zöld övezeteinek karbantartásával. A városi hivatal honlapján is hozzáférhető számlák szerint 2011-ben (március közepétől) 515 ezer, 2012-ben 685 ezer, 2013-ban pedig 351 ezer eurót kaptak ezért. 28 hónap alatt ez az összeg 1,55 millió eurót jelent, ami havi lebontásban 55 ezret. A "legdolgosabb" évben, 2012-ben pedig naponta 1800 eurót. Ez a sztori akkor ért véget, amikor a városi zöldövezetek rendben tartása átkerült a városi tulajdonban lévő Municipal társasághoz.

2014 májusáig egy homályos hátterű parkolási szövetkezet működtette a városi parkolókat, és zsebelte be a parkolódíjakból származó bevétel túlnyomó részét. A Dunaszerdahelyi Parkolószövetkezettel az első szerződést még Pázmány Péter polgármesteri tevékenysége idején, 2008. július 21-én, alig egy hónappal a cég bejegyzése után kötötték. Az első szerződés alapján a parkolódíjakból származó bevétel mindössze 20%-a járt a városnak. A városnak folyósított bevétel alapján a parkolási magáncég bevétele 2009-ben 200, 2010-ben 130 ezer euró lehetett. Később a Hájos Zoltán vezette önkormányzat is megújította a céggel kötött szerződést, amely végül tavaly egy jókora adósságot hagyott a város nyakán. ITT erről és arról is írtunk, hogy a parkolási cég miként kerülhetett MKP-közeli személyekkel kapcsolatba.

-para-