Összesküvés áldozata lett a komáromi Miro Bazinský

2007. július 31. - 13:49 | Sport
Lékett kapott Angliában a Fair-play. Megfosztottak a jogos aranyéremtől -- sóhajtotta hazaérkezése után a neves motorcsónak-versenyző.


Az ismert és nemzetközi vizeken is eredményes komáromi Miroslav Bazinský az elmúlt napokban két ízben is ezüstmedállal gyarapította világversenyeken szerzett érmeinek számát. A vizek városának képviselője előbb az angliai Craig Spellerben megrendezett világbajnokságban, majd a svédországi Morában lebonyolított kontinensviadalon végzett a géposztályában, az OSY 400-ban a második helyen.

Miro hazaérkezése után készített gyorsleltárából kiderült, elsősorban az angliai megmérettetésen elért eredményével elégedetlen. Pontosabban a verseny kicsúcsosodását fűszerező bírói döntést sérelmezi, mely a hőn áhított aranyéremtől fosztotta meg őt.

Ahogy ő állítja, összeesküvés áldozatává vált. -- Négy futamban dőlt el az elsőség kérdése. Fokozatosan javultak eredményeim. Az elsőben a 3., a másodikban a 2., a harmadik futamban pedig az első helyet értem el. A negyedik futamot megelőzően hetvenöt ponttal voltam lemaradva a hazai színek képviselője, Sean Barnard mögött. Mint az köztudott, a mi sportágunkban a négy futam legrosszabb eredményét törlik a végelszámolásnál. A negyedik futamban rögtön a rajt után élre álltam és jó eséllyel pályáztam a végső győzelemre -- elevenítette fel a történteket a komáromi sportoló, akit hidegzuhanyként ért a viadal végkifejlete.

Történt ugyanis, hogy száguldás közben csakhamar piros zászlót látott lengedezni a versenybíró kezében. -- Az egyik szlovák versenyző leszakította a hatszáz méter hosszú versenypályát jelző két rögzített fordulóbóját, melyek szabadon lengedeztek a vízen. A történtek miatt meg kellett ismételni a rajtot. A duplázást megelőzően a nagy rivális Barnard versenyzőtársával sebtiben egyeztetett. A folytatásban minden az általuk kifundált forgatókönyv alapján zajlott. Én ismét vezető pozícióba kerültem, ám a versenybíró újfent a piros zászlót emelte a magasba. Ezúttal a másik angol motoros fellált a csónakban. Mivel többszöri ismétlésre a szabályok alapján nem volt lehetőség, ezért ebben a futamban csupán a félbeszakítás pillanatában elfoglalt helyezésért járó pontok felét kapták a résztvevők.

Ezzel a döntéssel egyben szertefoszlottak reményeim a világbajnoki elsőség kiharcolására" -- méltatlankodott a szlovák színek képviselője, aki három évvel ezelőtt Ercsiben szerezte első vb-ezüstérmét.

Elmondása szerint a szakági szövetség egyik (UIM) vezető tisztségviselője, aki nézőként volt jelen a viadalon, az angolok nevében a következő szavakkal kért elnézést tőle: --Sajnálom, egyben elítélem a történteket. Sajnálatosan éppen Angliában, hazai főszereplők által kapott övön aluli ütést a fair-play."

Morában nem tudta megvédeni Európa-bajnoki címét Bazinský, aki ezúttal a német színekben versenyző, magyar hölgy, Lucas Picska váltott fel a géposztály trónján. -- Sem lélektanilag, sem technikailag nem voltam kellőképpen felkészülve a duplázásra. Már az első három futam után eldőlt a verseny, a negyedikben már egyikünk sem állt csatasorba" -- kommentálta svédországi szereplését a kétéltű komáromi sportember, aki a IV. ligás KFC védelmének erősségeként ismert fociberkekben.

Világbajnoki dobogósok

1. Sean Barnard (Anglia) 1000 pont

2. Miroslav Bazinský (Szlovákia) 925

3. Anja Fredrich (Németország) 535

-ái-