"Szia Mike, milyen a piros kocsi súlyeloszlása?"

2007. szeptember 15. - 10:31 | Sport
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tizenöt oldalas dokumentumban indokolta meg a Forma-1-es kémügyben hozott döntését, az irat tanúsága szerint a címvédő Fernando Alonso is érintett a botrányban.

Az FIA csütörtökön elvette a McLaren-Mercedes istálló összes idén szerzett pontját a konstruktőrök versenyében, valamint 100 millió dollárra büntette a csapatot, amely a hátralévő vb-futamokon sem szerezhet újabb pontokat. Az istálló versenyzői - Alonso mellett a brit Lewis Hamilton - azonban megtarthatták pontjaikat. Az ügyet az robbantotta ki, hogy Nigel Stepney, a Ferrari fejlesztésekért felelős korábbi mérnöke 780 oldalas dokumentumot adott át Mike Coughlannek, a McLaren-Mercedes azóta már menesztett vezető mérnökének.

A nyilvánosságra hozott e-mailek tanúsága szerint - amelyet Alonso és a tesztpilóta Pedro de le Rosa büntetlenségért cserébe bocsátott az FIA rendelkezésére - a wokingiak versenyzői alapos ismeretekre tettek szert az új Ferrarikról.

De la Rosa március 21-én azt írta Coughlannek: "Szia Mike, milyen a piros kocsi súlyeloszlása? Fontos lenne tudnunk, hogy tesztelhessük a szimulátorban." Négy nappal később a spanyol tesztpilóta ugyancsak e-mailben nyugtatta meg Alonsót: "A Ferraritól származó információk megbízhatóak, Nigel Stepneytől származnak. Ő mondta el nekünk azt is, hogy Kimi aRikkönen a 18. körben kiáll az ausztrál futamon. Jó barátja Mike Coughlannek, és neki mesélt el mindent." Az olasz rendőrség március 11. és július 3. között 288 sms-t és 35 telefonbeszélgetést regisztrált Stepney és Coughlan között.

Ron Dennis, a McLaren-Mercedes csapatfőnöke szerint az ő információi alapján büntette meg az istállót a FIA tanácsa. "Augusztus 5-én, a Magyar Nagydíj előtt értesültem arról, hogy ránk nézve terhelő bizonyítékok kerültek elő a kémüggyel összefüggésben és erről azonnal tájékoztattam az FIA-t, ahol azt ígérték, méltányolni fogják az együttműködésünket" - mondta Dennis. "Minden információt, amely segítette az ügy megoldását, megosztottam a FIA-val. A csütörtöki ítélet indoklásában a felhozott bizonyítékok többsége tőlem származik." Dennis hozzátette: hét napon belül kell dönteni a fellebbezésről és az istálló nem szeretne kapkodni. "Mindent alaposan átgondolunk, részletesen tanulmányozzuk az ítéletet és az indoklást, ezután döntünk a következő lépésekről."

A másik oldalon álló Ferrari, aminek szigorúan bizalmas adatai a McLarenhez jutottak, örül a határozatnak. "A Ferrari elégedett, nyilvánosságra került az igazság" - adott ki kommünikét a gárda.

A Mercedes viszont felhívja a figyelmet arra, hogy a csapat korábbi mérnöke, Mike Coughlan július 3-án bíróság előtt eskü alatt vallotta: semmit sem használt fel a Ferrari fejlesztésekért felelős korábbi mérnökétől, Nigel Stepneytől kapott anyagból és ezt az állítását azóta sem cáfolta meg senki.

MTI-parameter