10-12 ezer embert várnak az első Felvidéki Vágtára

2015. július 28. - 14:18 | Régió

DUNASZERDAHELY – A szervezők és a polgármester sajtótájékoztatót tartottak az augusztus 8-án a sikabonyi repülőtéren megrendezésre kerülő Felvidéki Vágtáról, a budapesti Nemzeti Vágta hivatalos dunaszerdahelyi előfutamáról.

10-12 ezer embert várnak az első Felvidéki Vágtára

Hájos Zoltán ennek kapcsán elmondta, hogy „sok felvidéki magyar kívánsága teljesül azzal, hogy augusztus 8-án megvalósul a Felvidéki Vágta”. Megjegyezte, az esemény nemcsak Dunaszerdahelynek és a Csallóköznek, de a magyaroknak is fontos. „Nemcsak sporteseményről van szó, hanem a magyar nemzeti összetartozást is erősíti” – fogalmazott.

A polgármester emlékeztetett, hogy idén tavasszal kezdték meg az egyeztetést a Nemzeti Vágta főszervezőjével, és elsőre ugyan június 6-át jelölték meg a vágta dátumaként, azt augusztus 8-ra módosították, állítása szerint a szervezéssel és felkészüléssel kapcsolatos teendők miatt. Hozzátette, hogy az augusztus 8-i dátumot amiatt is jelölték meg, mert Magyarországon ez a szombatra eső nap munkanap lesz az augusztus 20-i hosszú hétvége miatt.

A Felvidéki Vágtán is minden ló és lovas egy települést képvisel majd, nem feltétlen azt, ahonnét származik. A nevezési díj 300 euró volt, az előfutamokon összesen 12 település képviselteti magát egy-egy versenyzővel – a városok közül Dunaszerdahely, Somorja és Komárom, a falvak közül pedig Hodos, Királyfiakarcsa (mindkettő Dunaszerdahelyi járás) Madar, Naszvad (mindkettő Komáromi járás), Felsőszeli, Jóka (Galántai járás), Nagyborsa (Szenci járás), Sókszelőce (Vágsellyei járás) és Nyírágó (Lévai járás). Közülük négyen kerülnek a döntőbe, melynek első két helyezettje , valamint vendéglátóként Dunaszerdahely az eredményétől függetlenül képviseltetheti magát a szeptemberi budapesti Nemzeti Vágtán.

Bóna Erzsébet, a programot szervező cég képviseletében elmondta, hogy szerették volna, ha az esemény nemcsak a lovasok, de a családok és minden kilátogató számára színes programmal szolgál. A részletes program megtalálható a www.felvidekivagta.sk oldalon. A belépőt 5 euróban szabták meg, gyermekek számára kedvezménnyel vagy ingyen. Kifejtette, hogy 10-12 ezer embert várnak a vágtára. A vágta helyszínére egész nap busz és kedvezményes taxijárat is indul.

Hájos Zoltán már korábban is leszögezte, hogy a Felvidéki Vágtára a városi költségvetésben nem különítettek el egy összeget, hanem azt a szponzori támogatásokból és egyéb forrásokból fedezik. Elmondása szerint a rendezvény összköltségvetése nagyságrendileg megegyezik a Csallóközi Vásáréval. Ez utóbbira rendszerint 50-60 ezer eurót fordít a város. A vágta összdíjazása 2 ezer euró.

-para-

Címkék: Felvidéki Vágta