A leváltása után CT-botrányba keveredett pöstyéni kórház exigazgatója kerül a dunaszerdahelyi élére!

2015. július 27. - 16:51 | Régió

DUNASZERDAHELY – Az intézményt hétfőtől hivatalosan Róbert Mamrilla irányítja, akinek nincs köze a CT-botrányhoz, de állítólag jogtalanul távolították el még azt megelőzően a kórház éléről.

A leváltása után CT-botrányba keveredett pöstyéni kórház exigazgatója kerül a dunaszerdahelyi élére!

Mint arról korábban beszámoltunk, július 14-én véglegesen a Penta érdekeltségébe tartozó Svet zdravia társaság hálózatába került a dunaszerdahelyi és a galántai kórház. Mint ismert, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat márciusban hagyta jóvá a részvénytársaságként működő intézmények eladását. A Svet zdravia 2,1 millió eurót kínált a két kórház részvényeiért, és vállalta, hogy az elkövetkezendő öt évben összesen 20,4 millió eurónyi beruházást hajt végre a két intézményben, ebből 11,7 millió érinti a dunaszerdahelyi, 8,7 millió pedig a galántai kórházat.

Július 14-én iktatták be a galántai kórház új igazgatóját, Marián Havierniket is, most pedig sor került az igazgatóváltásra a dunaszerdahelyi intézmény élén is – erről Tomáš Kráľ, a Svet zdravia szóvivője tájékoztatta a Paramétert.

Közölte, hogy pénteken tanácskozott a dunaszerdahelyi kórházat üzemeltető részvénytársaság közgyűlése, amelyen megválasztották az igazgatóság és a felügyelő bizottság új tagjait. Egyszersmind július 27-i hatállyal döntöttek az igazgatóváltásról is. Az új igazgató Róbert Mamrilla lett. „A dunaszerdahelyi kórház a Svetzdravia belépésével egy új lehetőséghez jutott. Megteszem a tőlem telhetőt, hogy ennek pozitív hatásait a úgy a páciensek, mint a kórház személyzete is megérezze” – jegyezte meg kinevezése kapcsán Mamrilla.

Az igazgatóváltásról megkérdeztük Horváth Zoltánt, aki 11 éve vezette igazgatóként a dunaszerdahelyi kórházat. „Szeretném megköszönni a kórház személyzetének az eddigi közös munkát, a vezetésnek a korrekt együttműködést. Az új tulajdonos számára azt kívánom, hogy találja meg a számítását, az új igazgatónak pedig azt, hogy amit számunkra nem sikerült elérni az eltelt évek alatt, azt számára sikerüljön” – húzta alá a leköszönő igazgató.

Fotó: Svet zdravia

A pöstyéni cselekmény

Az új igazgatót illetően Tomáš Kráľ sajtóközleményben arról tájékoztatott, hogy Róbert Mamrilla a Pozsonyi Közgazdasági Egyetem Kereskedelmi Karán végzett. Több üzleti társaságban töltött be vezető funkciót, majd tanácsadással is foglalkozott, mígnem néhány évvel ezelőtt egy meg nem nevezett állami egészségügyi intézet élére került.

Ez az intézmény a pöstyéni állami Alexander Winter kórház, melynek Mamrilla korábban az igazgatója volt. Ennek kapcsán érdekesség, hogy a posztján az a Mária Domčeková követte őt, aki a kórház nevében aláírta a túlárazott CT-berendezés beszerzéséről szóló szerződést. Ismert, hogy a CT-botrány miatt távozott Zuzana Zvolenská (Smer-SD) egészségügyi miniszter, Pavol Paška (Smer-SD) házelnök és Renáta Zmajkovičová (Smer-SD), a parlament alelnöke. Paška a CT-t beszállító céghez állt közel, Zmajkovičová pedig a kórház igazgatótanácsának elnöke volt.

A Nový Čas május végén arról írt, hogy az ügyészség szerint a kórház jogtalanul felállt igazgatótanácsa döntött arról, hogy Mamrillát Domčeková váltsa az intézmény élén. Az egészségügyi minisztérium által az igazgatótanácsba delegált Michal Straka, azaz a rapper Ego javaslatára növelték a tanács tagjainak számát, így az állami jelöltek többségbe kerültek, és megszavazhatták az igazgatócserét.

-para-