Magyarország sportcsillagai: Szávay Ágnes és Talmácsi Gábor

2007. december 21. - 11:22 | Sport

Immár ötvenedik alkalommal választottak sportcsillagokat Magyarországon. A dobogósokat a Sportcsillagok Gálaestjén köszöntötték a Budapest Congress and World Trade Centerben. A győztesek, Szávay Ágnes és Talmácsi Gábor utcahosszal szereztek elsőséget. Egyébként mindketten első alkalommal kerültek az élre.

A teniszező Szávay a végéhez közeledő esztendőben több rangos világversenyen is kiválóan helytállt, a világranglistán a 185. helyről a 20-ra repült előre. Rajta kívül még a kajakos Kovács Katalin (2.) és a triatlonista, duatlonista Csomor Erika (3.) került még dobogóra.

A férfiaknál sem keltett meglepetést a motoros Talmácsi Gábor diadala, hiszen a 125 köbcentiméteresek között szerzett világbajnoki címével „Gabesz” magyar sporttörténelmet írt. A Bancaja Aspar-csapat klasszisa mögött az öttusázó Horváth Viktor és a párbajtőröző Kulcsár Krisztián végzett a rangsorban.

Az év csapata a világbajnok férfi kardválogatott lett. A Nemcsik Zsolt, Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Decsi Tamás összeállítású együttes óriási meglepetésre aranyérmet produkált a szentpétervári világbajnokságon. A második helyen a Tóth Krisztina, Lovas Petra, Póta Georgina, Li Bin összetételű Európa-bajnok magyar női asztaliteniszcsapat végzett, a harmadik helyre pedig a vb-aranyérmes Kozmann György, Kolonics György kenus páros került.

A sportújságírók Szávay trénerét, Kuhárszky Zoltánt választották az év edzőjévé (2. Rozsnyói Katalin, 3. Kulcsár Győző). A szövetségi kapitányok között pedig újra Angyal Zoltán lett a legjobb, Kemény Dénes és Nébald György előtt.

(ái)