Bűz van, babám!

2007. július 18. - 09:43 | Sport

PADÁNY/MAD – Lapunkban pont egy éve számoltunk be arról, hogy elviselhetetlen bűz terjengett a két településen. Akkor tőlünk kértek segítséget a lakosok, hogy próbáljuk „megszellőztetni" a bűz okát és okozóját. Most egy padányi lakos hagyott üzenetet szerkesztőségünk rögzítőjén. Azt kérdezte, miért nem tesz senki semmit, hogy végre pont kerülhessen a kellemetlen ügy végére. A gazdaságot és a falu vezetőségét hibáztatta.

Azonnal megkerestük Varga Árpádot, Padány polgármesterét, aki elmondta, hogy a probléma okozója az MM+J nevű magángazdaság. Ő szóban tárgyalt is a cég vezetőivel, felkereste a dunaszerdahelyi környezetvédelmi hivatalt is. László Gábor, Mad polgármestere lapunknak nyilatkozva elmondta, valóban elviselhetetlen a bűz, főként a nagy melegekben. Olyannyira, hogy szinte ablakot sem tudnak nyitni. Ő úgy tudja, hogy a magángazdaság tulajdonosa tavaly óta már nem Jozef Chrenko, hanem egy dán érdekeltségű cég. A bűzt egy állítólagosan egészségre ártalmatlan műtrágya okozza. Rácz Sándor mérnök, a Környezetvédelmi Hivatal elöljárója lapunk megkeresésére elmondta, hivataluk csak abban az esetben vizsgálódhatna, ha az anyag, amelyet a tulajdonosok a földjükbe helyeznek káros volna a vizekre, környezetre, vagy a levegőre. Önmagában a bűz tehát nem teszi indokolttá a vizsgálódást. Ha viszont magára a földre lenne káros, akkor a Földügyi Hivatal (Pozemkový úrad) hivatott eljárni. Rácz szerint, ha a trágyaként használt anyagot mindjárt a földbe szántanák, nem terjengene a kellemetlen szag. Habár nyári szabadságát tölti az elöljáró, ő nem tud róla, hogy a települések valamelyike is panaszt emelt volna hivatalukban a probléma miatt. Hivatalosan tehát nincs nyoma a háborgásnak.

2006-ban egyébként a Közegészségügyi Hivatal is vizsgálódott az ügyben, akkor helyszíni szemlét is tartottak a magánterületen. Ennek eredménye az volt, hogy nem találtak egészségre káros anyagot a földben.

Ennek tükrében elmondható, hogy mindkét település polgármestere tehetetlen, ha a hivatalok mindent rendben találnak. Padány polgármestere tervei szerint írásban szólítják fel a gazdaságot a betartandó szabályokra. Egy községi rendelkezést is terveznek kiadni, amelyben belefoglalnák a szabályokat, és a trágyázási terv bemutatására szólítanák fel a céget. Ha viszont az eljárás szabályszerű, akkor hiába lesz rendelkezés és szabályzat, a bűz marad.

(und, jaksa)