A Manchester Unitedé az Angol Szuperkupa

2008. augusztus 10. - 18:27 | Sport
Míg a sportkedvelők nagy része az olimpián pihenteti a szemét, addig Európában elkezdődik az angol fociidény. Az angol Szuperkupa, vagyis a Community Shield megszerzéséért a bajnok MU és a kupagyőztes Portsmouth csapott össze, a végén viszont csak a "Vörös Ördögök" örvendhettek.

Az első sípszó előtt már volt minek örülnie a „vörös ördögök” szurkolótáborának, hisz hosszú-hosszú kihagyás után visszatért a kezdőcsapatba Gary Neville, a manchesteriek ikonja.

Azt nem tudjuk, hogy ez a tény, vagy valami más pörgette-e fel a Unitedet, de az első játékrészben szinte kizárólag csak Sir Alex Ferguson fiainak próbálkozásait jegyezhettük fel. Az első komolyabb lehetőség alkalmával a 14. percben Carlos Tévez lépett ki a leshatáron, de „bevárta” az érkező védőket, így a lehetőség is odalett.

További manchesteri helyzetecskéket követően aztán Darren Fletcher könnyedén megszerezhette volna a vezetést a 34. percben. Glen Johnson hibáját kihasználva Nani szerzett labdát a bal oldalon, majd egyből középre kanyarította. Beadása egyedül találta a skót labdarúgót, aki nem találta el a labdát, így hiába volt üres a kapu, az is maradt…

A legnagyobb lehetőség Fletcheré volt, de a legszebb momentum Nani nevéhez fűződik. A portugál szélső nekiiramodott a Pompey térfelének közepén, és lefutva az egész védelmet, két esernyőcsellel koronázta meg az akciót – a másodikat a kifutó David James fölött –, de a védők ismét visszatértek, így ezúttal is elmaradt a gól.

A fordulás után sem nagyon változott a helyzet, a pálya felborult, megszámlálhatatlan manchesteri helyzet, megszámlálhatatlan David James-bravúr, de gól még mindig nem, pedig aztán veszélyeztetett becsülettel Tévez, Fletcher és még az öreg harcos Ryan Giggs is. A 49. percben még a lécet is eltalálták, de előnyt nem szereztek.

Ezt követően a Portsmouth John Utaka révén megkínálta Edwin Van der Sart, jelezve, hogy ők is a pályán vannak. Ekkor még Freizer Campbell nem volt ott, de leváltotta Nanit a 79. percben és két perccel később a fél Portsmouth védelem elfektetése után fölé bombázott.

A rendes játékidőben már nem született gól, így jöhettek a tizenegyesek. Az idegek harcát nem bírta a Portsmouth, hárman is hibáztak – Diarra, Mvuemba és Johnson személyében –, így a United nyerte a trófeát.

nemzetisportonline/para