Szávay Ági nagy napja lehet a mai

2007. szeptember 5. - 15:03 | Sport
A fiatal magyar teniszezőnő ma kora este a legendás Körmöczy Zsuzsa nyomdokaiba léphet. Ugyanis utoljár ő -- éspedig 46 éve! -- volt az a magyar hölgy, aki valamelyik Grand Slam tornán bejutott az elődöntőbe. Most Ági előtt csillant fel ekkora siker lehetősége. Mi is szurkolhatunk neki a képernyők előtt.

„Nagyon fáradtak a lábaim, de a hátam szerencsére rendben van. Próbálom felfrissíteni magam több kevesebb sikerrel. Mindentől függetlenül bátran fogok játszani” – nyilatkozta saját hivatalos interetes oldalán a Szvetlana Kuznyecova ellen készülő 18 esztendős magyar tehetség.

„Ő az esélyes papíron, de én egyáltalán nem érzem magam esélytelennek – fogalmazott Szávay. – A játékom megvan ahhoz, hogy megverjem. Próbálom kihozni magamból a maximumot, ezt megígérem.”

A Szávay–Kuznyecova mérkőzés legkorábban 18:30-kor kezdődhet, ám mivel előtte rendezik az Anna Csakvetadze–Shahar Peer negyeddöntőt az Arthur Ashe Stadiumban, amennyiben az másfél óránál tovább tart, akkor biztosan csúszik a kezdés.

Ami a Szávay–Kuznyecova örökmérleget illeti, kettejük párharcáról nem lehet azt mondani, hogy szakállas múltra tekint vissza.Ez persze nem meglepő, tekintve, hogy Szávay csak az utóbbi hónapokban, hetekben, napokban kezdett felzárkózni a világ élvonalához.

Egészen konkrétan eddig egyetlen egymás elleni meccsük volt WTA-tornán, mégpedig augusztus 25-én New Havenben.

A 600 ezer dollár összdíjazású tornán a döntőben csapott össze Szávay az első helyen kiemelt Kuznyecovával. A soltvadkerti lány 59 perc alatt, 6:4-re megnyerte az első szettet, de aztán meghúzódott a háta, és a folytatásban, 0:3-as állásnál kénytelen volt visszalépni.

Szávay hátsérülése azóta rendbe jött, és bár kockázati tényezőként jelen van, a fenti nyilatkozat („A hátam szerencsére rendben van”) egyelőre megnyugtató.

A mai mérkőzés esélyese a 4. helyre rangsorolt Kuznyecova, olvasóink azonban másképp látják. A Nemzeti Sport Online szavazásán e sorok megjelenéséig 5511-en nyilvánították ki a véleményüket, a többség (39 %) szerint Szávay nemhogy bejut az elődöntőbe, hanem megnyeri a US Opent.

A Monte-Carlóban élő, Szentpéterváron született 22 éves Kuznyecova kétségtelenül a világ közvetlen élvonalához tartozik, s 2004-ben meg is nyerte a US Opent.

Ebben az évben eddig több mint egymillió 167 ezer dollárt keresett a játékával, majdnem ötször annyit, mind Szávay Ágnes. Az idei tornán az orosz versenyzőnő csak egy játszmát veszített el. Igaz, hogy Szávay egyet sem, ráadásul lehet mondani, hogy még keményebb ellenfelei is voltak, mint Kuznyecovának.

Szóval, könnyen születhet meglepetés, főleg azért, mert Szávaynak – ahogyan ő mondta – nem csupán a játéka, hanem láthatólag az önbizalma is megvan ahhoz, hogy Nadja Petrova után a második nagy nevű oroszt is elbúcsúztassa.

A mérkőzést a Magyar Televízió 1-es csatornája és a Eurosport is élőben közvetíti.

Forrás: nemzetisport.hu, -y-f