A vámosok szerint 7 millió euróba kerül egy gramm marihuána

2015. július 20. - 16:13 | Régió

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (Finančná Správa) a Facebookon büszkélkedett a cseh kollégák nagy fogásával.

A vámosok szerint 7 millió euróba kerül egy gramm marihuána

A cseh vámosok egy nemzetközi akció keretén belül három országban - Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban - összesen 69,5 kilogramm marihuánát, és pontosan 420 kenderpalántát foglaltak le.

A művelethez a szlovákiai Nemzeti Adó- és Vámhivatal (Finančná Správa) is asszisztált, és a nagy fogással el is büszkélkedtek a Facebookon és weboldalukon is. Azt írták, hogy a 69,5 kilónyi marihuána értéke "486 500 millió", vagyis 486 és fél milliárd euró.

Több hozzászóló is megjegyezte, hogy valószínűleg tévedésről lehet szó, hiszen ha kicsit utánaszámolunk, ez azt jelentené, hogy egy gramm marihuána 7 millió euróba kerül - miközben feketepiaci értéke 10 euró körül mozog.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonban ezután sem igazította helyre a hírt, inkább minden hozzászólót kioktattak, mondván, ők nem csak úgy kitalálják a számokat, hanem azok a hivatalos sajtóhírből származnak. Szóval ne tessék okoskodni...

A számháborút egyébként nem nehéz megoldani. Ha a 486 500 millió euró helyett mondjuk az ennél jóval reálisabb 486 500 eurós összeggel számolunk, és elosztjuk a 69 500 grammnyi (69,5 kg) lefoglalt marihuánával, akkor megkapjuk, hogy egy gramm marihuána feketepiaci - "nagykereskedelmi" - értéke 7 euró, és máris visszatértünk a valóságba.

Jó tudni, hogy az adófizetők pénzéből fenntartott pénzügyi (!) hatóságnál ennyire komolyan veszik a matematikát.

(para)