40 aranyat akarnak az oroszok

2008. február 25. - 10:18 | Sport
A pekingi olimpián a jelenlegi erőviszonyok, s a hivatalos világversenyek elmúlt évi eredményei alapján minden bizonnyal ismét amerikai, orosz, kínai hármas küzdelem várható a nemhivatalos pontversenyben, s a szokásos éremtáblázaton. Az oroszok negyvenet akarnak.

Az amerikai és a kínai esélyekről a közelmúltban már nyilatkoztak az érdekeltek. Athénben az Egyesült Államok csapata 103 (35 arany) érmet nyert, Kína 63 (32 arany), az orosz csapat pedig 92 (27 arany) érmet vitt haza.
A pontverseny így alakult: Egyesült Államok 682, Oroszország 576, Kína 446.

Ami a pekingi esélyeket illeti, az amerikaiak a 2007-ben rendezett vilgábajnokságon 45 első helyet szereztek, s ennek alapján – a mintegy 600 sportolót felvonultató csapatuk - az olimpián több mint 100 érmet, s ezen belül több mint 40 aranyat nyerhetnek, ami elegendő lehet az első hely megtartásához.

Kína asztaliteniszben, tollaslabdában, műugrásban, tornában, sportlövészetben és súlyemelésben arathat. S néhány további sportágban várható jó szereplésük alapján 46 aranyérmet remélnek, ami akár az első hely megszerzéséhez is elegendő lehet.

Vjacseszlav Fetyiszov az egykori olimpiai bajnok jégkorongozó, az orosz sportbizottság elnöke a napokban adott nyilatkozata szerint 38-40 olimpiai bajnokságot remél az orosz sportolóktól. Mindezt jórészt arra alapozza, hogy versenyzői a 2007-ben 39 világbajnokságot nyertek.

Az orosz sportvezér ugyan azt is megjegyezte, előfordulhat, hogy meg kell elégedniök a harmadik hellyel. Az orosz sportot több mint négyszáz versenyző képviseli a pekingi olimpián, s a jelentések szerint 314 sportoló már megszerezte a részvétel jogát.

(mob.hu/parameter)