Parkolók helyett kerékpársáv lesz a Fő utcán, de fizetős lesz a Lidl melletti gyűjtőparkoló

2015. június 25. - 12:00 | Régió

DUNASZERDAHELY – Októbertől néhány változást vezetnek be a városi parkolási rendszerben.

Parkolók helyett kerékpársáv lesz a Fő utcán, de fizetős lesz a Lidl melletti gyűjtőparkoló

Tulajdonképpen megszűnnek a parkolók a Fő utcán (a városházától a VMK-ig) és a Jesenský utcán, ehelyett viszont fizetőssé válik a parkoló a Lidl áruház mellett.

Egy évvel ezelőtt a Híd+függetlenek frakció képviselői tettek javaslatot arra, hogy a városvezetés kössön bérleti szerződést Nagyszombat megyével arról, hogy fizetős parkolóként vesz igénybe megyei hatáskörbe tartozó közutakat Dunaszerdahelyen, mivel anélkül nincs jogalapja azokon parkolódíjakat szedni. Ezek közé tartozik a Fő utca és a Jesenský utca, továbbá a Galántai út.

A bérleti szerződést meg is kötötték, annak értelmében pedig a városnak éves szinten több mint 9 ezer eurót kellett fizetnie az érintett parkolók bérbe vételéért, illetve a velük összefüggő illetékekért (vízelvezetés, stb.). Ezzel szemben ugyanakkor a parkolódíjakból befolyt bevétel alig vagy egyáltalán nem fedezte ezt az összeget. A városi tulajdonban lévő Municipal Real Estate vállalat adatai szerint a parkolóautomatáknál fizetett díjból kb. 2100 euró folyt be a Fő utcai, alig 800 a Jesenský utcai, és 3150 a Galántai úti parkolásért. Az sms-en keresztül történő fizetésből éves szinten további közel 1200, míg a parkolókártyákból befolyt összegből arányosan kb. 1900 euró esik a megyei utakra.

Mindebből kifolyólag olyan javaslat került a képviselő-testület asztalára, mely szerint a Fő utcát és a Jesenský utcát kiemelnék a fizetős parkolási zónából. Helyettük pedig fizetőssé tennék a Lidl és a körforgalom közt található parkolót, amelyet októbertől csak az ott lakók használhatnának ingyen. A. Szabó László (MKP) részéről módosító javaslatként került be továbbá az, hogy a fizetős parkolási rendszerbe kerüljön be az Ádor utca egy szakasza a Tábor utcától a Fő utcáig.

Paraméter-felvétel

A képviselők közt kialakult egy kisebb vita arról, hogy a teljes javaslatot milyen módosításokkal hagyják jóvá. Sebők Pál (független) azzal érvelt, hogy a fizetős parkolás a forgalom szabályozását hivatott elősegíteni a Fő utcán, és ha a parkolók megmaradnak, akkor szerinte azoknak továbbra is fizetőseknek kellene lenniük. Egyúttal érvelt amellett, hogy a Lidl melletti parkoló maradjon ingyenes, mivel az a városközpont szélén gyűjtőparkolóként jött létre, tehermentesítve a forgalomtól a belvárost.

Molnár Zoltán (MKP) módosításként azt javasolta, hogy a parkolók megszűnésével felszabaduló sávot jelöljék ki a kerékpárosok számára, ezzel lényegében a városházától kb. a VMK-ig egy összefüggő kerékpárutat létrehozva.

Csicsai Gábor (Híd) úgy vélte, érthetetlen a parkolási lehetőség megszüntetésének a koncepciója. Kifejtette, hogy a Fő utca mentén működő üzletek és vendéglátóhelyek számára fontosak a jelenlegi parkolók, míg azok megszűnésével nehezebben tudnak versenyre kelni az üzletláncokkal. „Ezzel megfojtjuk a kis üzleteket” – vélekedett.

Ravasz Marián (Híd) kijelentette, támogatja a bicikliutak kiépítését, mivel az a forgalomra is befolyással van, de szerinte ezt globálisan kellene kezelni, és nemcsak egyetlen szakaszon létrehozni. Javasolta viszont, hogy a Fő utcán vezessék be a parkolók 20 perces ingyenes használatának lehetőségét.

A módosítások közül végül Molnár Zoltánét hagyták jóvá, ami azt jelenti, hogy a Fő utcán megszűnő parkolók helyén kerékpárút létesül, továbbá a Jesenský utcán megszűnik a fizetős parkolás, a Lidl melletti parkolóban és az Ádor utca említett szakaszán azonban parkolódíjat kell majd fizetni.

Mindebből kifolyólag a megyei szerződés tervezett függelékén keresztül arányosan mintegy 7 ezer euróval kevesebb bérleti díjat kell majd fizetnie, ám a parkolódíjakból kieső, illetve befolyt pénz már nem a várost, hanem azt a magáncéget érinti majd, amelyet a most kiírt versenypályázat során kiválasztanak abból a célból, hogy október 1-jétől üzemeltetheti a városi parkolási rendszert.

-para-