3. Onedayfröccsfest: Amit a buliról tudni kell!

2015. július 6. - 09:51 | Régió

Július 10 -11-én a Szent István téren (a gimnázium és a vidékfejlesztési szakközépiskola között) megtartandó fesztivállal kapcsolatos tudnivalók.

 

· A fesztivál területére a Fő utca felől lehet belépni, a Štefánik utcáról kizárólag a fellépők és a rendezők számára alakítanak ki technikai bejáratot.

· Forgalmi korlátozások várhatóak: pénteken hajnali egy órától egészen vasárnap reggelig lezárják a Szent István teret a Sládkovič utcától a Štefánik utcáig.

· A szervezők szépen kérik a lakosokat, hogy csütörtök este már ne parkoljanak a Szent István téren!

· A fesztiválra személygépkocsival érkezőknek ajánlott igénybe venni a környék parkolóit, illetve a VÚB bank melletti parkolóházat, mert zárt és nem mellesleg bekamerázott!

· Mivel a tér befogadóképessége végleges, így a főszervező fenntartja a jogot, hogy egy bizonyos létszám után már nem engem be látogatókat a térre és a fesztivál „ajtajára” a Megtelt tábla kerül.

· Ahogy már megszokott, a szervezők idén is gondolnak a gyermekekre és a családokra, szombat délelőtt 10-00 órától sokszínű gyermekprogrammal készülnek.

Authentica polgári társulás által hagyományosan a Szent István téren megrendezendő kétestés, másfélnapos szuperprodukcióról az ötletgazda és főszervező Dakó Sándor mesélt nekünk.

A Onedayfröccsfest pénteken délután 15 órától veszi kezdetét a tavaly is nagy sikert aratott pécsi Band of Streets zenekarral. Ha emlékszel tavalyi produkciójukra, akkor szemernyi kétséged sem merülhet fel afelől, hogy az idén is precíz sorvezetői lesznek a Onedayfröccsfest hangulatának. Másrészt pedig az általuk képviselt színvonalat kellően igazolja, hogy a múlt héten elhozták a „pálmát” Egerből, az utcazenészek versenyéről.

Őket a Bertók Tóth Katalin és Bertók István nevével fémjelzett dunaszerdahelyi Black & White zenekar kíséri, egyúttal vezeti fel az est abszolút sztárvendégeit, Charlie-t és Tóth Verát, akik ugyan más-más generációt képviselnek, de ugyanolyan erővel szaggatják a színpadot együtt már évek óta – pláne, hogy Magyarország egyik, ha nem „a” legjobb session zenekara, az Abrakazabra kíséri őket. A pénteki éjszakát egyfajta levezetésképp pedig Dj Ricardo produkciója zárja.

Ahogy azt megszokhattuk, a Onedayfröccsfesten a zenei produkciók nemcsak a levegőben lógnak, a köztük eltelt időben sem kell a téren unatkoznunk, erről pénteken délutántól ismét a neves rádiós műsorvezető, Garami Gábor gondoskodik majd, szombaton délelőttől pedig társa, Abaházi Csaba veszi át tőle a stafétát. Szombaton ne várd meg, míg a gyerek könyörög, vidd ki az egész családot már délelőtt a Szent István tér melletti parkba, ahol az Életfa polgári társulás szervezésében és dunaszerdahelyi játékboltok közreműködésével színes gyermekprogramok és attrakciók várnak titeket bohóccal, légvárral, interaktív színházzal, arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal és még sorolhatnánk.

Délután négykor az aznapi koncertek sorát a Bada Bing nevű dunaszerdahelyi hiphop-nu metal zenekar nyitja, majd a Onedayfröccsfesten már korábban is bemutatkozó somorjai The Butchers következik. A blues-rock banda második lemezének keresztelőjét is a fesztiválon tartja. Tavaly is a rendezvény sztárvendégei, a Magna Cum Laude előtt léphetett fel a szemtelenül fiatal tagokból álló dunaszerdahelyi Rockmachine, amely idén is lehetőséget kap arra, hogy akár azt is megmutassa, mennyit fejlődött az eltelt egy év alatt.

Végezetül pedig a vágányok mellett kérjük vigyázzanak, ugyanis érkezik az L.G.T. felejthetetlen, évtizedek óta a fejünkben zakatoló slágereivel a Zenevonat, Somló Tamással, Karácsony Jánossal és Solti Jánossal, továbbá Heincz Gábor (Biga) és Fedor Kyra vokálosokkal. Aki kilátogat az idei fröccsfestre, biztosra veheti, hogy egy eszméletlen és az emlékekből kitörölhetetlen, az utóbbi évtized leglátványosabb szuperprodukciójának részese lesz – 40 ezer watt hangerővel, több mint 200 lámpából álló fényrendszerrel és nagy felbontású LED-fallal, amelyen a szervezők a Zenevonat produkció dalaihoz készített tematikus grafikával készülnek.

„Tavaly, amint lezárult az előző fröccsfest, augusztusban már elkezdtem dolgozgatni azon, hogy ez idén megvalósulhasson. Megálmodtam egy képet, és azt szeretném, ha a 2007-es Sziget fesztivál nagyszínpadának varázsát emelhetnénk át Dunaszerdahelyre. Természetesen „méretarányosan”, kisebb, kb. 10x15 méteres színpaddal, de nagyon hasonló koreográfiával, a hangulatot a koncert utolsó részében még tovább fokozó, külön emelvényen megjelenő háttértáncosokkal a dunaszerdahelyi Red One-ból, valamint nagyon hasonló látványvilággal, fény- és hangeffektusokkal” – vázolta fel Dakó Sándor, aki szerint az L.G.T. tagjai elképesztő repertoárjukból egy kb. 20-22 dalt tartalmazó mintával készülnek Dunaszerdahelyre. Nyilvánvalóan egy sem lesz köztük olyan, amit a közönség ne tudna együtt énekelni a zenekarral.

„Szeretném felhívni az összes csallóközi és régióbeli fesztiválszervező figyelmét, hogy dolgozzunk egymásért, ajánljuk látogatóink figyelmébe, mikor és mit kínál az embereknek ez a csodálatos kis sziget. Hiszen ahogy Magyarország a fesztiválok országa, miért ne lehetne a Csallóköz a fesztiválok szigete?!” – jegyezte meg a főszervező.

A napokban mutatták be a Onedayfröccsfest himnuszát, a Onedayboogie-t, melynek szövegírója és dalszerzője is a Band of Streets zenekar egy-egy tagja, Fűzy Máté, illetve Barkóczi László, a producere pedig Dakó Sándor. A hangfelvétel László Gábor, míg a klip rendezése Gradvolt Endre nevét dicséri:

(x)