Most az egyszer hallgass a bendődre!

2014. július 21. - 11:17 | Régió

A Nemeshodosi Nagy Lakomára akkor panaszod nem lehet. Olyan vigasság várható itten, melynek párja mifelénk biztosan nincsen!

Idén a szervezést a település önkormányzata átruházta a Klikk Out Events rendezvényszervező irodára, melynek csapata arra törekszik, hogy a Nemeshodosi Nagy Lakoma ne csak egy legyen a falunapok közül, hanem látogatói azt egészen jövő augusztusig megemlegessék!

Éppen ezért augusztus 8-án nemcsak a délutáni óráktól javallott az érkezés, hiszen Hodosban a nappal kel a nép, és pirkadatkor kísérik utolsó útjára a jószágot, melynek méltóságát megőrizve a javai később az tányérokra kerülnek. A haszonállatok akkor éltek méltó módon, ha vágásukkal nem pusztán a gyomrunkat szeretnénk megtömni, hanem már az asztalon, tálaláskor is fejedelmi látványt nyújtanak, majd kóstolásuk minden pillanata mennyei örömökben részesít.

Szokták mondani, hogy későn jövőknek csont az ebédje, ám ennek veszélye Hodosban nem áll fenn, hiszen öt udvarban zajlik majd a vigadalom – a Betyártanyán a disznó lesz az úr, melyből hurka, kolbász, pecsenye, csülök, oldalas, disznótoros káposzta, s még sorolhatnánk, mi portéka ejti majd rabul bendőnket. A Vadászlakban annak rendje s módja szerint a vad húsát terítik pecsenyeként vagy gulyással körítve, nem mellesleg a Csallóköz ereiből származó halak vonzzák majd tekintetünket, és kínálják meg ízlelőbimbóinkat bűnös falatokkal. A Koliba udvarában pedig a szlovák konyha remekeit kóstolhatjuk végig a juhtúrós sztrapacskától a káposztalevesig. A fennmaradó két fogadóban gyomrunk gyorstalpalót kaphat pálinkából, avagy kísérőt sörből, illetve tágabb régiónk borászainak nedűjéből.

A pompás hangulathoz az említetteken kívül még két dolog hiányzik: ezek egyike a muzsika, illetve a kísérőrendezvények, melyek egy része (focitorna, futás, aerobic, piloxing) arra szolgál, hogy a lakomával egyidejűleg egészségünket is bebikázza, a másik része pedig (koncertek: Republic, Kmeťo Band, Vadkerti Imre, Hodosi Énekkar, oldies disco Ollé Lajossal + cigányzene, népzene, néptánc, bábcsoport) mindehhez a megfelelő kottát kínálja. A hangulat legfőbb összetevője viszont Ön, illetve Te, aki egyben annak viselője!

A Nemeshodosi Nagy Lakoma nem egy lufit kíván megtölteni egyszer használatos, eldobható sztárokkal és hírveréssel, hanem a tányérodat, majd a bendődet fenséges és ínycsiklandó falatokkal, hogy a belőlük táplálkozó jókedv összeolvassza a hodosiakat és odalátogató vendégeiket. Ez nem csalás, nem ámítás, hanem egy olyan falusi tor és dínomdánom, amilyenre régóta fájt a fogad, és melynek a szó szoros értelmében Te ihatod meg a levét!

(PR)