Senki sem menti meg a Fradit?

2007. szeptember 17. - 18:10 | Sport
A jelek szerint nemcsak a Ferencváros labdarúgó csapata, hanem az Üllői úti ingatlan sem érdekli a befektetőket...

A Ferencvárosi Torna Club ingatlan-együttesének értékesítésére kiírt nyilvános pályázatra nem érkezett ajánlat - olvasható a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) hétfő délutáni közleményében.

Karácsonyi András vagyonkezelési igazgató a pályázati anyagot megvásárló cégekről később ígért információt.

"Kedden kora este már többet fogok tudni, holnap találkozom Kevin McCabe-bel, a Scarborough Property Holdings és a Sheffield United labdarúgócsapatának tulajdonosával, akivel folyamatosan egyeztettünk a lehetséges együttműködésről" - mondta Rieb György, az FTC elnöke az MTI-nek. "Tőle többek között arra remélek választ, hogy miért nem nyújtott be pályázatot az Üllői úti ingatlan tulajdonjogának megszerzésére. Azt egyelőre nem tudom, mit hoz a jövő, de van egy B-terv is arra az esetre, ha a KVI nem ír ki új pályázatot. Ebben az esetben külön értékesítjük a futballcsapatot működtető Zrt-t. A labdarúgók iránt négy befektető is érdeklődik."

A Fradi honlapján az elnök kifejtette: több oka is lehetett annak, hogy bár hárman is megvették a pályázati anyagot, végül senki sem tett ajánlatot. "Lehet, hogy formai okai voltak ennek, lehet, hogy jogi, de az is lehet, hogy túl drágának tűnt volna a befektetés, ezt most még nem tudom, de én is kíváncsi vagyok az okokra. Meg kell vizsgálni azt is, hogy mennyire volt szigorú ez a pályázati kiírás, amely ugye változtatási tilalmat tartalmaz, így csakis sportcélú beruházás épülhet a terület egészén." - fogalmazott az elnök.

A KVI 4,16 milliárd forintos limitáron immár a harmadik pályázatot írta ki június végén, az ajánlatokat hétfőn 10 óráig lehetett benyújtani.

A pályázónak az ingatlan vételárán felül vállalnia kellett volna, hogy a meglévő stadiont két éven belül felújítja legalább 1,2 milliárd forint + áfa bekerülési értéken úgy, hogy az FTC tulajdonában lévő FTC Labdarúgó Zrt. összesen mintegy 20 millió forint névértékű részvénycsomagját legalább 800 millió forintért megvásárolja.

A szerződésben az ajánlattevőnek biztosítania kellett volna 25 éves határozott időtartamra az FTC számára a stadion használatának lehetőségét, valamint az FTC ügyvezetése és szakosztályai számára szükséges, legalább "C" kategóriájú irodákat. A használati jog ellenértéke az FTC szakosztályai által a stadionban rendezett sportesemények nettó jegyár-bevételének 25 százaléka lett volna a kiírás szerint.

A hat plusz két hektáros ingatlanra először 2005 novemberben írtak ki nyílt pályázatot, ez azonban eredménytelennek bizonyult, mert a jelentkező TDZ Kft. nem tudta teljesíteni a kiírásban szereplő feltételeket. Ezután újrakezdődtek a tárgyalások a fővárosi klub, a KVI, a Nemzeti Sporthivatal és a Sportfolió Kht. részvételével.

A múlt év június 8-án kiderült, hogy mindössze egyetlen cég, a spanyol Torre Rioja Madrid SA jelentkezett, amelyet a pályázati eljárásban a HI Grupo Kft. képviselt. A KVI 2006. augusztus 7-i döntése szerint érvényes, de eredménytelen volt a második pályázat.

Forrás: nemzetisport.hu

Címkék: Fradi, ingatlan, Üllői út