PENTA: A Monopóliumellenes Hivatal is rábólintott a dunaszerdahelyi és galántai kórházak felvásárlására

2015. július 16. - 07:03 | Régió

Július 14-én véglegesen a Penta érdekeltségébe tartozó Svet zdravia társaság hálózatába került a két kórház. Erről maga, a Svet zdravia vezérigazgatója, Ľuboš Lopatka tájékoztatta a Paramétert a társaság szóvivőjén, Tomáš Kráľon keresztül.

PENTA: A Monopóliumellenes Hivatal is rábólintott a dunaszerdahelyi és galántai kórházak felvásárlására

Mint ismert, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat márciusban hagyta jóvá a részvénytársaságként működő dunaszerdahelyi és a galántai kórházak eladását. Az egészségügyi intézmények iránt a másik érdeklődő a komáromi kórházat is üzemeltető Agel cég volt.

A Svet zdravia 2,1 millió eurót kínált a két kórház részvényeiért, és vállalta, hogy az elkövetkezendő öt évben összesen 20,4 millió eurónyi beruházást hajt végre a két intézményben, ebből 11,7 millió érinti a dunaszerdahelyi, 8,7 millió pedig a galántai kórházat.

A Monopóliumellenes Hivatal a múlt héten hagyta jóvá a kórházak felvásárlását, így július 14-ével azok jogerősen a Svet zdravia hálózatához csatlakozhattak.

Az új tulajdonos állásfoglalásában közölte, hogy ezzel együtt elsősorban az azzal kapcsolatos problémákkal kell megbirkózniuk, hogy a kórházak eladósodottak, és hosszú távon is nagyon keveset invesztáltak beléjük, ebből adódóan pedig mind az épületeik, mind a gyógyászati eszközeik rossz állapotban vannak.

"Az irántunk kinyilvánított bizalmat szeretnénk azzal meghálálni, hogy a két kórház működését fellendítjük, a dunaszerdahelyi és galántai régió pácienseinek nyújtandó egészségügyi ellátást pedig lehető legmagasabb szintre emeljük. Felelősségteljes hozzáállásunk bizonyítéka az adásvételi szerződésben is garantált tőkeberuházás mértéke" - fejtette ki Ľuboš Lopatka. Hozzátette, mindkét kórház a kezdetektől fogva élvezheti a Svet zdravia hálózatával járó előnyöket úgy a gyógyászati mint a működési területen. Kifejtette, hogy a következő fázisban a két kórház anyagi helyzetének biztosításával, a Szociális biztosítóval szembeni adósságaik és a beszállítóikhoz fűződő viszonyaik rendezésével, a gyógyászati technika mihamarabb történő felújításával, valamint a személyzet stabilizálásával foglalkoznak majd.

A mostani döntéssel a Svet zdravia megerősíti vezető pozícióját a szlovákiai regionális kórházi intézményeket üzemeltető magáncégek között. A dunaszerdahelyivel és a galántaival együtt már 14 kórházat működtet. Eddig azonban elsősorban a keleti országrészben volt erős a társaság jelenléte az egészségügyi intézményeket illetően, míg Nyugat-Szlovákiában mindössze Partizánskén és Garamszentkereszten üzemeltetett kórházat. A további kórházai: Selmecbánya, Rimaszombat, Rozsnyó, Igló (Spišská Nová Ves), Svidník, Stopkov, Humenné, Varannó, Nagymihály, Tőketerebes.

A Svet Zdravia tavaly 125 millió eurós forgalmat ért el, 2015-ben pedig 17,4 millió eurót kíván beruházni a kórházai épületeinek modernizálásába, műtőtermeinek és kórházi részlegeinek átépítéseibe, információs-technológiai eszközeinek beszerzésébe. A dunaszerdahelyi és a galántai intézmények integrálásával már mintegy 1 millió pácienst szolgál ki.

Július 14-én egyúttal beiktatták a galántai kórház új igazgatóját, Marián Havierniket.

-para-