PARKOLÁS: Ismét egy magáncégnek passzolhatják le a parkolódíjak szedését!

2015. június 24. - 06:53 | Régió

DUNASZERDAHELY – Nyilvános versenypályázat keretén  belül keresi a város a parkolási rendszer üzemeltetőjét. Egy hónap van az árajánlatok megtételére.

PARKOLÁS: Ismét egy magáncégnek passzolhatják le a parkolódíjak szedését!

Alig több mint egy éve került vissza a város hatáskörébe a parkolási rendszer üzemeltetése, miután hat éven keresztül egy meglehetősen homályos hátterű magáncég szedte a parkolódíjakat. Most pedig a városi képviselő-testület keddi döntése értelmében ismét versenypályázatot írnak ki, hogy ezt átpasszolják egy újabb magáncégnek.

"Nem félünk attól, hogy ugyanez lesz?"

A pályázat kiírására vonatkozó javaslatban ezt azzal indokolta a beterjesztő, Hájos Zoltán polgármester, hogy a parkolók egy éves üzemeltetése után kijelenthető, hogy a parkolójegyek és bérletek vásárlásának elégtelen ellenőrzése miatt sokan bliccelnek. „A parkolóautomaták elavultak, gyakori műszaki hibáik miatt nagy terheket jelent a karbantartásuk és szükséges a cseréjük. A hibás parkolóautomaták miatt sokan nem vásároltak parkolójegyet, és a működtető részéről felkínált sms-ben történő vásárlási lehetőség is csak a részben csökkentette a kiesést” – áll az indoklásban. Hozzáteszik, hogy a városi cég a fentiekből kifolyólag nem tudja teljesíteni a költségvetésben tervezett bevételt, ráadásul az idei kötelezettségét e tekintetben 40 ezer euróval csökkentették, hogy ebből az összegből lecserélhessék az elavult automatákat. Ha a parkolási rendszert magáncég üzemeltetné, akkor ezt úgymond megúszná a város, mivel a pályázati kiírás egyik feltétele, hogy lecseréli a parkolóautomatákat. A parkolók és az automaták bérletéért pedig éves szinten legalább 120 ezer eurót kellene fizetnie – ennyi volt az elvárás a városi céggel szemben is.

Mindez ellen azért volt némi kifogás a képviselők részéről. Sebők Pál (független) például megjegyezte, hogy a parkolási rendszer üzemeltetése közszolgáltatás és nem a nyereség utáni hajsza. „A múlt évben járt le egy üzemeltetési szerződés, és ez a történet rosszul zárult, mivel a parkolási cég a mai napig nagy összeggel tartozik a városnak. Nem félünk attól, hogy ugyanez lesz?” – fogalmazott. Úgy véli, hogy meg kellene várni egy teljes könyvelési évet a Municipal tevékenységének kiértékelésével. Azzal is érvelt, hogy a cég nem gyakorolhat nyomást a járművezetőkre, hogy fizessenek parkolódíjat, mivel nem áll módjában szankcionálni őket, ha ezt nem teszik meg. Ez ugyanis a városi rendőrség hatásköre.

"Se pénz, se jegy"

Hájos Zoltán erre úgy reagált, hogy a polgároknak komfortra és biztonságra van szükségük a parkolást illetően, márpedig az állandóan elromló parkolóautomatákat illetően ez nincs meg. "Se pénz, se jegy, és itt kezdődik a bosszankodás" - mondta.

Paraméter-felvétel

Sebők Pál és Bachman László (Paraméter-felvétel)

Sebők szerint a pályázattal lényegében kimondjuk, hogy a városi cég nem tudja hatékonyan kezelni a közpénzt. Hozzátette, hogy ha ez így van, akkor ez a cég vezetésének bizonyítványa, de nem az a megoldás, hogy a hatáskört egy magáncég kapja. Érthetetlennek nevezte egyúttal a szűk határidőket – az árajánlatok megtételére ugyanis mindössze július végéig van idő. „A pályázati kiírás egyes pontjai azt sugallják, hogy ezt nagyon gyorsan hozták össze, és egy konkrét cég számára írják ki” – jelentette ki. Badarságnak nevezte az egész javaslatot, mivel szerinte a városi cégnek is el kellene tudnia végezni azt a tevékenységet, amit ebben az esetben egy magáncégnek utalnának ki.

Ravasz Marián (Híd) ugyancsak felhívta a figyelmet a korábbi rossz tapasztalatokra a parkolási rendszer magáncég általi üzemeltetésével összefüggésben, és kiemelte, hogy az a személy, akire a várossal kötött szerződés lejárta után átíratták a várossal szemben jókora adósságot felhalmozó magáncéget, egy hajléktalan.

A. Szabó László (MKP) alpolgármester módosító javaslatára a pályázati részvétel feltételévé tennék, hogy a jelentkezőnek legalább ötéves tapasztalattal kell rendelkeznie hasonló területen, míg a másik alpolgármester, Horváth Zoltán (MKP) azt javasolta, hogy a magáncégnek 150 ezer eurót kellene banki letétbe helyeznie, és amennyiben késne a parkolási rendszer bérleti díjának kifizetésével, a város ebből merítené az összeget.

A képviselők többsége (21/16) végül néhány módosító javaslattal megszavazta a versenypályázat kiírását a parkolók üzemeltetésére.

-para-