PRESTIGE: Egy hete égett le a szórakozóhely - tettes és válaszok nincsenek, csak kérdések!

2015. július 13. - 06:31 | Régió

DUNASZERDAHELY – Egy héttel ezelőtt, vasárnapról hétfőre virradóra, hajnali háromkor egy nagyobb és egy kisebb robbanást követően tűz ütött ki a Galántai úton álló Prestige bárban, és teljesen leégett, alig maradt belőle valami.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"164343","attributes":{"alt":"Paraméter-felvétel","class":"media-image","height":"676","style":"width: 660px; height: 440px;","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"1014"}}]]

Paraméter-felvétel

A rendőrség közveszélyokozás ügyében indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen. Azóta sem került rendőrkézre az elkövető, és hivatalosan továbbra sem zártak ki egyetlen nyomozati verziót sem, onnantól kezdve, hogy valamilyen műszaki hiba okozta a tüzet, nem tudni, hogy ha gyújtogatás volt, akkor a bár vagy a telek tulajdonosa ellen irányult, de még azt sem, hogy egyáltalán valamelyikük önmaga követte-e el. Martina Kredatusová kerületi rendőrségi szóvivő a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem árult el semmit, mindössze annyit, hogy szakértői vizsgálat során állapítják meg a tűz okát.

Ez a hivatalos verzió, nem hivatalosból, találgatásból persze akadhat néhány. Soňa Reťkovská, a most már csak néhai Prestige bár üzemeltetője elmondása szerint szombaton hagyományosan háromig tartottak nyitva, ő maga azonban egészen fél ötig még ott tartózkodott. Hozzátette, vasárnap ugyanakkor már féléve nem nyitnak ki.

Kevesebb mint tíz perc

Reťkovskától megtudtuk, hogy a szórakozóhelyen öt mozgásérzékelőjük volt kihelyezve, amelyek közül az első aznap, hétfő hajnalban 2.52-kor jelzett (sms-ben küldi a jelet, a jelzéseket megmutatta nekünk is), míg ezután sorban a többi is, egy kivételével, amely a mellékhelyiségben található.

Paraméter-felvétel

„Aludtunk, aztán egyszer csak jeleztek a mozgásérzékelők. A közelben lakunk, de amikor beültünk az autóba, hogy odasiessünk, már csak a robbanást hallottuk” – mesélte Pavol Reťkovský, Soňa édesapja.

Hozzátennénk, hogy a tűzoltók bejegyzése szerint 2.59-kor kapták a riasztást, és 3.01-kor már úton voltak a helyszínre, amely az állomástól csak néhány száz méternyire található. Ekkor azonban már az egész épület hatalmas lángokkal égett. Ez alapján kijelenthető, hogy tíz perc sem telt el onnantól, hogy a mozgásérzékelő észlelt valakit az épületben, odáig, hogy az egész lángokban állt.

Információink szerint egyetlen távoli kamerafelvételen látszik az a pillanat, amikor lángba borult az egész épület, és ezt állítólag egy villanás előzte meg az épületen belülről. A felvételen azonban egyetlen személy vagy annak árnyéka sem vehető ki. Az épületbe oldalt hatolhattak be, úgy tudjuk, egy feszítővasat is találtak ott.

Nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy egy speciálisan képzett rendőrkutya jelezte a benzin nyomait, és az egyik forgatókönyv szerint a szétlocsolt benzin meggyújtását követően a tömény benzingőz okozhatta a robbanást, aminek következtében az épület hátsó fala darabokra szakadt. Reťkovský elárulta, hogy a robbanás erejét az is mutatja, hogy az épületből néhány darabot gyakorlatilag a Kauflandig repített. Egy fémből készült nehéz reklámtáblát, ahogy a Joj televízió felvételén is látszik, a négysávos út másik oldalán szedtek össze. A hatalmas lángoktól pedig a Prestige mögötti utca szélén álló lámpa burája is megolvadt.

Paraméter-felvételek

Ahogy írtuk, a Prestige bár neve ismert arról, hogy annak működtetői többször is a járási ügyészségen támadták meg a város vendéglátóipari egységeire vonatkozó általánosan kötelező érvényű rendeletét, mégpedig sikeresen. A rendelet a járási ügyész szerint ma is törvényellenes, és mivel a képviselő-testület legutóbbi ülésén nem kívánt eleget tenni az ügyész óvásában foglaltaknak, valószínűleg alkotmánybírósági ügy lesz belőle.

Az is tény, hogy a vendéglátóhely ellen a mögötte található Csaplár Benedek, illetve Gyepű utcákból is néhányan rendszeresen tettek panaszt a zaj, illetve a távozók rendetlen viselkedése miatt. Reťkovská szerint ugyanakkor mindez megalapozatlan, ugyanis többször is járt a helyszínen a rendőrség, illetve végeztek zajszintmérést az épület közvetlen közelében, és mindegyik esetben cáfolták a panaszban foglaltakat.

Az üzemeltető szerint a panaszok az elmúlt három évben olyannyira rendszeresek voltak, hogy egyetlen hétvége sem múlt el nélkülük, ugyanakkor a tűzesetet megelőző két hétben nem jött egy sem.

Fenyegetések

Az elmúlt három évben Reťkovskáék elmondása szerint szóbeli fenyegetést nem kaptak, ugyanakkor néhány jele volt annak, hogy valakinek esetleg nem tetszik a bár megléte. Döglött macskát hajítottak a bejáratuk elé, felgyújtottak egy napernyőjüket. „Egyszer pedig be akartak törni hajnalban, amikor ott voltam” – állítja, hozzátéve, hogy ezeket bejelentették a rendőrségen.

Paraméter-felvétel

Reťkovská elmondása szerint beperelte a várost a nyitvatartási hercehurca miatt elmaradt nyereségéért, 8 ezer euróra, ugyanakkor ezután kapott egy választ, 10 ezer eurós büntetésről. Állítása szerint ezek ügyében még nem született végleges döntés.

A kár a rendőrség előzetes becslése szerint 210 ezer euróra rúg, amiből 150 ezer eurót tehet ki az épület. Soňa Reťkovská számunkra elárulta, hogy üzemeltetőként kötöttek biztosítást a berendezésre, az épület és a telek tulajdonosának azonban információik szerint nem volt biztosítása. Kifejtette, hogy amikor a bárt megnyitották, azonnal mintegy 60 ezer eurót fektettek a felújításába és a berendezésekbe, azóta pedig fokozatosan körülbelül további 40 ezret. Azt egyelőre nem tudni, hogy a biztosító, ebből mennyit ismer el. „Az egyetlen esélyem az lehet, hogy a bérleti szerződésben is benne van, hogy átcsináltuk a helyet, viszont soha nem volt még biztosítási károm, nem tudom, hogy mi történik ilyenkor” – jegyezte meg.

Kérdés tehát, hogy mi állhat az egész hátterében, kinek állhat érdekében, hogy ilyen agresszív módon lépjen fel egy bár megszűnése érdekében. Kérdés, hogy a célpont egy elhallgattatandó bártulajdonos, egy megszerzendő telek, vagy szimplán valamilyen biztosítási összeg volna. Hivatalos válasz egyelőre egyikre sincsen.

-para-